Στην κρίση που περνά η χώρα και τις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Μονή Σίμωνος Πέτρα, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Αγιον Όρος.

«Η πνευματική ακτινοβολία της Μονής σας στο εξωτερικό συνεισφέρει και στο να επανακτήσει η χώρα μας την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία ανάμεσα στους φίλους, αλλά και τον σεβασμό των εχθρών της», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα.

»Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς γέροντες στις Μονές που επισκέφθηκε. Στις συζητήσεις ενημερώθηκε για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη μοναστική πολιτεία του Άθω και διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν λύσεις αφού προηγηθεί η εξέταση των θεμάτων από τα αρμόδια υπουργεία σε κάθε τομέα.

Η Ιερά Κοινότητα έκανε αναφορά και στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της, τις οποίες οι Αγιορείτες μοναχοί διαπιστώνουν και από την απόγνωση που βλέπουν στη συμπεριφορά προσκυνητών, οι οποίοι προσέρχονται στο Άγιον Όρος για να προσευχηθούν.

Η άφιξη του πρωθυπουργού το απόγευμα του Σαββάτου

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού. Οι καμπάνες κτυπούσαν χαρμόσυνα κατά το πρωτόκολλο το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή της εορτής του Ασώτου. Ο κ.Αντ. Σαμαράςφαινόταν αρκετά ευδιάθετος, ιδιαίτερα χαρούμενος, αλλά και συνάμα συγκινημένος που εκπλήρωνε μια επιθυμία πολλών ετών. Ένα προσκύνημα στην Αθωνική Πολιτεία, στο Άγιον Όρος, το περιώνυμο Περιβόλι της Παναγίας, πάντα αποτελεί για τους περισσότερους, μια εμπειρία ζωής, ακόμα και για έναν Πρωθυπουργό.

Η πρωθυπουργική αποστολή έφθασε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, στις Καρυές, λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα του Σαββάτου και κατευθύνθηκαν, εν μέσω κωδωνοκρουσιών, στο Πρωτάτο, όπου τον υποδέχθηκε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, κ.Αρ. Κασμίρογλου, η Ιερά Επιστασία και οι εκπρόσωποι, κυρίως οι ηγούμενοι, των 20 μονών του Αγίου Όρους.
Σε έναν τόπο όπου επικρατεί η γαλήνη και η λήθη των εγκοσμίων και πολλοί οδηγούνται στην ψυχική αγαλλίαση και την πνευματική ανάταση, τα σήμαντρα κτυπούσαν μέσα από το θρόισμα του ανέμου στα δέντρα.
Ήταν το σύνθημα για την επίσημη υποδοχή του κ. Σαμαρά, ο οποίος έφθασεέμπροσθεν του Ναού του Πρωτάτου, που είναι αφιερωμένος στη γιορτή της Θεοτόκου και είναι το αρχαιότερο από τα καθολικά, ενώ ακούγονταν ο ύμνος της Παναγίας «Αξιον Εστί».
Εκεί, με ιδιαίτερη θέρμη χαιρέτισε τους Αντιπροσώπους των 20 Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών (μεταξύ αυτών και ο γέροντας Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου) και στην συνέχεια με ευλάβεια ασπάστηκε την Ιερά Εικόνα του «Άξιον Εστί».
Η συνέχεια ήταν άκρως μυσταγωγική με την δοξολογία που τελέστηκε προς τιμήν του Πρωθυπουργού, όπου κυριάρχησε τοάκουσμα των ανόθευτων Βυζαντινών ύμνων σε ένα σκηνικό που αποτελεί σήμα για τηνυπερχιλιετή ιστορία και παράδοση του Όρους.
Μετά την δοξολογία, τον Πρωθυπουργό καλωσόρισε κατά την τάξη και την παράδοση, ο Πρωτεπιστάτης για την παρούσα περίοδο ΓέρωνΣτέφανοςΙερομ. Χιλανδαρινός που προϊσταται της Ιεράς Επιστασίας που συγκροτείται επίσης από τον ΓέρονταΠαύλοΙερομ. Ξηροποταμινό, τον ΓέρονταΝικόδημοΜον. Αγιοπαυλίτη και τον ΓέρονταΠαϊσιοΙερομ.Γρηγοριάτη.
Ο πατέρας Στέφανος, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά για επίσκεψή του, αλλά και για το προσωπικό του ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος, καθώς και για την φροντίδα που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ευχήθηκε η Θεοτόκος να του ανταποδώσει για τις προσπάθειες που καταβάλλει ως Πρωθυπουργός.
Εξάλλου, για να λυθούν κρίσιμα ζητήματα της Αθωνικής Πολιτείας, όπως η αναστήλωση και η συντήρηση των μνημείων, ο Πρωθυπουργός έχει άμεση ενημέρωση από τον γ.γ. της κυβέρνησης κ.Τ. Μπαλτάκοπου ήταν παρών στην επίσκεψη και ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς ως φιλαγιορείτης με την Αθωνική Πολιτεία.
Ο Πρωθυπουργός εμφανώς συγκινημένος και ενώ νωρίτερα είχε ασπασθεί την Παναγία «Αξιον Εστί» και παρέμεινε ευλαβικά για λίγη ώρα έμπροσθεν της εφέστιας εικόνας του Αγιώνυμου Όρους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευλογία που του δόθηκε ώστε να γίνει πραγματικότητα η προσκυνηματική επίσκεψή του στο «Περιβόλι της Παναγίας».
Ο κ. Σαμαράς, κρατώντας μια αναμένη λαμπάδα στα χέρια του, διαβεβαίωσε τους Αγιορείτες ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει το Αγιον Όρος και μάλιστα μίλησε για το ανύστακτο ενδιαφέρον που έχει η κυβέρνηση που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα.
««Θέλω να πιστεύετε ότι είμαστε δίπλα σας, γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, ακόμα και τις αγωνίες σας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτόν τον τόπο. Σας συγχαίρουμε για το έργο σας» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια είπε ότι «ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, η σκέψη και τα βλέμματά μας είναι στραμμένα προς εσάς» και ζήτησε με πολύ ταπεινό ύφος την αγιορείτικη ευλογία τους γιατί η Ελλάδα, όπως σημείωσε βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το Άγιον Όρος είναι η αρχαιότερη αυτοδιοικούμενη περιοχή της Ευρώπης και δήλωσε υπερηφάνεια για την ύπαρξη του και τη χιλιετή και πλέον προσφορά του.
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας, όπου και του προσφέρθηκε το παραδοσιακό κέρασμα, τσίπουρο, λουκούμι και νερό, και μετά πραγματοποιήθηκε πανηγυρική διπλή Σύναξη των 20 Ηγουμένων, των 20 αντιπροσώπων των Μονών του Αγίου Όρους και του κ. Κασμίρογλου, του κ. Μπαλτάκου, του υπουργού Παιδείας κ.Κ. Αρβανιτόπουλου, του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ.Θ. Καράογλου. Παρόντες ήταν και οι κκ.Ι. Ιωαννίδης(υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) καιΑθ. Μπούρας(γ.γ. της Κ.Ο. της ΝΔ). Στην πρωθυπουργική αποστολή ήταν και ο κ.Στ. Καλαφάτης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Χαλκιδικής κ.Ευθ. Καρανάσιοςκαι ο φιλαγιορείτης γ.γ. Ενημέρωσης κ.Ι. Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Αγιορείτες επί μακρόν για όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Αθωνική Πολιτεία, δείπνησε στις Καρυές και θα διανυκτερεύσει στο Αρχονταρίκι της Ιεράς Επιστασίας.
Την Κυριακή, μετά την Θεία Λειτουργία που θα παραστεί στον Ναό του Πρωτάτου, θα επισκεφθεί, τις Μονές Ιβήρων (τρίτη στην τάξη των αγιορείτικων μονών), την Μεγίστης Λαύρας (πρώτη και μεγαλύτερη μονή του Όρους) και τέλος την επταόροφη Μονή της Σιμώνος Πέτρας που είναι το τολμηρότερο οικοδόμημα του Αγίου Όρους, καθώς είναι κτισμένη πάνω σε ένα απόκρημνο και απότομο βράχο ύψους 330 μέτρων στη Ν.Δ. πλευρά της χερσονήσου και είναι αφιερωμένη στην Γέννηση του Χριστού.