H Κεντρική Επιτροπή του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) της Κύπρου, σε ευρεία ολομέλεια, ενέκρινε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

Ανέδειξε όμως και το διχασμό του κόμματος, όπου ως γνωστόν ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος με τον αναπληρωτή πρόεδρο Μάρκο Κυπριανού, βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση για το ζήτημα της λύσης του Κυπριακού.

Αφορμή ήταν οι διαφωνίες του κόμματος και του ηγέτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, στους χειρισμούς Αναστασιάδη και στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, με βάση το οποίο ξεκινά ο διάλογος των δύο πλευρών.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, είχε υπερψηφίσει την πρόταση Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22, κατά 15 και καταγράφηκαν 2 αποχές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφραζε την εκτίμηση ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ», για το σχηματισμό της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι η απόφαση -την οποία, από την ημέρα αλλαγής στην κορυφή του ΔΗΚΟ, πολλοί προεξοφλούσαν- αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Λευκωσία και αναμένονται, μέσα στην Πέμπτη, αλυσιδωτές εξελίξεις καθώς εκκρεμεί πλέον η απόφαση των τεσσάρων υπουργών του κόμματος και των τριών προέδρων διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών,οι οποίοι καλούνται να παραιτηθούν.

Η απόφαση, δεσμεύει πολιτικά, τους υπουργούς Αμυνας Φώτη Φωτίου, Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη,Υγείας Πέτρο Πετρίδη και Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο.

Επίσης, τους τρεις προέδρους τωνδιοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, δηλαδή τον πρόεδρο της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) Γιώργο Πίπη, τον πρόεδρο του ΚΟΤ (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού) Κώστα Καδή, και τον πρόεδρο τουΟργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Πρόδρομο Προδρόμου.

«Για ξεκάθαρο αποτέλεσμα χωρίς περιθώρια πολιτικής ερμηνείας», μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και μέλος του ΕΓ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και πραγματοποιήθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ του ΔΗΚΟ, που ξεκίνησε στις 4.30 το απόγευμα και στη διάρκεια της οποίας, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού, του αντιπροέδρου Χρίστου Πατσαλίδη, του πρώην προέδρου Μάριου Καρογιάν αλλά και άλλων 20 στελεχών του κόμματος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση το καταστατικό του ΔΗΚΟ, οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν μέλη ζητήσουν όπως η ψηφοφορία είναι μυστική και το αίτημα εγκριθεί από το 25% των μελών του Σώματος. Πράγμα που έγινε.

Νωρίτερα βέβαια, ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε πει, ότι «ακόμα και εάν ένα μέλος ζητήσει μυστική ψηφοφορία, τότε η Κεντρική Επιτροπή θα ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία», τονίζοντας παράλληλα,ότι θεωρεί «δεδομένο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι ενωμένο και την επόμενη μέρα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής».

Η ευρεία ολομέλεια της ΚΕ του ΔΗΚΟ, αριθμεί 178 στελέχη και περιλαμβάνει, τα 120 αιρετά μέλη της, τα 39 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, (περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών) και ex officio τους προέδρους των επαρχιακών επιτροπών, τους γραμματείες της Νεολαίας (ΝΕΔΗΚ) Γιάννη Παναγιώτου και των Γυναικών (ΓΟΔΗΚ) Αντιγόνης Παπαδοπούλου, όπως επίσης και τους εκλεγμένους δημάρχους που προέρχονται από το κόμμα.

Στην αρχή της τελικής κρίσιμης διαδικασίας, αναφέρθηκε ότι τα μέλη θα ψήφιζαν μεταξύ δύο προτάσεων: αυτής του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου και του Εκτελεστικού Γραφείου για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση και αυτή του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού ο οποίος υποστήριξε -στη διάρκεια της συνεδρίασης- ότι «το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση, υπό όρους τους οποίους θα έθετε στον Νίκο Αναστασιάδη».

Τελικά το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε, ότι η μοναδική πρόταση που θα έμπαινε σε ψηφοφορία, ήταν αυτή του Εκτελεστικού Γραφείου και προχώρησε στη διαδικασία.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος,ψήφισε την παραμονή των μελών διοικητικών συμβουλίων, αλλά την αποχώρηση των προέδρων ημικρατικών οργανισμών -που γράφουμε παραπάνω- οι οποίοι προέρχονται από το ΔΗΚΟ με 99 υπέρ, 76 κατά και 3 αποχές.