«Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού –επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη –εξαφάνισαν και πιθανόν ενθυλάκωσαν 500.000 ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για τον Οργανισμό Εργο Πολιτών». Σε αυτή την καταγγελία προχωρούν υπεύθυνοι του εν λόγω Οργανισμού που έχουν προχωρήσει σε σχετικές έγγραφες αναφορές –με την παρουσίαση σχετικών παραστατικών –προς τις δικαστικές και ελεγκτικές αρχές και τις οποίες αποκαλύπτει «Το Βήμα». Τα συγκεκριμένα στοιχεία δίνουν μια νέα διάσταση στην υπόθεση της δράσης και λειτουργίας, την περίοδο 2005-2001, του Εργου Πολιτών, που φέρεται να είχε δημιουργηθεί –εκτός των άλλων –και για την καταμέτρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Ελλάδα. Για τη δράση του Εργου Πολιτών, που χρηματοδοτήθηκε συνολικά με 7,5 εκατ. ευρώ, συντάχθηκε επιβαρυντικό πόρισμα ελέγχου από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή όπου αποδίδονταν παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες. Ωστόσο διαπιστώνεται ότι η δικαστική έρευνα που ακολούθησε τη σύνταξη του «πορίσματος Ρακιντζή» για το Εργο Πολιτών έχει αδρανοποιηθεί.
Την ίδια ώρα από αναλυτικό πίνακα που έχει συνταχθεί από τον ίδιο Οργανισμό και είχε παραδοθεί στον κ. Λιάπη (χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθεί) προκύπτει ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται στην Ελλάδα είναι τελικώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, 7.500, από τις οποίες οι περισσότερες είχαν αμφιλεγόμενες δράσεις.
Σύμβουλοι και προϊστάμενοι


Ο Οργανισμός Εργο Πολιτών –υπαγόταν στο υπουργείο Πολιτισμού –δημιουργήθηκε ύστερα από εντολή του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με επίκληση σχετικού ψηφίσματος του ΟΗΕ, για την ενίσχυση σε όλο τον κόσμο του εθελοντικού κινήματος αλλά και προκειμένου να υπάρξει καταγραφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανεξαρτήτως του φορέα που τις επιχορηγεί. Ως πρόεδρος του Οργανισμού επελέγη ο 61χρονος δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου που υπήρξε διευθυντής σε εφημερίδες στην Ελλάδα, στην Κύπρο όπως και σε τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας. Ο υπεύθυνος του Εργου Πολιτών είχε προσωπική γνωριμία με τον κ. Καραμανλή όταν ο πρώην πρωθυπουργός αρθρογραφούσε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Εβδόμη». Η εφημερίδα εκδιδόταν τη δεκαετία του ’80, εξαγοράστηκε από τον τραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά και αμέσως μετά έκλεισε με αναφερόμενη αφορμή δημοσιοποίηση φωτογραφιών της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Το κλείσιμο μάλιστα της «Εβδόμης» αποτέλεσε αντικείμενο και της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Τότε ο κ. Κ. Καραμανλής δεν είχε καμία πολιτική ιδιότητα και ανέλυε, επ’ αμοιβή, στην εν λόγω εφημερίδα διάφορα κοινωνικά θέματα. Επιπλέον, ο κ. Συρμόγλου είχε διατελέσει, το 1990, επί οικουμενικής κυβέρνησης σύμβουλος και του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στο Εργο Πολιτών, που στεγαζόταν στον Πύργο των Αθηνών, εργάζονταν συνολικά 24 άτομα. Ως σύμβουλοι είχαν προσληφθεί εκπρόσωπος ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων, ο πολιτικός αναλυτής και πρώην συνεργάτης του κ. Καραμανλή Γιάννης Λούλης αλλά και ο πρώην διευθυντής της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» (η συγκεκριμένη ΜΚΟ ελέγχεται για σοβαρές ατασθαλίες) Δημήτρης Φουρλεμάδης. Στο Εργο Πολιτών φέρεται να εργάστηκε και πρώην πάρεδρος του Ελεγκτικού Συμβουλίου που κατηγορήθηκε προσφάτως για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, από το υπουργείο Εξωτερικών, της ΜΚΟ Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης. Η ίδια γυναίκα συνεργάστηκε -μετά τη συνταξιοδότησή της –και για την οργάνωση «Αλληλεγγύη» και είχε βρεθεί κατηγορούμενη και γι’ αυτή την υπόθεση.
«Πέταξε» η επιχορήγηση


Το Εργο Πολιτών, σύμφωνα με απολογιστική έκθεση που είχε συντάξει το 2009, είχε προχωρήσει σε 29 δράσεις-ενέργειες, ανάμεσα στις οποίες το εθνικό και ειδικό μητρώο των εθελοντικών οργανώσεων, το ζήτημα της ασφάλισης των εθελοντών, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης και άλλα.
Στις 9 Απριλίου 2010 το Εργο Πολιτών απέστειλε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αλλά και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή περί μιας έκτακτης επιχορήγησης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, την οποία είχε εγκρίνει –στις 12 Ιουνίου 2008 –το υπουργείο Οικονομικών προς τη συγκεκριμένη Οργάνωση. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο έγγραφο από το υπουργείο Πολιτισμού που λειτούργησε ως ενδιάμεσος για την παράδοση των χρημάτων, δόθηκαν μόνο 500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα περιέργως εξαφανίστηκαν. Και αυτό παρότι υπήρχε και κινητοποίηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο ουδέποτε επιστράφηκε το ποσό αυτό. Οπως επισημαίνεται στην αναφορά του Εργου Πολιτών «η τυχόν διάθεση οιουδήποτε ποσού από το σύνολο της ανωτέρω πιστώσεως για αλλότριο σκοπό, δεν είναι σύννομη. Προκύπτουν μείζονα ζητήματα που πιθανόν να χρήζουν ειδικής διερεύνησης από την υπηρεσία σας καθώς ο Οργανισμός τουλάχιστον ουδέποτε πληροφορήθηκε την τύχη αυτών των 500.000 ευρώ. Γι’ αυτό σας ζητούμε να διενεργήσετε άμεσα οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο στο υπουργείο Πολιτισμού». Για την ίδια υπόθεση μάλιστα το Εργο Πολιτών είχε στείλει τον Σεπτέμβριο του 2009 και εξώδικο στον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Περιμένοντας τη Δικαιοσύνη


Στις αρχές του 2011 άρχισε διαχειριστικός έλεγχος στο Εργο Πολιτών από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που, όπως παρουσίασε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, είχε εντοπίσει παράτυπες ενέργειες. Ανάμεσα στα άλλα, καταγράφηκε ως προβληματική η πληρωμή συμβούλων, η ανάθεση έργου σε φυσικά πρόσωπα, εκτός οργανισμού, το οποίο όμως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του καθώς και ότι «υπήρχαν ανατεθέντα έργα που περιγράφονταν κατά τρόπο γενικό και δεν υπήρχε τρόπος πιστοποίησης του παραδοτέου». Από την πλευρά του ο κ. Συρμόγλου με τον οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα μας σημείωσε ότι «όλες οι ενέργειες του Εργου Πολιτών ήταν σύννομες, τηρούσε βιβλία Γ’ κατηγορίας. Επιπλέον, είχε προϋπάρξει έλεγχος του ΣΔΟΕ που δεν είχε εντοπίσει οτιδήποτε μεμπτό».
Συμπλήρωσε δε ότι «το συνολικό πλαίσιο του παραχθέντος έργου από τον συγκεκριμένο Οργανισμό είχε την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Ολα τα άλλα αποτελούν αποκυήματα πολιτικής φαντασίας…».
Μετά τη σύνταξη του πορίσματος Ρακιντζή και ύστερα από σχετική αναφορά του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, διατάχθηκε δικαστική έρευνα. Τελικώς η εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση δόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012 και η έρευνα ανατέθηκε στον 30ό πταισματοδίκη της Αθήνας. Τον Μάιο του 2012 κλήθηκαν για έγγραφες εξηγήσεις πολλά στελέχη του Εργου Πολιτών. Η έρευνα ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα και ο φάκελος από το Πλημμελειοδικείο της Αθήνας παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς. Χωρίς ωστόσο από τότε καμία συνέχεια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ