Στον ιστό των «αμαρτωλών» ΜΚΟ έχουν μπλέξει οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις απίστευτες χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τους ίδιους. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλής θεωρούν ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση απαξίωσής τους, ειδικά μετά όσα αποκαλύφθηκαν για τον κ. Αλ. Ρόντο, επί σειρά ετών σύμβουλο και συνεργάτη του πρώην προέδρου του ΠαΣοΚ, αλλά και για τον κ. Στ. Συρμόγλου, ο οποίος είπε ότι τον επέλεξε ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ. Και οι δύο πιστεύουν ότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ ωφελούνται από αυτή την κατάσταση και τα όσα αποκαλύπτονται, καθώς εκ των πραγμάτων υφίστανται πλήγμα στο ηθικό πεδίο και αναδεικνύονται οι πολιτικές ευθύνες τους. Ο κ. Παπανδρέου ήταν πιο επιθετικός και αντέδρασε με επίσημες ανακοινώσεις. Αντίθετα, ο κ. Καραμανλής περιορίστηκε απλώς σε «διαρροές», μέσω συνεργατών του, ενώ μόνο ο βουλευτής κ. Ευρ. Στυλιανίδης εμφανίστηκε ανοιχτά και τον υπερασπίστηκε.
Ως ένα ακόμη κεφάλαιο στη βίβλο απαξίωσης του κ. Παπανδρέου, η οποία γράφεται συστηματικά από το τέλος του 2011, αντιμετωπίζει το περιβάλλον του την επίθεση που δέχθηκε με αφορμή την έρευνα για τις ΜΚΟ. Ο κ. Παπανδρέου αντέδρασε από την πρώτη στιγμή, με ανακοίνωση του γραφείου του, και υποστήριξε ότι την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών «τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ».

«Η Δικαιοσύνη, από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. Ολα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω»
αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ισορροπία τρόμου


Ο κ. Παπανδρέου από την ώρα που αποχώρησε από την πρωθυπουργία δεν αναμειγνύεται ενεργά με την πολιτική, ωστόσο δεν πάσχει και από την αφωνία του κ. Κ. Καραμανλή. Οταν θεωρεί ότι πρέπει να υπερασπιστεί το έργο του ή τον εαυτό του, παρεμβαίνει δημοσίως είτε με προσωπικές ανακοινώσεις είτε με σχόλια του γραφείου του.
Τα τελευταία τρία χρόνια η αφήγηση του περιβάλλοντος Παπανδρέου δεν έχει αλλάξει: σκοτεινά –και πάντως όχι κατονομαζόμενα –συμφέροντα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης και η βενιζελική φάλαγγα, όχι αναγκαστικά σε συνεργασία, έριξαν τον πρώην πρωθυπουργό από την εξουσία. Εκτοτε τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ αποτελούν σταθερό στόχο, στη σχέση με τον κ. Βενιζέλο όμως επικρατεί ισορροπία τρόμου.
Για την υπόθεση της χρηματοδότησης του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης του δημοσιογράφου Κ. Τζεβελέκου με 9 εκατ. ευρώ, έχει κληθεί από την ανακρίτρια ο κ. Αλεξ Ρόντος, εξ απορρήτων σύμβουλος του τότε υπουργού Εξωτερικών. Οταν ξέσπασε ο σάλος με το πάρτι εκατομμυρίων στις ΜΚΟ και ο κ. Βενιζέλος μίλησε για πολιτικές ευθύνες,άρχισαν να χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου από την πλευρά Παπανδρέου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στα Βαλκάνια, έσπευσε να διευκρινίσει ότι έκανε μια αντικειμενική παρατήρηση και ότι δεν εννοούσε τον πρώην Πρωθυπουργό.
Ο κ. Παπανδρέου ωστόσο αξιοποίησε την ευκαιρία της ομιλίας του στην εκδήλωση των ελλήνων αποφοίτων του Χάρβαρντ προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή του να δημιουργήσεινομικό πλαίσιο για τη θέσπιση κριτηρίων στη λειτουργία των ΜΚΟ, ενώ προηγουμένως επικρατούσε χάος. Η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε με την κατάθεση πρότασης για ριζικές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των ΜΚΟ με στόχο να αποτραπεί στο εξής η ίδρυση ΜΚΟ «που έχουν στόχο να επωφεληθούν φυσικά πρόσωπα».
Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά και αποφεύγει, όταν του ζητείται, να αναφερθεί σε ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου. Η προφύλαξη αυτή ενδεχομένως να αποβεί άκαρπη, καθώς το εσωτερικό ρήγμα στο ΠαΣοΚ ανοίγει με κάθε αφορμή. Το πεδίο αντιπαράθεσης πιστεύεται ότι θα μεταφερθεί στη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Λέγεται ότι απετράπησαν με έντονο τρόπο κάποια στελέχη να συμμετάσχουν σε αυτό, τορπιλίζοντας το άνοιγμα της ηγεσίας του κόμματος προς όλες τις τάσεις.
Λέγεται επίσης ότι παπανδρεϊκά στελέχη, ορισμένα φανερά, όπως ο κ. Π. Μπεγλίτης και η κυρία Μαριλένα Κοππά που εντάχθηκαν στον τρίτο πόλο, και άλλα πιο διακριτικά, θα ενισχύσουν εκλογικά τη ΔΗΜΑΡ. Εμπιστος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου επιμένει ότι όλα αυτά αποτελούν λάθος ανάγνωση της κατάστασης. «Σας διαβεβαιώνω ότι οι προσωπικές επιλογές του κάθε στελέχους δεν κρύβουν μια εντολή Παπανδρέου» επισημαίνει.
Επιχείρηση απαξίωσης


Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ΜΚΟ, καθώς διαπιστώνει ότι απαξιώνεται η περίοδος της διακυβέρνησής του.
Ο ίδιος είναι προβληματισμένος με τις τελευταίες αποκαλύψεις και σύμφωνα με συνομιλητές του δεν διστάζει να μιλήσει για σχέδιο πολιτικής εξουδετέρωσης και απαξίωσής του.
Οι αποκαλύψεις στα ΜΜΕ για τη δράση ορισμένων ΜΚΟ την πενταετία της πρωθυπουργίας του, και ειδικά για το Εργο Πολιτών, αναπόφευκτα δημιουργούν βαριά πολιτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ΝΔ, και ειδικά στους καραμανλικούς.
Η ιστορία με τις ΜΚΟ επιβαρύνει το κλίμα για τον κ. Καραμανλή που ακόμη αντέχει και έχει τη στήριξη της κομματικής βάσης, καθώς είχαν προηγηθεί η υπόθεση του εξαδέλφου του κ. Μιχ. Λιάπη με τις πλαστές πινακίδες, οι μίζες στα εξοπλιστικά επί κυβέρνησης ΝΔ, κ.ά. Ενα τμήμα του καραμανλικού στρατοπέδου θεωρεί ότι μέσω της αναμόχλευσης και προβολής της ιστορίας των ΜΚΟ (σ.σ.: αρνούνται τον χαρακτηρισμό «σκάνδαλο») επιχειρείται η πλήρης εξουδετέρωση του κ. Καραμανλή με φόντο ενδεχόμενες μελλοντικές εσωκομματικές εξελίξεις.
Στο εσωκομματικό σύστημα, ορισμένοι κρίσιμοι παίκτες θυμίζουν ότι επί διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή δόθηκαν μεγάλα ποσά σε ΜΚΟ που είχαν σχέση με στελέχη της ΝΔ και πολλές χρησιμοποιήθηκαν από ορισμένους ως εφαλτήριο για την άνοδό τους στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο».
Ο κ. Στυλιανίδης και κάποιοι από το περιβάλλον του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι την περίοδο 2004-2009 επιβλήθηκαν κανόνες, μπήκε τάξη και διακόπηκε το πάρτι ορισμένων. «Ερχονται τώρα για να συγκαλύψουν ή να συμψηφίσουν αμαρτίες του παρελθόντος και προσπαθούν να σε βάλουν στο τοπίο.Είναι άδικο και βρώμικο αυτό που γίνεται» λέει ο κ. Στυλιανίδης.
Κατά τον πρώην υπουργό αλλά και άλλους καραμανλικούς κάποιοι κύκλοι, όχι μόνο πολιτικοί αλλά και εκδοτικοί, έχουν αρχίσει πόλεμο εντυπώσεων. «Κάποιοι θέλουν να γίνει συμψηφισμός και μαζί με τον Παπανδρέου να καεί και ο Καραμανλής» υποστηρίζουν με έμφαση.
Παράλληλα αφήνονται αιχμές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την κυβέρνηση. Με αρκετή δόση υπερβολής λένε ότι δεν έγινε προσπάθεια να προστατευθεί ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατ’ αυτούς γίνεται βορά των ΜΜΕ, αφού εμφανίζεται απόλυτα υπεύθυνος για το πάρτι με τις ΜΚΟ, καθώς και ότι την περίοδο της πρωθυπουργίας του και δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Από το Μαξίμου είναι προφανές ότι δεν συμμερίζονται τα όσα αφήνουν ως υπονοούμενα ορισμένοι καραμανλικοί και κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει θέσει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον και είναι υπέρ της διαφάνειας. Εξάλλου, στην πορεία προς τις εκλογές, το μόνο που δεν επιθυμεί ο κ. Σαμαράς είναι η αναζωπύρωση εσωκομματικών παθών, ενώ προτάσσει την ενότητα της παράταξης και από το Μαξίμου μιλούν για τις άριστες σχέσεις των δύο.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Καραμανλής μπορεί να λέει γενικόλογα στους συνομιλητές του ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τον κ. Σαμαρά και ότι στόχος είναι η πρωτιά της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αλλά δεν δείχνει ιδιαίτερη ζέση να δείξει εμπράκτως πως βοηθάει το κόμμα του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ