Στις 10.00 το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών τέθηκε επί τάπητος το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο σε σύσκεψη του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κυριάκου Μητσοτάκημε τους επικεφαλής της τρόικας στην οποία συμμετείχε για λίγη ώρα και ο κ.Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στη συνέχεια απεχώρησε για το ΥΠΟΙΚ.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την τρόικα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.

Οπως αναφέρουν κύκλοι της τρόικας στο «Βήμα» τα βασικά είναι θέματα τρία: Το πρώτο είναι ο καθορισμός του στόχου της διαθεσιμότητας για το 2014, το δεύτερο είναι να συμπληρωθούν τα 12.500 ονόματα του δεύτερου κύματος της διαθεσιμότητας του 2013 (που πήρε παράταση για το Μάρτιο του 2014) και το τρίτο και πιο δύσκολο η επιτάχυνση των 11.000 απολύσεων στο Δημόσιο που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014.

Αργή μεν, αλλά πρόοδος

Η συνάντηση αυτή κλείνει τον πρώτο γύρο των επαφών της τρόικας με τα βασικά Υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος, και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Σειρά έχουν τώρα οι συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα καλούνται οι αρμόδιοι ανά τομέα Υπουργοί σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα βασικά θέματα ως το Σάββατο 8 Μαρτίου και να υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Το κλίμα που μεταδίδουν τα στελέχη των διεθνών αποστολών που βρίσκονται στην Αθήνα είναι ότι παρά τις δυσκολίες και τις εντάσεις καταγράφεται πρόοδος και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία άρχισε στις 22 Σεπτεμβρίου του 2013.
Βασικά αγκάθια παραμένουν τα διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ (γάλα-φάρμακα-βιβλία) αλλά και η πίεση της τρόικας να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 (περί τα 3 δισ. ευρώ) η οποία συνδυάζεται με την αντίθεση των δανειστών για τη διανομή μεγάλου μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την κυβέρνηση πριν από τις Ευρωεκλογές.