από metereologos.gr
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
 

Γ. Γκάουκ στους Λιγκιάδες: Ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών

Επίσκεψη του γερμανού προέδρου στην Ηπειρο - Γερμανός πρόεδρος: Υποκλίνομαι με βαθύ αίσθημα ντροπής στα θύματα του Ολοκαυτώματος
Γ. Γκάουκ στους Λιγκιάδες: Ζητώ συγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών
Ο γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιόακιμ Γκάουκ καταθέτει στεφάνι το μνημείο των εκτελεσθέντων κατά την επίσκεψη του στο χωριό Λιγκιάδες, την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, στα Ιωάννινα (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΗΜΟΣ)
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου όπου οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, επισκέφθηκε ο Γερμανός πρόεδρος. Ο Γιοαχίμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη για το έγκλημα στο μαρτυρικό χωριό. 

«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων "συγγνώμη"» είπε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

«Σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό Πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους» συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης: «Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Έλληνες.

»Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού "ζητώ  συγγνώμη" ή "μετανοώ" ή "λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές". Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».


Ο Γιοαχίμ Γκάουκ τόνισε πως οι νεότερες γενιές των Γερμανών δεν φέρουν ευθύνη για όσα έκαναν οι ναζί.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο κ. Γκάουκ είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι' αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».

Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο κ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».

Η επίσκεψη του γερμανού προέδρου, ο οποίος συνοδεύεται από τον κ. Παπούλια, συνεχίζεται στα Ιωάννινα, όπου είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του την εβραϊκή συναγωγή.

Στις εκδηλώσεις στους Λιγκιάδες παρέστη και αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας είχε θέσει ευθέως στον γερμανό ομόλογό του θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου.

«Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο γερμανός πρόεδρος δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».

Επίσκεψη του Γκάουκ στην Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων

«Αυτό που θέλω, είναι ενώπιον των θυμάτων που επέζησαν (σ.σ. του Ολοκαυτώματος), να υποκλιθώ, με βαθύ αίσθημα ντροπής και με μεγάλη θλίψη». Αυτή τη φράση απηύθυνε ο γερμανός πρόεδρος, Γιοακίμ Γκάουκ στους παρευρισκόμενους στην Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων, την οποία επισκέφτηκε.

«Με υποδέχεστε σε τόπο που ξυπνά μνήμες πόνου. Αυτό το γεγονός, ότι με υποδέχεστε με την καλοσύνη που βλέπω στα πρόσωπά σας, είναι ένα θαυμάσιο δώρο» είπε.

Ο γερμανός πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι όπου υπάρχει έδαφος για ακροδεξιά κινήματα, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό και το ρατσισμό, θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα καταπολεμήσουμε.

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση για να αποτρέψουμε ξενοφοβικά φαινόμενα» είπε.

Ο κ. Γκάουκ συνομίλησε με δύο ηλικιωμένες γυναίκες οι οποίες επέζησαν από το Άουσβιτς. «Η θηριωδία εναντίον μας να γραφτεί σε βιβλία, να μην ξεχαστεί, να μάθουν και οι νεότερες γενιές αυτοί που θα έρθουν. Πεθαίνοντας εμείς, πρέπει ο κόσμος να μάθει ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να είναι απάνθρωπος» είπε η Στέλλα Κόεν στον γερμανό πρόεδρο.

Ο κ. Γκάουκ τις αγκάλιασε και τις διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός σε μία τέτοια προσπάθεια κάτι που υπογράμμισε και λίγο νωρίτερα στην ομιλία του.

Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, κατά την υποδοχή του γερμανού προέδρου, είπε ότι «η επίσκεψή του αποτελεί τιμή, χειρονομία καλής θέλησης για την υπέρβαση των τραυμάτων του παρελθόντος, για το άνοιγμα του δρόμου προς το μέλλον, για την συμβίωση στην κοινή μας πατρίδα, που είναι η Ευρώπη».

Ο κ. Ελισάφ, παρουσίασε την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία πλέον αριθμεί 50 μέλη, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μία ιστορική κοινότητα, που αποτελείται από ελληνόφωνους Εβραίους, η οποία όμως συρρικνώθηκε μετά το Ολοκαύτωμα καθώς 1.850 μέλη της βρήκαν τον θάνατο στο Άουσβιτς.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, κάλεσε όλους να δώσουν μαζί τον αγώνα ενάντια στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και αντισημιτισμό.

Ψήφισμα επέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών

Την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει στη γερμανική κυβέρνηση το ψήφισμα, το οποίο του επεδόθη από αντιπροσωπεία μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών και εκπροσώπους Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής όπως και μαρτυρικών χωριών, εξέφρασε ο Γκάουκ.

Με το ψήφισμα ζητείται ρητά η έμπρακτη αναγνώριση και μεταμέλεια της Γερμανίας για τα εγκλήματα κατά του ελληνικού λαού.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, Αριστομένης Συγγελάκης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι είναι σημαντικό βήμα η συγγνώμη που ζήτησε από τον ελληνικό λαό για τις θηριωδίες και επισήμανε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα, η αρχή, για να υπάρξει μια ουσιαστική συνολική διευθέτηση του ζητήματος των οφειλών της Γερμανίας ως προς την Ελλάδα.

Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού, ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Deutsche Welle: «Ο Γκάουκ απορρίπτει το αίτημα για επανορθώσεις» 
Γ. Γκάουκ:«Ευχαριστώ τους Ελληνες που έμειναν συνετοί στα δύσκολα» 
Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ο Παπούλιας στον Γκάουκ 
Γερμανικός Τύπος: Αργοπορημένη η συγγνώμη της Γερμανίας στην Ελλάδα 
Γκάουκ: Ζήτησε συγνώμη για τις θηριωδίες στην Ελλάδα 
 
 
σχόλια (49)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Επανορθώσεις από Πούτιν; | 09/03/2014 09:17
  1, Η Ελλάδα ενταγμένη από το -80 στο σκληρο πυρήνα της τότε ΕΟΚ, έχει εισπράξει ωκεανό χρημάτων τα οποία κατασπατάλησε στή διαφθορά ή τα έβγαλε σε ξένες τράπεζες. Το μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που εισέρρευσαν ήταν γερμανικά. 2. Είναι ξεφτίλλα για τήν "ελ/κή φιλοξενία" να καθιστούμε υπόλογο τόν γερμανό πρόεδρο όταν ο ρόλος του είναι συμβολικός και όχι εκτελεστικός. 3. Μία χρεοκοπημένη διεφθαρμένη χώρα πόσο αξιόπιστη είναι να επικαλείται χρέη τρίτων όταν έχει αποδειχτεί ανίκανη μιάς στοιχειώδους διαχείρησης; 4. Γιά έναν εμφίλιο που στοίχισε 15 φορές περισσότερο σε χρήματα και ζωές από τη γερμανικη κατοχη θα ζητήσουν επανορθώσεις από τόν Πούτιν;
  panos
  απάντηση66
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  απορώ | 08/03/2014 17:06
  αφού επί τόσα χρόνια μας έχετε ζαλισει για τα ναζιστικά εγκλήματα, ο Γκάουκ είναι ναζί και ζητάει συγγνώμη ?, ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα κάποιων άλλων? τι ακριβώς συμβαίνει ? και αφου μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, ας μάθετε ότι μόνο το 5% των γερμανών που αιχμαλωτίστηκαν από τους ρώσους επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
  παπαλάμπρος
  απάντηση1713
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν είναι λήξαν.- | 08/03/2014 16:18
  Ευχαριστούμε Πρόεδρε Γκάουκ, αλλά το αίτημα για τις επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι λήξαν.-
  Μελίνα
  απάντηση117
   
   
  Ο τιτλος τα λεει ολα | 08/03/2014 15:45
  Ειναι παραδοξο,αλλα αυτα τα εχει η γλωσσα της διπλωματιας Ενας εκπροσωπος μιας χωρας ,μιλοντας μπροστα σ εκπροσωπους μιας αλλης χωρας,σεδημοσιο χωρο,μας γραφει στα παλια του τα παπουτσια και απευθυνεται μονο στις οικογενειες των θυματων Δηλαδη αν σκοτωναν πχ εκατο Ιρανους θα ζητουσαν συγνωμη απο τις οικογενειες τους και παπαλα Εμ τοτε και ο Μπεν Λααντεν αν ζητουσε συγνωμη απο τις οικογενειες τους οι ΕΠΑ δεν θα ειχαν τιποτε να πουν;Τοτε να σκοτωνουμε μονο ορφανους χωρις φαμιλια και νταξει Χωρις αστειισμους,αν ενοει οτι τα θυματα εκπροσωπυνται μονο απο τις οικογενειες τους ,κατι ξερει για τις ελλ κυβερνησεις που δεν ξερουμε εμεις
  Τηλεμαχος
  απάντηση511
   
   
  Περιμένουμε | 08/03/2014 14:58
  Ακόμη περιμένουμε κάτι παραπάνω από μία απλή συγνώμη τώρα που βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Όπως και η γερμανία το 1989 βοηθήθηκε με διαγραφή χρεών της προς τρίτα κράτη, για να ανταπεξέλθει στην επανένωση.
  Αλέξανδρος
  απάντηση85
   
   
  Αντικτυπος. | 08/03/2014 14:55
  Θετικες οι αναφορες Γκαουκ,ιδιως αφου εγιναν για 1η φορα.Οι γερμανοι οφειλουν να κανουν αυτοκριτικη.Η συλλογικη ευθυνη βαραινει τους προπατορες τους.Να κανουν,επισης,αυτοκριτικη γιατι την αργησαν.Το οτι ανεπνευσαν οικονομικα,οφειλεται και στο οτι δεν πληρωσαν γι αυτα που εκλεψαν,ρημαξαν,κατεστρεψαν.Μεγαλοθυμοι κατεκτημενοι,δεχτηκαμε την αφεση με την"συμφωνια" ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ.Αυτα τοτε.Τωρα;Τωρα οφειλουμε να κανουμε ΕΜΕΙΣ κατι για την Πατριδα μας:να δεχτουμε την ευθυνη που μας βαραινει για την χρεοκοπια,να δεχτουμε το ονειδος μιας πραγματικοτητας οπου βρεθηκαν ανεγκεφαλοι να στηριξουν τους ναζι της χ.α.,και ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΚΑΔΡΟ ΤΟΥ ΕΝΟΧΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.Αυτα μας χρεοκοπησαν.Οχι οι ξενοι!
  Abdul
  απάντηση201
   
   
  Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρει το μεγαλείο της | 08/03/2014 14:06
  σαν την Ελλάδα και την Ελληνική ιστορία κανένα μέρος στον κόσμο. Εμείς οι Έλληνες να κάνουμε δεκτή τη συγνώμη των Γερμανών χωρίς να αποποιηθούμε διά της διπλωματικής οδού τα δίκαια αιτήματά μας για το κατοχικό δάνειο κυρίως αλλά να επιτέλους να κάνουμε και κάτι που κανείς Ευρωπαίος δεν διανοήθηκε επίσημα να κάνει και θα έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα εάν το πράξουμε εμείς. Να καλέσουμε επίσημα τους Ευρωπαίους να απαλλάξουν έμπρακτα και διά παντώς τους αγέννητους έστω Γερμανούς από τις ενοχές που αρέσκονται οι Ευρωπαίοι να τους φορτώνουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τους Γερμανούς να νοιώσουν μια οικογένεια μαζί μας. Αυτή θα είναι η νέα Ελληνική εποποιϊα στην Ευρώπη κ το πολιτισμό
  ναι, ξανά πολιτισμός.
  απάντηση132
   
   
   
  Σχολια | 08/03/2014 09:58
  Διαβασα όλα τα σχόλια του συγκεκριμενου άρθρου. Προσωπικο μου συμπέρασμα ειναι οτι είμαστε ενας φοβερα πολιτισμένος λαός!
  Lambros
  απάντηση173
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  τα 4 μεγαλύτερα ολοκαυτώματα | 08/03/2014 09:09
  Καλή ,ευπρόσδεκτη κίνηση η προεδρική συγγνώμη.Επιδοκιμαστέο απολύτως το προσκύνημα. Ενδεικτικός όμως ,μερικός ο χαρακτήρας του.Η σφαγή των Λιγκιάδων δεν είναι η πολυανθρωπότερη.Μετρώντας με αριθμό θυμάτων κι αναδιφώντας τα δημοσιευμένα αρχεία,βρίσκουμε ότι το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο ολοκαύτωμα έγινε στον Αετό Μεσσηνίας με 700 θύματα.Ακολουθούν τα Καλάβρυτα και γύρω περιοχή με 677.Βέρμιο με 520, Βιάννος Ηρακλείου με 461 κ.ο.κ.Φυσικά,δεν θα πήγαινε ο πρόεδρος να προσκυνήσει σ όλους τους πολλούς τόπους της θυσίας αθώων αμάχων Ελλήνων ή έστω στους κυριότερους.Οι στατιστικές της θηριωδίας των ναζί -μαρτυρολόγιο αναδεικνύουν την τετράδα των μεγαλυτέρων ολοκαυτωμάτων που υποστήκαμε ως έθνος .
  γιός συλληφθέντα και ταλαιπωρηθέντα
  απάντηση261
   
   
  Η ιστορία δεν ξεγράφει... | 08/03/2014 08:37
  Καλό και σωστό, είναι να μαθαίνουμε, μόνο απο την Ιστορία...είμαι απόλυτα σίγουρος, ότι δεν μετάνοιωσαν για τίποτα...έχουν μια διεστραμμένη έννοια της ηθικής...η επυτυχία είναι (ηθικά) σωστή, η αποτυχία είναι (ηθικά) λάθος..ήταν σωστή(ηθικά) η επίθεση εναντίον της Γαλλίας, Πολωνίας, Ελλάδας, επειδή νίκησαν, ήταν λάθος (ηθικά) εναντίον της Ρωσίας, Αμερικής, Αγγλίας, Εβραίων, επειδή έχασαν και καταστράφηκαν (Antony Beevor, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, σελ.572)...δεν μετάνοιωσαν ποτέ για τις καταστροφές και αρπαγές περιοχών στον πόλεμο του Μπίσμαρκ το 1870, τον Α'ΠΠ, τον Β'ΠΠ...και όπως γράφει στην τελευταία σελίδα, η ιστορία του Β'ΠΠ που γράφηκε απο το επιτελείο του κόκκινου στρατού, ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΝ...
  Μποστ
  απάντηση1619
   
   
   
  2 | 08/03/2014 05:50
  ελληνικες υπερβολες..σιγα μην σφαζανε οι γερμανοι χωρις λογο και αφορμη..οταν εισαι στρατος κατοχης,επιδιωξη σου ειναι να τα εχεις καλα με τους ντοπιους,γιατι δεν θες να εχεις ανταρτικο,ποσο μαλλον οι γερμανοι,που εκεινη την εποχη πολεμαγανε σε ολα τα μετωπα..το ολο θεμα ειναι παραφουσκωμενο απο τον ελληνικο λαικιστικο τυπο σε στυλ οι κακοι γερμανοι..
  γιωργος
  απάντηση1553
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  STON SYNTAKTH AYTO | 08/03/2014 05:31
  KALO THA EITAN NA GRAPSETE KATI GIA THN SYGKRHSH THS AKROPOLIS KAI TOU GOLGOTHA APO TON GKAOYK ,,ISOS AYTOS NA MH GNORHZEI OTI O GOLGATHAS EINAI STHN PALAISTINH KAI OXI STHN EYROPH ,,EMEIS PANTOS OI ELLHNES DEN DEXOMASTE AYTO TO SXOLIO ,,,ESY MR SYNTAXTH TO DEXESE AYTO??????
  aris
  απάντηση622
   
   
  TI LEEI ?I | 08/03/2014 03:04
  800 000 NEKROYS ELLHNES EIXAME MR GKAOYK KAI ESY EIRTHES STHN ELLADA NA GYRHZEIS THS SYNAGOGES ME TOYS PATRIOTES SOY TOYS ELLHNES POLITHKOYS ??NTROPH SOY POY ANEFERES EXTHES GIA TOYS TREIS LOFOYS POY EXTEISTHKE H EUROPH ,KAI ENAS LES TON GOLGOTHA ,DIFOROYMENH LEKSH ALLA EGO SOY LEO O GOLGOTHAS EINAI TSHN PALAISTINH STHN ASIA EKEI POY TO AIMA TON PALAISTINION TREXEI AKOMA ,,,KAI EXTHES EGRAPSA ALLA O ARXHSYNTAXTHS TO EKOPSE ISOS KAI AYTOS NA EINAI ASIATHS ,,DEN YPARXEI ALLH LYSH
  aris
  απάντηση730
   
   
  HERR GAUCK SEIN UNPARTEILISCH b.s, | 08/03/2014 02:45
  ΓΙΑΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΥΣ .ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΖΙΓΓΑΝΟΥΣ .ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ,ΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΝ .ΟΤΑΝ ΣΚΟΤΩΝΕΣ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΣΕ ΚΑΘΑΡΙΖΕ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ANTIΠOΙΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ , ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΩΝ . Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ WEHRMACHT ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΟ 44-45 . HERR GAUCK ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΗΓΟΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΕΝ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΠΑΞΑΝ ΟΙ ΝΑΖΙ ,ΑΛΛΑ ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΓΓΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ,ΤΟ ΓΙΑΤΙ?ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ
  N.
  απάντηση143
   
   
  TI LEEI ?I | 08/03/2014 02:32
  MONO GIA TOYS EBRAIOYS PHGES STA GIANNENA GKAOYK ??? 800 000 ELLHNES DEN SE SYGKHNHSE KATHOLOY APOGONE THS ARIAS FYLHS TOY XITLER ,,,ALLA SE AYTA TA MYASMATA DHNETE THS APOZEIMIOSEIS ,,,ANTE XASOY FASISTOMOYTRO APO THN ELLADA
  aris
  απάντηση433
   
   
   
  Τελικα οι μονοι που δε ζητανε | 08/03/2014 02:22
  συγνωμη για τα εγκληματα τους ειναι οι αριστεροι. Και δε μιλαω μονο για τα σημαντα ανθρωπακια τυπου Κουφοντινα που εγιναν γνωστοι για τη δολοφονικη τους δραση. Σημερα ο Μπογιοπουλος ειχε αρθρο που ισχυριζοταν οτι η σφαγη του Κατιν απο τους Σοβιετικους, αποδεδειγμενο ιστορικα γεγονος, ηταν ... προβοκατσια!!!
  Gguu
  απάντηση3217
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  2083 | 08/03/2014 01:33
  Μάρτιος 2083: Ο τότε Γερμανός Πρόεδρος Δημοκρατίας θα καταθέτει στεφάνι στο Σύνταγμα, σε άγαλμα άστεγου που ψάχνει στα σκουπίδια... Και θα ζητάει "συγγνώμη" για τη Μέρκελ...
  Αρκεί;
  απάντηση2430
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΛΗΘΕΙΑ | 07/03/2014 23:52
  Τα πράγματα είναι απλά: Η Γερμανία τότε μας έπνιξε στο αίμα. Σήμερα μας πνίγει στο ψέμα. Ο λόγος της συγνώμης είναι να μετριάσει τις αντιδράσεις από της αρπαγής του εθνικού πλούτου αντί ‘‘πινακίου φακής’’. Το θέμα είναι ότι, όπως
  Giannisz
  απάντηση1320
   
   
  ΄ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ; | 07/03/2014 22:16
  Κι αν δε φταίνε στην πράξη η τωρινή γενιά των Γερμανών, δεν παύει να είναι ή γενιά που κληρονόμησε ακόμη και την εύνοια των χωρών που της χάρισαν τα χρέη μετά τον πόλεμο. Δεν οφείλει λοιπόν τίποτε; Μόνο να παίρνουν ξέρουν οι Γερμανοί; Ας μας πουν πόσα έβγαλαν από το μνημόνιο κλπ "αγαθοεργίες" τους. Ο Πρόεδρος σήμερα μου θύμισε τον Στεφανόπουλο με τον Κλίντον. Μπράβο Πρόεδρε! Στο ύψος σου!...
  μυρτάλη
  απάντηση1017
   
-