«Ζητήσαμε στοιχεία από τις Εφορίες για περίπου 3.000 ΜΚΟ που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία και διαπιστώνουμε από τις αρχικές ενδείξεις ότι μόνο ένα 10% από αυτές χρηματοδοτούνται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες». Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων για ασαφή έργα ή για αόριστες ενέργειες στις άκρες της Γης. Ανάμεσα σε αυτές τις ιδιότυπες, μυστηριώδεις ΜΚΟ, οι «Νόμος 21», «Μια Γη», τρεις που προωθούν την «ελληνοαλβανική φιλία», το «Αλλο πρόσωπο της Αιθιοπίας», το «Ινστιτούτο Διεθνούς Ανάπτυξης εν Ηπείρω»…
«Δεν είχα εισακουσθεί…»


Στο ίδιο ποσοστό παρανομίας αναφέρεται, μιλώντας στο «Βήμα», και ο παραιτηθείς για αυτόν τον λόγο, το 2002, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, που σημειώνει ότι «είχα ζητήσει να μη δίνονται χρήματα σε ΜΚΟ αν δεν πιστοποιηθούν και δεν έχουν μια δεδομένη εμπειρία τριών ετών στα έργα που εμφανίζονταν να διεκπεραιώνουν. Ομως δεν είχα εισακουσθεί…».
Οι συνεργάτες του κ. Ζαφειρόπουλου μιλούν για «στελέχη της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που υπάκουσαν πειθήνια στις άνωθεν εντολές και είχαν τεράστιες ευθύνες».
Είναι ενδεικτικό ότι σε έκθεση του 2004, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών, υπάρχουν υμνητικά σχόλια για τις ΜΚΟ με μια λίστα για τους λόγους προτίμησής τους.
Ενδεικτικό ακόμη των διασυνδέσεων είναι ότι υπεύθυνος ελεγκτικής αρχής της ΥΔΑΣ για την χρηματοδότηση της ΜΚΟ που κατηγορείται για το σκάνδαλο του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, μετά την συνταξιοδότησή του εντάχθηκε σε εκκλησιαστική ΜΚΟ, η οποία βρέθηκε, το 2010, απολογούμενη για μαύρη τρύπα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ! Η ΜΚΟ είχε κατηγορηθεί για κατασπατάληση υπέρογκων ποσών από εράνους για σεισμόπληκτους, για κατασκευή ορφανοτροφείων στη Σουμάτρα κ.λπ.
Εντυπωσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι σε έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., τα τελευταία χρόνια, προέκυψε ότι μια ΜΚΟ που είχε αναλάβει την προστασία θυμάτων σωματεμπορίας πρωτοστατούσε στην τροφοδοσία των κυκλωμάτων με τις άτυχες γυναίκες.
«Ετρωγαν» και οι ελεγκτές


Σειρά παράτυπων ενεργειών και στον οργανισμό «Εργο Πολιτών» –που, μεταξύ άλλων, είχε και το καθήκον της επίβλεψης του εθελοντισμού και των ΜΚΟ –αποκάλυψε πολύμηνη έρευνα του κ. Λ. Ρακιτζή!
Το «Εργο Πολιτών», βάσει του ιδρυτικού Νόμου 3390/2005, είχε έργο «τη χάραξη πολιτικής, τη συγκρότηση στρατηγικής, την κατ’ εξακολούθηση παρακολούθηση και χρηματοδότηση του εθελοντικού έργου», ενώ είχε χρηματοδοτηθεί την περίοδο 2005-2010 με 9 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα άλλα είχε οργανώσει, τον Μάρτιο του 2009, συμπόσιο με θέμα «Δημόσια ηθική και κοινωνία των πολιτών».
Σε πόρισμα που είχε συντάξει τον Μάιο του 2011, ο κ. Ρακιντζής αναφέρεται σε ύποπτες αναθέσεις έργων, αδιαφανή στελέχωση του οργανισμού και κατασπατάληση χρημάτων! Στο εν λόγω πόρισμα σημειώνεται ότι «δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στην πρόσληψη του προσωπικού», ότι «υπήρξε ανάθεση έργου σε φυσικά πρόσωπα, εκτός οργανισμού, το οποίο όμως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του», ότι «υπήρχαν ανατεθέντα έργα που περιγράφονταν κατά τρόπο γενικό και δεν υπήρχε τρόπος πιστοποίησης του παραδοτέου», καθώς και ότι «καθιερώθηκαν θέσεις αμειβόμενων συμβούλων που δεν προβλέπονταν από το καταστατικό του οργανισμού». Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του κ. Ρακιντζή είχαν τεθεί η αγορά πολυτελούς οχήματος αξίας 44.000 ευρώ με χρήματα του οργανισμού και τα ταξίδια μελών του!


Οκτώ οργανώσεις στο στόχαστρο ΣΔΟΕ και ΕΛ.ΑΣ.
Από τη Λάρισα μέχρι το Μαρκόπουλο και από τον Κορυδαλλό ως τον… Ινδικό Ωκεανό στρέφονται οι έρευνες των Αρχών

Στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ μπαίνουν 8 νέες ΜΚΟ που καρπώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο, να προχωρήσουν σε εκπαίδευση δημοσιογράφων στη Γεωργία, να ενισχύσουν την περιοχή Γκουτζαράτ στο Πακιστάν και άλλα έργα… μεγάλης πνοής εν μέσω ελληνικής κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του«Το Βήμα», η Εισαγγελία Αθηνών έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ ελέγχους στις ΜΚΟ: Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας – Κράτα Με με έδρα στο Μαρκόπουλο, Νόστος, όπου υπήρχε συμμετοχή δημοτικών αρχόντων από τον Κορυδαλλό, Κοινωνική Ενδυνάμωση με ενδιαφέρον στην «άμβλυνση αρνητικών στάσεων, συμπεριφορών και αντιλήψεων μεταξύ των φύλων» αλλά και την οργάνωση Αλληλεγγύη.
Την ίδια ώρα το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ., που ανέδειξε τα δύο μεγάλα σκάνδαλα με τις ΜΚΟ Κύκλος της Πάτμου και Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον στο Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη Δήμητρα –έχει έδρα στη Λάρισα -, στην Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού που ασχολείται με την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ χωρών όπως ο Μαυρίκιος και οι Σεϋχέλλες, στο Ιδρυμα Αγά Χαν και στον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας!
Εναυσμα για τις έρευνες του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσαν οι εισαγγελικές παραγγελίες που προέκυψαν από τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, αναφορές πολιτικών προσώπων αλλά και εσωτερικές έρευνες σε κρατικές υπηρεσίες. Το Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας – Κράτα Με, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, δημιουργήθηκε το 2006, έχει έδρα στο Μαρκόπουλο και όπως μνημονεύεται σε σχετική ανάρτησή του έχει μάλλον τον ασαφή σκοπό «προώθηση της πίστης σε παιδιά εφήβους και νέους ότι έχουν το δικαίωμα να ζήσουν ευτυχισμένα σε έναν καλύτερο κόσμο. Συνεπώς, πρέπει να απαιτούν να ζήσουν σε μια κοινωνία καλών και ευτυχισμένων ανθρώπων, σαν κάτοικοι του σπιτιού που ονομάζεται πλανήτης γη».
Η ΜΚΟ Νόστος εμφανίζεται να έχει δημιουργηθεί το 1995 «με σκοπό να διευκολύνει τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση να προσαρμοσθούν στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας». Ως πρόεδρός της εμφανίζεται αντιδήμαρχος Κορυδαλλού. Οργάνωση, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκε το 2012 με 1.020.000 ευρώ στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Κοινωνική Ενδυνάμωση ιδρύθηκε το 2003, έχει έδρα στην Αθήνα και, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοί της, «δημιουργήθηκε για να σχεδιάζει και να υποστηρίζει προγράμματα για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, την προστασία και βοήθεια ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων σε εθνικό επίπεδο». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συγκεκριμένη ελεγχόμενη ΜΚΟ είχε λάβει την περίοδο 2007-2009 100.000 ευρώ.
Το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη Δήμητρα (ΚΕΣΣΑ Δήμητρα) ιδρύθηκε το 1991 και το έργο του φέρεται ότι είναι «ανθρωπιστικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο». Εμφανίζεται την περίοδο 1999-2003 να χρηματοδοτείται με 2.357.000 ευρώ ενώ φέρεται ότι είχε χειρισθεί μεγάλα ποσά για την υποστήριξη χωρών που είχαν πληγεί από το τσουνάμι, το 2004.
Ακόμη, με 2 εκατ. ευρώ φέρεται ότι χρηματοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και η Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού, η οποία είναι το ελληνικό παράρτημα ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε το 1992 στον Μαυρίκιο με σκοπό την ενίσχυση της αλληλεγγύης των χωρών του Ινδικού Ωκεανού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ