«Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα; Θα έρθεις εδώ στην Ιταλία για να κάνεις προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές; Μπορείς να μου το ξεκαθαρίσεις αυτό;». Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση, με το «καλημέρα», που έκανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέτα όταν τον υποδέχθηκε εκτός προγράμματος στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Παλάτσο Κίτζι, στην Πιάτσα Κολόνα. Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση αλλά του απάντησε: «Μην ανησυχείτε, δεν σκοπεύω να γίνω ιταλός πολιτικός».
Τι είχε συμβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του κ. Τσίπρα για τον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών, προτού αρχίσουν καν να συνομιλούν; Γνώριζε ο κ. Λέτα ότι κυκλοφορούσε ήδη στην Ιταλία η λεγόμενη «Λίστα Τσίπρα» και ότι ήδη είχαν συλλεχθεί περί τις 20.000 υπογραφές, κυρίως από διανοουμένους.
Επικεφαλής της λίστας είναι η κυρία Μπάρμπαρα Σπινέλι, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «La Repubblica» και συγγραφέας, με στενές πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόρη του αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι που έγραψε το αντιφασιστικό «μανιφέστο του Βεντοτένε» (Manifesto di Ventotene) το οποίο για πολλούς αποτελεί την πρώτη διακήρυξη για την ενότητα στην Ευρώπη.


Η «λίστα Τσίπρα»

Η κυρία Σπινέλι ήταν αυτή που δημιούργησε τη «λίστα Τσίπρα» για μια αντιμνημονιακή πολιτική στην Ευρώπη: «Υπάρχει γερμανική κυριαρχία, αλλά ο ηγεμόνας δεν έχει σχέδια αναθεμελίωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι τραγικά απούσα μια ευρωπαϊκή εξουσία δημοκρατικά νομιμοποιημένη, που θα αντιπροσωπεύει όλους και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα καλά και τα κακά ενδεχόμενα» αναφέρεται στη διακήρυξη της λίστας.
Ο κ. Λέτα τον ρώτησε για τη σχέση του με την πρωτοβουλία της κυρίας Σπινέλι και ο κ. Τσίπρας απλώς τον βεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, αλλά, όπως είπε, «θέλω να δώσω κι εγώ ένα λιθαράκι για να βοηθήσω τις αντιμνημονιακές δυνάμεις».
Το ραντεβού με τον ιταλό πρωθυπουργό το είχε κλείσει η κυρία Σπινέλι την τελευταία στιγμή. Εγινε επειδή κέντρισε το ενδιαφέρον του ιταλού πρωθυπουργού η «λίστα Τσίπρα». Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα και διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.
Οι δηλώσεις

Ο κ. Τσίπρας αργότερα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε μόνος του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς. Ηταν λιτές οι δηλώσεις του, κάτι που ξάφνιασε τους δημοσιογράφους. Ο κ. Λέτα δεν έκανε δηλώσεις, αλλά την επομένη δημοσιεύθηκε ένα μικρό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «La Repubblica» που ανέφερε την εκδοχή Λέτα για τη συνάντηση: «Υπήρξαν περισσότερες συγκλίσεις από αποκλίσεις» ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός ενώ εξετίμησε την «εποικοδομητική ματιά» που είχε ο κ. Τσίπρας για την Ευρώπη: «Το βλέμμα του κ. Τσίπρα είναι κριτικό αλλά όχι αρνητικό» έγραψε συγκεκριμένα η εφημερίδα, με την προσθήκη ότι ο κ. Λέτα εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για τη μάχη που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστούν ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη.
Η ελληνική πρεσβεία είχε χορηγήσει στον κ. Τσίπρα ένα Audi για τις μετακινήσεις του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νοίκιασε και ένα δεύτερο αυτοκίνητο, αφού η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε ήταν πολυμελής.
Μία άλλη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (την οποία μάλιστα χαρακτήρισε σημαντική) ήταν με τον περιφερειάρχη Απουλίας (περιοχή Μπάρι) κ. Νίκι Βέντολα, πρόεδρο του κόμματος Αριστερά – Οικολογία και Ελευθερία. Πρόκειται για έναν πολιτικό δηλωμένο γκέι, με σκουλαρίκι στο αφτί, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην ιταλική Βουλή, όχι όμως και ο ίδιος, αφού είναι εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ηταν η πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα και ο ιταλός πολιτικόες έδειξε τόσο ενθουσιασμένος που κάποια στιγμή ανέκραξε: «Είσαι ο έλληνας Δαβίδ εναντίον του γερμανού Γολιάθ». Σύνθημα που άρεσε στον κ. Τσίπρα.
Συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Ρώμης κ. Νικόλα Λάτσιο, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και αδελφό του ηθοποιού που υποδύεται τον κομισάριο Μονταλμπάνο σε μια σειρά στην ιταλική τηλεόραση που αποτελεί μεταφορά των έργων του σικελού συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι: «Αφού έχουμε και τον κομισάριο Μονταλμπάνο με το μέρος μας, τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει στην Ευρώπη» είπε ενθουσιασμένος ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών υπήρξαν ορισμένες αστοχίες στη μετάφραση, αφού ο διερμηνέας του κ. Τσίπρα (ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σπουδάσει στην Ιταλία) δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, παρά το γεγονός ότι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο κ. Β. Μουλόπουλος που γνωρίζει άψογα ιταλικά. Ο διερμηνέας έκανε αρκετά λάθη στη μετάφραση, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ερωτήσεις, αφού οι ιταλοί δημοσιογράφοι δεν έπαιρναν απαντήσεις.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας (Σάββατο) ο κ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στο ιδιωτικό κανάλι La7 σε μια ενημερωτική εκπομπή μαζί με την κυρία Σπινέλι. Η δημοσιογράφος που παρουσίασε την εκπομπή, η κυρία Λίλη Γκρούπερ, φάνηκε (και το έδειξε) ενθουσιασμένη μαζί του και τον ρώτησε και αυτή αν θα κάνει προεκλογικό αγώνα στην Ιταλία.


Η ενότητα της Αριστεράς

Στις συζητήσεις πάντως με αριστερές δυνάμεις στην Ιταλία ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ενώσει τα ιταλικά κόμματα της Αριστεράς και να δώσει ώθηση στην πρόταση για κάθοδο σε ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο την οποία προωθούν στελέχη όπως η κυρία Σπινέλι και ο κ. Πάολο Φερέρο: «Είμαι μαζί σας να ενώσω, όχι να διαιρέσω» είπε στους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς, στους οποίους εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα: «Εμείς, το διακριτό ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συνέθεσε προγραμματικά και ένωσε πολιτικά στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι για την πρωτοβουλία να ενώσετε τις δυνάμεις σας» τους είπε. Προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών και διαβεβαίωσε τους Ιταλούς ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνησή του θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε (στις ερωτήσεις που δέχθηκε) στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Εν συνεχεία είχε μια συνάντηση με το συντακτικό προσωπικό της αριστερής εφημερίδας «Μανιφέστο», οι πολιτικοί συντάκτες της οποίας τον ρώτησαν αν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον κ. Μπέπε Γκρίλο, τον ιταλό κωμικό και ηθοποιό του κινηματογράφου, ο οποίος το 2009 ίδρυσε το λαϊκίστικο (σύμφωνα με δική του περιγραφή) MoVimento 5 Stelle – M5S (Κίνημα των Πέντε Αστέρων). Και ενώ στις ομιλίες του στα κόμματα της Αριστεράς ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι «δεν θα διστάσω να ζητήσω τη συνεργασία των Ματέο Ρέντσι και Μπέπε Γκρίλο», αυτή τη φορά απάντησε: «Ο Ρέντσι (σ.σ.: δήμαρχος Φλωρεντίας, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και συνομήλικος του κ. Τσίπρα) αποδέχεται τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ ο Γκρίλο την αμφισβητεί αλλά δεν προβάλλει εναλλακτική λύση…».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus