Τις θέσεις του για το περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος και τις επερχόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό εξέθεσε ο Ντερβίς Έρογλου, σε διάγγελμά του προς τους Τουρκοκυπρίους.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον όρο «ιδρυτικά κράτη» και αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση θα εξαρτηθεί από την συνεργασία αυτών των δύο «κρατών».

Τονίζει ότι στο Κοινό Ανακοινωθέν κατεγράφη πως «ο νέος συνεταιρισμός θα έχει τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματα με τα μέλη του ΟΗΕ» και πως «η κυριαρχία αυτή θα κατανέμεται με ίσο τρόπο στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους».

«Όπως αναφέρεται και στο κείμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, η λύση δεν πρέπει να έχει ως μοναδικό σημείο αναφοράς τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ταυτόχρονα τον διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα του νέου συνεταιρισμού. Αυτός ο χαρακτήρας της λύσης δεν θα είναι προσωρινός» επισημαίνει.

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Έρογλου ξεκαθαρίζει πως σε αυτό θα λάβουν μέρος και οι Τούρκοι έποικοι. Όπως είπε , το δικαίωμα ψήφου θα δοθεί σε όλους τους πολίτες μας που έχουν δικαίωμα ψήφου σύμφωνα με τους εκλογικούς της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου»».

Υπενθυμίζει ότι ο Τουρκοκυπριακός «λαός» -όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την τουρκοκυπριακή κοινότητα- είναι αυτός ο οποίος ζει υπό καθεστώς διεθνούς απομόνωσης.

Αναφέρει ακόμη ότι το περιουσιακό, η επιστροφή των κατοίκων στις περιουσίες τους και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν με βάση τον διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα της λύσης.

Ο κ. Έρογλου υποστηρίζει ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, το Κοινό Ανακοινωθέν δεν λαμβάνει υπ’ όψιν μόνο τις «ευαισθησίες» της μιας πλευράς και ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην δώσει νέες ερμηνείες στο περιεχόμενό του.

Ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη δεν είναι ορθές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Εμείς, ως τουρκοκυπριακή πλευρά, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για να ερμηνευτεί εκ νέου το Κοινό Ανακοινωθέν. Αυτή η προσπάθεια ενδέχεται να βλάψει τις συνομιλίες».

Η λύση θα είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι κατανοήσουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στην Κύπρο, αναφέρει ο κ. Έρογλου.

Αξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι, τέλος, το γεγονός ότι στο διάγγελμά του ο κ. Έρογλου έκανε συχνή αναφορά στο ρόλο που θα πρέπει να έχει στην περαιτέρω διαδικασία η Τουρκία, την οποία εμμένει να χαρακτηρίζει «μητέρα πατρίδα».

Γιάννης Μανδαλίδης