από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στο Αγιον Ορος

Ενημερώθηκε για το σύνολο των προβλημάτων της Αθωνικής πολιτείας
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Σαμαρά στο Αγιον Ορος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 Στην κρίση που περνά η χώρα και τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Μονή Σίμωνος Πέτρα, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Αγιον Όρος.

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της», τόνισε ο κ. Σαμαράς. 

«Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα. 

»Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γέροντες στις Μονές που επισκέφθηκε. Στις συζητήσεις ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μοναστική πολιτεία του Άθω και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις αφού προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια υπουργεία σε κάθε τομέα.

Η Ιερά Κοινότητα έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, τις οποίες οι Αγιορείτες μοναχοί διαπιστώνουν και από την απόγνωση που βλέπουν στη συμπεριφορά προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονται στο Άγιον Όρος για να προσευχηθούν.

Η άφιξη του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα κατά το πρωτόκολλο το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της εορτής του Ασώτου. Ο κ. Αντ. Σαμαράς φαινόταν αρκετά ευδιάθετος, ιδιαίτερα χαρούμενος, αλλά και συνάμα συγκινημένος που εκπλήρωνε μια επιθυμία πολλών ετών. Ένα προσκύνημα στην Αθωνική Πολιτεία, στο Άγιον Όρος, το περιώνυμο Περιβόλι της Παναγίας, πάντα αποτελεί για τους περισσότερους, μια εμπειρία ζωής, ακόμα και για έναν Πρωθυπουργό.
 
Η πρωθυπουργική αποστολή έφθασε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, στις Καρυές, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου και κατευθύνθηκαν, εν μέσω κωδωνοκρουσιών, στο Πρωτάτο, όπου τον υποδέχθηκε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αρ. Κασμίρογλου, η Ιερά Επιστασία και οι εκπρόσωποι, κυρίως οι ηγούμενοι, των 20 μονών του Αγίου Όρους.
 
Σε έναν τόπο όπου επικρατεί η γαλήνη και η λήθη των εγκοσμίων και πολλοί οδηγούνται στην ψυχική αγαλλίαση και την πνευματική ανάταση, τα σήμαντρα κτυπούσαν μέσα από το θρόισμα του ανέμου στα δέντρα.
 
Ήταν το σύνθημα για την επίσημη υποδοχή του κ. Σαμαρά, ο οποίος έφθασε έμπροσθεν του Ναού του Πρωτάτου, που είναι αφιερωμένος στη γιορτή της Θεοτόκου και είναι το αρχαιότερο από τα καθολικά, ενώ ακούγονταν ο ύμνος της Παναγίας «Αξιον Εστί».
 
Εκεί, με ιδιαίτερη θέρμη χαιρέτισε τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών (μεταξύ αυτών και ο γέροντας Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου) και στην συνέχεια με ευλάβεια ασπάστηκε την Ιερά Εικόνα του «Άξιον Εστί».
 
Η συνέχεια ήταν άκρως μυσταγωγική με την δοξολογία που τελέστηκε προς τιμήν του Πρωθυπουργού, όπου κυριάρχησε το άκουσμα των ανόθευτων Βυζαντινών ύμνων σε ένα σκηνικό που αποτελεί σήμα για την υπερχιλιετή ιστορία και παράδοση του Όρους.
 
Μετά την δοξολογία, τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε κατά την τάξη και την παράδοση, ο Πρωτεπιστάτης για την παρούσα περίοδο Γέρων Στέφανος Ιερομ. Χιλανδαρινός που προϊσταται της Ιεράς Επιστασίας που συγκροτείται επίσης από τον Γέροντα Παύλο Ιερομ. Ξηροποταμινό, τον Γέροντα Νικόδημο Μον. Αγιοπαυλίτη και τον Γέροντα Παϊσιο Ιερομ.Γρηγοριάτη.
 
Ο πατέρας Στέφανος, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για επίσκεψή του, αλλά και για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος, καθώς και για την φροντίδα που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ευχήθηκε η Θεοτόκος να του ανταποδώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει ως Πρωθυπουργός.
 
Εξάλλου, για να λυθούν κρίσιμα ζητήματα της Αθωνικής Πολιτείας, όπως η αναστήλωση και η συντήρηση των μνημείων, ο Πρωθυπουργός έχει άμεση ενημέρωση από τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο που ήταν παρών στην επίσκεψη και ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς ως φιλαγιορείτης με την Αθωνική Πολιτεία.

Ο Πρωθυπουργός εμφανώς συγκινημένος και ενώ νωρίτερα είχε ασπασθεί την Παναγία «Αξιον Εστί» και παρέμεινε ευλαβικά για λίγη ώρα έμπροσθεν της εφέστιας εικόνας του Αγιώνυμου Όρους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευλογία που του δόθηκε ώστε να γίνει πραγματικότητα η προσκυνηματική επίσκεψή του στο «Περιβόλι της Παναγίας».
 
Ο κ. Σαμαράς, κρατώντας μια αναμένη λαμπάδα στα χέρια του, διαβεβαίωσε τους Αγιορείτες ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το Αγιον Όρος και μάλιστα μίλησε για το ανύστακτο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα. 
 
««Θέλω να πιστεύετε ότι είμαστε δίπλα σας, γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, ακόμα και τις αγωνίες σας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτόν τον τόπο. Σας συγχαίρουμε για το έργο σας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
 
Στη συνέχεια είπε ότι «ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, η σκέψη και τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς εσάς» και ζήτησε με πολύ ταπεινό ύφος την αγιορείτικη ευλογία τους γιατί η Ελλάδα, όπως σημείωσε βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία.
 
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι η αρχαιότερη αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ευρώπης και δήλωσε υπερηφάνεια για την ύπαρξη του και τη χιλιετή και πλέον προσφορά του.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου και του προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα, τσίπουρο, λουκούμι και νερό, και μετά πραγματοποιήθηκε πανηγυρική διπλή Σύναξη των 20 Ηγουμένων, των 20 αντιπροσώπων των Μονών του Αγίου Όρους και του κ. Κασμίρογλου, του κ. Μπαλτάκου, του υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Θ. Καράογλου. Παρόντες ήταν και οι κκ. Ι. Ιωαννίδης (υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) και Αθ. Μπούρας (γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ). Στην πρωθυπουργική αποστολή ήταν και ο κ. Στ. Καλαφάτης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Ευθ. Καρανάσιος και ο φιλαγιορείτης γ.γ. Ενημέρωσης κ. Ι. Παναγιωτόπουλος.
 
Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Αγιορείτες επί μακρόν για όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Αθωνική Πολιτεία, δείπνησε στις Καρυές και θα διανυκτερεύσει στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Επιστασίας.
 
Την Κυριακή, μετά την Θεία Λειτουργία που θα παραστεί στον Ναό του Πρωτάτου, θα επισκεφθεί, τις Μονές Ιβήρων (τρίτη στην τάξη των αγιορείτικων μονών), την Μεγίστης Λαύρας (πρώτη και μεγαλύτερη μονή του Όρους) και τέλος την επταόροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας που είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους, καθώς είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο ύψους 330 μέτρων στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού. 


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ρώτησε τον μάστορα | 17/02/2014 22:11
  ο θεός σας είναι εβραίος και ως γνωστόν οι εβραίοι μπορούν να βγάλουν μέχρι και από μύγα ....ΕΥΡΩ!!οποτε πήγε ο άνθρωπος για να ρωτήσει τον Γιαχβέ σαν τον πιο κατάλληλο για κάνα καινούργιο φόρο
  Ορφανο του Μαρξ
  απάντηση05
   
   
  αει στο καλό, γελάσαμε πάλι | 17/02/2014 18:28
  Στο Βατοπαίδι γιατί δεν πήγε και έστησε τον Εφραίμ;Αυτά τα παιδιά της Νουδούλας μας έχουν σώσει με τα πολλά νταραβέρια που έχουν με τον Θεό.
  Λήδα
  απάντηση13
   
   
  ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΛ ! | 17/02/2014 14:15
  Με αυτή την κίνηση-επίσκεψη προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκρατήσει τους δεξιούς-συντηριτικούς-νοικοκυραίους ψηφοφόρους του που πάνε να το... στρίψουν πιο δεξιά ή και αριστερά λόγω άδικης και τρελής υπερφορολόγησης και ανελέητων περικοπών αλλά και να τονίσει-προβάλλει το προσωπείο του δήθεν καλού χριστιανού σε αντίθεση με τον Τσίπρα.
  φυσικά και δεν θα δημοσιευτεί το σχόλιο
  απάντηση105
   
   
  ωραια φωτο | 17/02/2014 13:22
  ημιφως και ηδυπαθεια. εχει παραδοση η ΝΔ.
  sasha
  απάντηση77
   
   
  προσευχή | 17/02/2014 09:48
  καθώς διαβάζω τα σχόλια, θυμάμαι τον μακαρίτη Διονύση Παπαγιανόπουλο να λέει : μη μου μιλάτε όταν κάνω το σταυρό μου ρε παιδιά....
  β.π.
  απάντηση102
   
   
   
  ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ; | 17/02/2014 08:59
  ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΙΔΙΑ ΓΝΩΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΟΝΤΕΣ, ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΑΠΟΡΙΕΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΥΘΕΙΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ
  ΘΩΜΑΣ
  απάντηση716
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μου ειπε καποιος πολυ αξιολογος γεροντας | 16/02/2014 22:38
  οτι αμα δεν εισαι στο χωρο της εκκλησιας ειναι καλο να πας στο Αγιο Ορος χωρις να εισαι ουτε θετικα ουτε αρνητικα προκατελειμμενος
  .
  απάντηση38
   
   
  ευλαβια .....και καμερες | 16/02/2014 22:06
  Ειναι τελειως αδιστακτοι.....δεν εχουν ουτε ιερο ουτε οσιο.Προκειμενου να "κλεψουν" ψηφους .....μεχρι ...νηστεια μπορουν να κανουν.....με καμερες...βεβαιως....
  πολυ κρυο εφετος
  απάντηση182
   
   
  Χeσe ψηλά | 16/02/2014 20:54
  Και τι ωραία που είπε το πιστεύω . Tέτοια στημένα πλάνα είχα να δώ απο εποχή ΥΕΝΕΔ. ....Υπομονή η ανάπτυξη έρχεται
  Μπαλούρδος
  απάντηση202
   
   
  ? | 16/02/2014 20:53
  .......ΤΙ ΚΑΤΑΝΤΙΑ
  d b
  απάντηση172
   
   
  Λεφτα θελουν ?? | 16/02/2014 20:31
  ..Εδωκαμεν !..Εδωκαμεν !!....
  Μ.Γ.
  απάντηση113
   
   
  Θαύμα ! έβρεξε ευρώ στην ευρώπη ! | 16/02/2014 17:56
  Με την βοήθεια των δανειστών μας και όχι του θεού κύριε πρωθυπουργέ,στεκόμαστε όρθιοι ! Εαν γινόντουσαν θαύματα έπρεπε ,τότε, ο θεός εξ ουρανού να αρχίσει να βρέχει δισεκατομμύρια ευρώ, αυτά που σπατάλισε η παράταξή σας στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου ! αλλά δυστυχώς τα ευρώ ήλθαν από τους ευρωπαίους δανειστές μας ! μήπως εκεί έβρεξε ο θεός ευρώ και εσείς τα ψάχνετε στο ΄Αγιο ΄Ορος ; Διότι αυτά που λέτε μόνο χαζοί μπορούν να συμφωνήσουν μαζί σας !
  GPP
  απάντηση116
   
   
  Χριστιανοταλιμπάν | 16/02/2014 15:18
  Η δεξιά αφού έχασε κάθε είδους αξιοπιστία και ήθος, το μόνο που της έμεινε είναι να χαϊδεύει τα αυτάκια των χριστιανών.
  Ισιδώρα
  απάντηση205
   
   
  Θα μας λείψει?! | 16/02/2014 14:09
  Ως γνωστόν, κατά την επίσκεψή τους, πολλοί ‘κοσμικοί’ επαναπροσδιορίζουν τη ζωή τους και αποφασίζουν να μείνουν μόνιμα στο Άγιο Όρος. Λέτε να τον χάσουμε;;;
  AMARTIA ...
  απάντηση162
   
   
  na paei kai .. | 16/02/2014 12:23
  sti moni Esfigmenou ohi tin (kainourgia )alla tin gnisia,kai na milisei me ton pater Methothio..kai na akousei kala ti tha tou pei.
  ***
  απάντηση12
   
   
  Δεν μας παρατας πρωι-πρωι, ειχαμε μια σκασιλα... | 16/02/2014 12:16
  Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και η πεινα εκδηλη στο δικο μας προσωπο...
  Ξεφτίλας
  απάντηση182
   
   
  11000 παπάδες παίζουν με το κομποσκοίνι | 16/02/2014 11:48
  Απολύονται πανεπιστημιακοί,, κλείνουν υπηρεσίες, αλλά το παπαδαριό καλά κρατεί. Άνεργοι με δύο πτυχία, καλλιτέχνες που φυτοζωούν αλλά οι παπάδες χωρίς Ασέπ κάθε κυριακή διαβάζουν το ίδιο βιβλίο.
  Παλαίφατος
  απάντηση188
   
   
  Κατανοητον ειναι.... | 16/02/2014 11:45
  Ο ιησους ηλθε (αν ειναι ετσι) για να καλεσει οχι δικαιους αλλα αμαρτωλους εις μετανοιαν και η τραπεζα της βασιλειας των ουρανων συνδαιτημονας εχει πορνες και τελωνες (ασφαλως και πολιτικους).......Μεταξυ μας πηγε για τα ψηφαλακια του χριστεπωνυμου πληρωματος (για να μην ψηφισουν τους 12θειστες της ΧΑ).
  AZ
  απάντηση92
   
   
  Με πολύ ταπεινό ύφος στο Αγιον Ορος | 16/02/2014 11:27
  Μέσα από το θρόισμα του ανέμου και τα σήμαντρα να κτυπούν, ο πρωθυπουργός με έκδηλη συγκίνηση, έδωσε εντολή, η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Οι καμπάνες κτυπούν ακόμη χαρμόσυνα.
  savas
  απάντηση172
   
-