«Η απάντηση στην κρίση είναι: περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σύντομη παρέμβασή του στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, τονίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό να πλήξουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε πως «δεν έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, γιατί πίσω από αυτούς βρίσκονται άνθρωποι» και υπογράμμισε πως πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κυρίως της ανεργίας των νέων ανθρώπων.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα πάνε πολύ καλύτερα, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση πως η χώρα μας ανακάμπτει και σύντομα θα βγει από την κρίση.

«Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν παρά τις προβλέψεις. Η Ευρώπη δουλεύει. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας. Ανοίγουμε τον δρόμο για (μια) καλύτερη Ευρώπη, με μεγαλύτερη συνοχή, λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις»
συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη «να κρατήσουμε την ελπίδα της κοινωνίας και να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία, να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό».

«Οι λαϊκιστές και οι εξτρεμιστές απειλούν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν θα τους αφήσουμε. Θα κερδίσουμε. Η κρίση έκανε την Ευρώπη πιο σοφή και πιο δυνατή. Είμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε την καλή δουλειά. Στην ευρύτερη περιοχή, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία, υπάρχουν χώρες σε αποσταθεροποίηση, που όλες κοιτάζουν προς την Ευρώπη. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν και καμία που να θέλει να αποχωρήσει. Αυτή είναι η απάντησή μας στους λαϊκιστές και στους ευρωσκεπτικιστές».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης, για τη θαλάσσια πολιτική και την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών και αναφέρθηκε στην ανάγκη προάσπισης των θαλάσσιων συνόρων και την τιμωρία των δουλεμπόρων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. είναι «πετυχημένη».

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία συζήτησε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Mega, η Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα πριν τις ευρωεκλογές.

Ασθενεί ο Αντώνης Σαμαράς

Με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού επέστρεψε από το Δουβλίνο ο Αντώνης Σαμαράς. Μετά από συμβουλές των γιατρών του, το Σάββατο θα παραμείνει σπίτι του και έτσι δεν θα παραβρεθεί στην 6η Διάσκεψη Κορυφής των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό από το Δουβλίνο.