από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Εργα και ημέρες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη

Η συνάντηση με τον Λέτα, οι επαφές με τα κόμματα της Αριστεράς και οι δηλώσεις στον Τύπο
Εργα και ημέρες του Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη
Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Ρώμη σε ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα; Θα έρθεις εδώ στην Ιταλία για να κάνεις προεκλογικό αγώνα για τις ευρωεκλογές; Μπορείς να μου το ξεκαθαρίσεις αυτό;». Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση, με το «καλημέρα», που έκανε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέτα όταν τον υποδέχθηκε εκτός προγράμματος στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Παλάτσο Κίτζι, στην Πιάτσα Κολόνα. Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση αλλά του απάντησε: «Μην ανησυχείτε, δεν σκοπεύω να γίνω ιταλός πολιτικός».

Τι είχε συμβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός ήθελε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του κ. Τσίπρα για τον προεκλογικό αγώνα των ευρωεκλογών, προτού αρχίσουν καν να συνομιλούν; Γνώριζε ο κ. Λέτα ότι κυκλοφορούσε ήδη στην Ιταλία η λεγόμενη «Λίστα Τσίπρα» και ότι ήδη είχαν συλλεχθεί περί τις 20.000 υπογραφές, κυρίως από διανοουμένους.
Επικεφαλής της λίστας είναι η κυρία Μπάρμπαρα Σπινέλι, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «La Repubblica» και συγγραφέας, με στενές πολιτικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, κόρη του αντιφασίστα Αλτιέρο Σπινέλι που έγραψε το αντιφασιστικό «μανιφέστο του Βεντοτένε» (Manifesto di Ventotene) το οποίο για πολλούς αποτελεί την πρώτη διακήρυξη για την ενότητα στην Ευρώπη.

Η «λίστα Τσίπρα»

Η κυρία Σπινέλι ήταν αυτή που δημιούργησε τη «λίστα Τσίπρα» για μια αντιμνημονιακή πολιτική στην Ευρώπη: «Υπάρχει γερμανική κυριαρχία, αλλά ο ηγεμόνας δεν έχει σχέδια αναθεμελίωσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Είναι τραγικά απούσα μια ευρωπαϊκή εξουσία δημοκρατικά νομιμοποιημένη, που θα αντιπροσωπεύει όλους και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα καλά και τα κακά ενδεχόμενα» αναφέρεται στη διακήρυξη της λίστας.

Ο κ. Λέτα τον ρώτησε για τη σχέση του με την πρωτοβουλία της κυρίας Σπινέλι και ο κ. Τσίπρας απλώς τον βεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, αλλά, όπως είπε, «θέλω να δώσω κι εγώ ένα λιθαράκι για να βοηθήσω τις αντιμνημονιακές δυνάμεις».

Το ραντεβού με τον ιταλό πρωθυπουργό το είχε κλείσει η κυρία Σπινέλι την τελευταία στιγμή. Εγινε επειδή κέντρισε το ενδιαφέρον του ιταλού πρωθυπουργού η «λίστα Τσίπρα». Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μισή ώρα και διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

Οι δηλώσεις

Ο κ. Τσίπρας αργότερα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε μόνος του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για κοινές ανησυχίες και κοινούς προβληματισμούς. Ηταν λιτές οι δηλώσεις του, κάτι που ξάφνιασε τους δημοσιογράφους. Ο κ. Λέτα δεν έκανε δηλώσεις, αλλά την επομένη δημοσιεύθηκε ένα μικρό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «La Repubblica» που ανέφερε την εκδοχή Λέτα για τη συνάντηση: «Υπήρξαν περισσότερες συγκλίσεις από αποκλίσεις» ανέφερε ο ιταλός πρωθυπουργός ενώ εξετίμησε την «εποικοδομητική ματιά» που είχε ο κ. Τσίπρας για την Ευρώπη: «Το βλέμμα του κ. Τσίπρα είναι κριτικό αλλά όχι αρνητικό» έγραψε συγκεκριμένα η εφημερίδα, με την προσθήκη ότι ο κ. Λέτα εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για τη μάχη που δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστούν ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη.

Η ελληνική πρεσβεία είχε χορηγήσει στον κ. Τσίπρα ένα Audi για τις μετακινήσεις του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ νοίκιασε και ένα δεύτερο αυτοκίνητο, αφού η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε ήταν πολυμελής.

Μία άλλη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (την οποία μάλιστα χαρακτήρισε σημαντική) ήταν με τον περιφερειάρχη Απουλίας (περιοχή Μπάρι) κ. Νίκι Βέντολα, πρόεδρο του κόμματος Αριστερά - Οικολογία και Ελευθερία. Πρόκειται για έναν πολιτικό δηλωμένο γκέι, με σκουλαρίκι στο αφτί, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην ιταλική Βουλή, όχι όμως και ο ίδιος, αφού είναι εκλεγμένος περιφερειάρχης. Ηταν η πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τσίπρα και ο ιταλός πολιτικόες έδειξε τόσο ενθουσιασμένος που κάποια στιγμή ανέκραξε: «Είσαι ο έλληνας Δαβίδ εναντίον του γερμανού Γολιάθ». Σύνθημα που άρεσε στον κ. Τσίπρα.

Συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Ρώμης κ. Νικόλα Λάτσιο, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και αδελφό του ηθοποιού που υποδύεται τον κομισάριο Μονταλμπάνο σε μια σειρά στην ιταλική τηλεόραση που αποτελεί μεταφορά των έργων του σικελού συγγραφέα Αντρέα Καμιλέρι: «Αφού έχουμε και τον κομισάριο Μονταλμπάνο με το μέρος μας, τίποτε δεν μπορεί να μας σταματήσει στην Ευρώπη» είπε ενθουσιασμένος ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών υπήρξαν ορισμένες αστοχίες στη μετάφραση, αφού ο διερμηνέας του κ. Τσίπρα (ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε σπουδάσει στην Ιταλία) δεν τα κατάφερε και τόσο καλά, παρά το γεγονός ότι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευε ο κ. Β. Μουλόπουλος που γνωρίζει άψογα ιταλικά. Ο διερμηνέας έκανε αρκετά λάθη στη μετάφραση, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται οι ίδιες ερωτήσεις, αφού οι ιταλοί δημοσιογράφοι δεν έπαιρναν απαντήσεις.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας (Σάββατο) ο κ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στο ιδιωτικό κανάλι La7 σε μια ενημερωτική εκπομπή μαζί με την κυρία Σπινέλι. Η δημοσιογράφος που παρουσίασε την εκπομπή, η κυρία Λίλη Γκρούπερ, φάνηκε (και το έδειξε) ενθουσιασμένη μαζί του και τον ρώτησε και αυτή αν θα κάνει προεκλογικό αγώνα στην Ιταλία.

 Η ενότητα της Αριστεράς

Στις συζητήσεις πάντως με αριστερές δυνάμεις στην Ιταλία ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ενώσει τα ιταλικά κόμματα της Αριστεράς και να δώσει ώθηση στην πρόταση για κάθοδο σε ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο την οποία προωθούν στελέχη όπως η κυρία Σπινέλι και ο κ. Πάολο Φερέρο: «Είμαι μαζί σας να ενώσω, όχι να διαιρέσω» είπε στους εκπροσώπους των κομμάτων της Αριστεράς, στους οποίους εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα: «Εμείς, το διακριτό ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συνέθεσε προγραμματικά και ένωσε πολιτικά στην Ελλάδα, είμαστε υπερήφανοι για την πρωτοβουλία να ενώσετε τις δυνάμεις σας» τους είπε. Προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών και διαβεβαίωσε τους Ιταλούς ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνησή του θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ επέμεινε (στις ερωτήσεις που δέχθηκε) στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Εν συνεχεία είχε μια συνάντηση με το συντακτικό προσωπικό της αριστερής εφημερίδας «Μανιφέστο», οι πολιτικοί συντάκτες της οποίας τον ρώτησαν αν σκοπεύει να συνεργαστεί με τον κ. Μπέπε Γκρίλο, τον ιταλό κωμικό και ηθοποιό του κινηματογράφου, ο οποίος το 2009 ίδρυσε το λαϊκίστικο (σύμφωνα με δική του περιγραφή) MoVimento 5 Stelle - M5S (Κίνημα των Πέντε Αστέρων). Και ενώ στις ομιλίες του στα κόμματα της Αριστεράς ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι «δεν θα διστάσω να ζητήσω τη συνεργασία των Ματέο Ρέντσι και Μπέπε Γκρίλο», αυτή τη φορά απάντησε: «Ο Ρέντσι (σ.σ.: δήμαρχος Φλωρεντίας, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και συνομήλικος του κ. Τσίπρα) αποδέχεται τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, ενώ ο Γκρίλο την αμφισβητεί αλλά δεν προβάλλει εναλλακτική λύση...».

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 13 Φεβρουαρίου 2014


HeliosPlus
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (42)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τον έκαψε τον Λέττα | 15/02/2014 18:03
  Γκαντέμης ο Αλέξης: δεν πέρασαν 24 ώρες και τέζα (πολιτικά) ο Λέττα. Μπράβο Αλέξη!
  A. Mοίρης
  απάντηση135
   
   
   
  ΣΥΡΙζα που φέρνει ρηξεις | 15/02/2014 11:14
  Ο Τσίπρας και ο συριζα είναι αυτην την εποχή η δύναμη των αλλαγών υπέρ της κοινωνιας σ όλη την ευρώπη. Είναι ο πολιτικός αρχηγός κόμματος που ηγείται του αγώνα για να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας. Είναι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και υπεράσπισης της δημοκρατίας. Είναι ευνόητο να χρίζει εκτίμησης και σεβασμού από τον κόσμο που αγωνίζεται για την δημοκρατία και την κοινωνική ευημερία. Και δεν περιμένω από άτομα που υποκλίνονται υποτακτικά στα μέτρα της κυβέρνησης, να πούνε λογική και πολιτική κουβέντα για τον Τσίπρα και τον Συριζα, όπως και για τους κοινωνικούς αγώνες.
  η τιμωρία έρχεται
  απάντηση1935
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  2 | 15/02/2014 06:15
  ελεος πια εχουμε κανει τον τσιπρα εναλλακτικη λυση.ποιον??τον τσιπρα!!!!!τι μας νοιαζει ποιους περιθωριακους αναρχικους συναντησε ο τσιπρας στην ιταλια??
  γιωργος
  απάντηση3719
   
   
  ένα μικρό λίφτινγκ για το μνημόνιο | 14/02/2014 20:18
  Μόλις έφτασε στην Ιταλία,ο Τσίπρας, ξύπνησε ο ευρωπαίος μέσα του! Και με το ευρώ είναι και με το μνημόνιο, μόνο που χρειάζεται λίγη αναθεώρηση, λέει. Κάτι περί ακύρωσης και κατάργησης είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
  NESTORAS
  απάντηση2913
   
   
  Ο Αλέξης της Ευρώπης | 14/02/2014 20:17
  Μέσα στην Ελλάδα, μίλησε χθες για κατάργηση του Μνημονίου, στην Ιταλία μίλησε για αναθεώρηση του μνημονίου. Ως προς το ευρώ είναι αμετακίνητος σταθερά μέσα! Διαλέγετε και παίρνετε.............
  EVA
  απάντηση3111
   
   
  Για να μην ξεχνιόμαστε | 14/02/2014 19:12
  Αλέξη για να μην ξεχνιόμαστε επαναλαμβάνω την σημερινή είδηση. Στις χώρες πρότυπα σου ο πληθωρισμός τρέχει, στην με Αργεντινή με 44% ενώ στην Βενεζουέλα με 56%. Και πρόσεξε: Η μεν Αργεντινή είναι μία εξαγωγική χώρα με ιδιαίτερα αναπτυγμένες γεωργία και κτηνοτροφία, η δε Βενεζουέλα είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες. Όμως ο λαϊκισμός και η ακραία εξωτερική τους πολιτική τους κρατάει στον πάτο των αναπτυγμένων χωρών. Κατάλαβες;
  JM
  απάντηση3311
   
   
  Tάβαλε και με τα άστρα | 14/02/2014 17:45
  ο παγκόσμιος. Ο ελλαδικός χώρος τον στενεύει. Όπως ο μέγας Γεώργιος όταν ήταν πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς.
  Το πάνθεον των ημιθέων
  απάντηση5115
   
   
   
  Με αισιοδοξία για να αλλάξει και η ευρώπη πολιτική | 14/02/2014 16:38
  Η μόνη λύση για την Ελλαδα και την Ευρώπη είναι να σπάσει η πολιτκή της λιτότητας. Και μάλιστα τυης μονόπλευρης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί αυτήν την εποχή την μεγάλη ελπίδα της ευρώπης που θελει να παραμείνει ενωμένη αλλά με όρους αμοιβαιότητας και δημοκρατίας. .
  με το βλέμμα ανοιχτό
  απάντηση2972
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Alexis the Great! Ο πλανετάρχης μας! | 14/02/2014 16:15
  Έτσι μια υπερηφάνεια φουσκώνει μέσα μου! Κι η Ζωίτσα να σου κρατά τα μπόσικα!
  Τύφλα να΄χει ο Ομπάμα δηλαδή!
  απάντηση5316
   
   
  Προς τα που δείχνει ο υπερτεράστιος | 14/02/2014 15:33
  ρε παιδιά! Για να ξέρουμε προς τα που θα πάμε δηλαδή. Πιστεύω πάντως να μην δείχνει την Κωνσταντοπούλου που φωνάζει βοήθεια.
  φούφουτος
  απάντηση5316
   
   
  Bραβείο Νόμπελ κοτσάνας | 14/02/2014 15:27
  θα ήταν το ζητούμενο για να καταδειχθεί πως ένας πουθενάς γίνεται υποψήφιος αρχηγός χώρας.
  ο τρίτος δρόμος διακυβέρνησης
  απάντηση5621
   
   
  Ανέκδοτο | 14/02/2014 13:22
  Βλέπω το Τσίπρα να γίνεται ανέκδοτο σ'ολη την Ευρώπη.Δεν αμφισβητώ τις καλές του προθέσεις αλλά φοβάμαι ότι θα καταλήξει γραφικός.Μια-δυο στραβές να γίνουν ακόμα,θα τον αναλάβει ο Λαζόπουλος και αντε να κρυφτεί μετά.Ακούγεται ήδη ότι ετοιμάζει σκετσάκια με τη Κωνστατνοπούλου
  DZ
  απάντηση6630
   
   
  ανέκδοτο | 14/02/2014 13:19
  Βλέπω το Τσίπρα να γίνεται ανέκδοτο σ'ολη την Ευρώπη.Δεν αμφισβητώ τις καλές του προθέσεις αλλά φοβάμαι ότι θα καταλήξει γραφικός.Μια-δυο στραβές να γίνουν ακόμα,θα τον αναλάβει ο Λαζόπουλος και αντε να κρυφτεί μετά.Ακούγεται ήδη ότι ετοιμάζει σκετσάκια με τη Κωνστατνοπούλου
  DZ
  απάντηση3427
   
   
   
  Εμπόδια στις μεγάλες αλλαγές | 14/02/2014 13:12
  Το μόνο έργο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να κωλυσιεργεί τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αλλάζουν την χώρα και την οδηγούν στον δρόμο της ανάπτυξης.
  Ξένια
  απάντηση7436
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο Μπιθγκούρας ! | 14/02/2014 13:07
  Νάτος πάλι ο Κολοκοτρώνης με το Δάχτυλο !!!
  Hajduk
  απάντηση5722
   
   
   
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ | 14/02/2014 12:12
  Χαίρομαι που ένας νέος και αδοκίμαστος Έλληνας πολιτικός τυγχάνει τέτοιας αποδοχής γενικότερα από τους Ευρωπαίους αριστερούς. Το 86% των Ευρωπαίων αριστερών που το πρότειναν για πρόδρο της Κομισιόν σαφώς και δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε κατακριτέο. Με την ψήφο μου θα του δώσω μία ευκαιρία να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του με τις οποίες συμφωνώ. Ούτως ή άλλως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί ούτε πρέπει να τραβήξει άλλο.
  Λέανδρος
  απάντηση5179
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟ 15ΜΕΛΕΣ; | 14/02/2014 11:40
  Με τρώει, με βασανίζει η απορία! Πότε ο Μεγάλος Τιμονιέρης Αλέξης θα συγκαλέσει το 15μελές των Μαθητικών Κοινοτήτων, για να εγκρίνει την εισήγηση του και να αρχίσει η επέλαση για το γκρέμισμα του επάρατου καπιταλισμού και την έλευση του Παράδεισου του Σοσιαλισμού με τη Ζωή Κωσταντοπούλου ελεγκτή στην είσοδο! Ε, ρε γλέντια!
  ΣΑΝΤΣΟ ΠΑΝΤΣΟ
  απάντηση7440
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  o τίποτας.. | 14/02/2014 11:33
  πως ένας τσιπρο τίποτας γίνεται σπουδαίος... γειά σου αλεξ της κοτσάνας...
  ..
  απάντηση7538
   
   
   
  Μπορούμε!!!! | 14/02/2014 11:25
  Ο Τσίπρας είναι Ευρωπαϊκή πολιτική μορφή, προσωπικότητα που θα αναδειχθεί σε σημαντικός καταλίτης για την πολιτική πορεία της ΕΕ. Η κατάσταση στην ΕΕ είναι τραγική, η επικράτηση και η κυριαρχία της Γερμανίας, δημιούργησαν ένα μόρφωμα από υποτελείς και εξαρτώμενους ηγέτες, με φοβικά σύνδρομα και απίστευτη μετριότητα, με αποτέλεσμα μια Ευρώπη σε στασιμότητα και οπισθοδρόμηση. Ο Τσίπρας είναι η δυναμική που αφυπνίζει, που κινητοποιεί, που δρομολογεί εξελίξεις για να βγει από το τέλμα αυτή η μίζερη κατάσταση στην ΕΕ. Μας κάνει περίφανους! Και όμως οι Έλληνες μπορούμε και αξίζουμε!
  λλλ
  απάντηση4379
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
-