Γεμάτη ήταν η ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών. Μετά τη συνάντηση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο Γ.Στουρνάρας εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το τρέχον εξάμηνο είναι εξαιρετικά πυκνό, καθώς είναι το εξάμηνο που πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες των Ελλήνων και να βγούμε οριστικά στο ξέφωτο της εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο «εις πείσμα αυτών που επενδύουν πολιτικά στην ύπαρξη της κρίσης και του μνημονίου».

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα πριν το επόμενο Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι «η ισχυρή δόση αισιοδοξίας» του οφείλεται στα «πάρα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα των θυσιών των πολιτών».

Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι μοναδική, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και «άρα, τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο με διαρθρωτικά μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, που εκσυγχρονίζουν το κράτος, που ανοίγουν την αγορά και άρα είναι μέτρα που τα θέλει ο πολίτης.

Επίσης, είπε, ότι «έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την έναρξη της αντίστροφης διαδικασίας: ως τώρα όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν, τώρα το κράτος μπορεί να ανταποδώσει στις ευαίσθητες ομάδες».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο βοηθούν δηλώσεις όπως του επιτρόπου Όλι Ρέν «που χρεώνει τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στους Έλληνες», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει για κανέναν διεθνή ή ευρωπαϊκό παράγοντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι γεγονός πως υπάρχει επί χρόνια μια άδικη διεθνής συζήτηση βασισμένη σε στερεότυπα για τη χώρα και πως «η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης αδικεί την Ελλάδα».

Τώρα, σημείωσε, πρέπει να μιλήσουμε επί τη βάση αριθμών και στοιχείων και υπογράμμισε ότι τα στερεότυπα αυτήν τη στιγμή διαψεύδονται. «Τώρα καλούμε τους εταίρους μας να μελετήσουν τους αριθμούς, αλλά με ολοκληρωμένο θεσμικό τρόπο και όχι δήθεν τεχνοκρατικό, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει κατάσταση» και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει με άλλη αφήγηση στις ευρωεκλογές εάν δεν πετύχει η υπόθεση που λέγεται Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι υπάρχει αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, δεν απομένει πολύς χρόνος.

Ο κ. Στουρνάρας απάντησε και στις επικρίσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι λάθη έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.

Σειρά ερωτημάτων για τις επικείμενες εκλογές δέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον Γ.Στουρνάρα.
Ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της σταυροδοσίας, λέγοντας ότι δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει πρόσωπα, καθώς έως τώρα γινόταν εκλογή ευρωβουλευτών «προεπιλεγμένων» από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα σε βουλευτές και υποψήφιους ευρωβουλευτές, τόνισε πως «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο. Αρκούν τα ασυμβίβαστα που θα είναι συνταγματικά».
Για το εάν θα υπάρξει μια περιφέρεια, απάντησε ότι «εάν κατατμήσουμε τη χώρα σε περιφέρειες, ακόμα και αν διατηρηθεί σε επίπεδο επικράτειας η απλή αναλογική, θα έχουμε τυχαία εκλογή ευρωβουλευτών ανάλογα με το πού θα τύχει να πάρει ένα κόμμα την έδρα του».
Για να καταλήξει: «Εδώ πρέπει να έχουμε ένα καθαρό διαφανές αξιοκρατικό σχήμα, οι πολίτες να διαλέξουν αυτούς που πρέπει να τους εκπροσωπήσουν στην ευρωβουλή».

Δραματικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στα αποτελέσματα των επαφών του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, για τις οποίες ενημέρωσε αναλυτικά τον πρωθυπουργό.

«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες και δραματικές, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, να προστατευτεί η ασφάλεια των πολιτών και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για δημοκρατικές και συναινετικές λύσεις ευρείας αποδοχής, στις οποίες να μετέχουν όλες οι δυνάμεις της χώρας, η οποία είναι πολύ σημαντική για την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σημείωσε δε ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να γίνει πεδίο μιας τυφλής γεωπολιτικής σύγκρουσης, αλλά η αφορμή και το έναυσμα για μια άλλη προσέγγιση διεθνοπολιτική που είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και που λαμβάνει υπόψη τη δυναμική και των διεθνών συσχετισμών».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η ελληνική προεδρία συνεργάζεται πολύ στενά με την ύπατη εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον, και συμπλήρωσε ότι «είμαστε στη διάθεσή της και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες τη στιγμή που πρέπει, γιατί έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις της αξιοπιστίας μας σε σχέση με όλους τους εταίρους».

«Αυτό», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί πρέπει ταυτόχρονα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες να έχουμε στο μυαλό μας και τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες που είναι απολύτως συμβατές με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές και δυτικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τις οποίες μίλησε στις δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να επισκεφθεί το Κίεβο στο αμέσως προσεχές διάστημα, είτε συνοδεύοντας την κ. Άστον, είτε συνοδευόμενος από υπουργούς Εξωτερικών άλλων κρατών- μελών της ΕΕ.

Επαφές στα Δυτικά Βαλκάνια

Όσον αφορά στην αναλυτική ενημέρωση που έκανε στον κ. Σαμαρά για το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο κοινός παρονομαστής είναι πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν μια ευρωατλαντική προοπτική που συνιστά την πολιτική μας, μια πολιτική ενσωμάτωσης».

Υπογράμμισε δε, ότι η Ελλάδα παρά την κρίση και μετά από αυτήν, «είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, αξιόπιστος, που μπορεί να μιλάει με έναν τρόπο έγκυρο εκ μέρους της ΕΕ». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «παντού μας υποδέχτηκαν ως Προεδρία του εξαμήνου και ένιωθαν ότι η ελληνική Προεδρία τούς αφορά».

Επιπλέον, είπε ότι και στα διμερή θέματα έγιναν πάρα πολύ σημαντικά βήματα, που θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένα σε πολύ λίγο καιρό: «Και σε σχέση με την Αλβανία, και σε σχέση με τη Σερβία και σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η παρέμβασή μας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σημαντική και θα μου επιτρέψετε να πω ότι η συζήτηση με τον κ. Γκρούεφκσι έθεσε ένα πλαίσιο σε σχέση με την υπόθεση του ονόματος, που δεν είναι υπόθεση του ονόματος, είναι υπόθεση σχέσεων καλής γειτονίας, διεθνούς δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία για έκτακτη Σύνοδο. Αντίθετα, ανακοίνωσε ότι οργανώνονται δύο πρόσθετες πολύ σημαντικές υπουργικές διασκέψεις. Η πρώτη, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και τους έξι υπουργούς Εξωτερικών των Δ. Βαλκανίων, «για να αναζωπυρώσουμε την ατζέντα ‘Θεσσαλονίκη 2014’ που ήταν η μεγάλη προτεραιότητα της Προεδρίας του 2003». Σε αυτήν, είπε, θα κληθούν να μετάσχουν και υπουργοί επιμέρους μάχιμων υπουργείων, για αναπτυξιακούς λόγους. Η δεύτερη υπουργική διάσκεψη θα γίνει στις 10 Ιουνίου, στην Αθήνα, με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και τους υπουργούς Εξωτερικών όλων των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου.