Το εναρκτήριο λάκτισμα για την απαρχή άλλου ενός γύρου διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, 40 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ξεκίνησε και τυπικά την Τρίτη στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν επί του Κοινού Ανακοινωθέντος στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, υπό το βλέμμα της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στο νησί Λίζας Μπατενχαϊμ, η οποία και ανέγνωσε το κείμενο. Σε αυτό υπάρχει μία μικρή διόρθωση στην παράγραφο τρία, όπου στην ελληνική μετάφραση υπάρχει πλέον ο όρος «συνιστώσες πολιτείες» αντί για «συνιστώντα κρατίδια», αλλά δεν πρόκειται για ουσιαστική διαφοροποίηση.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, ο πρέσβης κ. Α. Μαυρογιάννης από τους Ελληνοκύπριους και ο Κουντρέτ Οζερσάι από τους Τουρκοκύπριους αναμένεται να συναντηθούν την Παρασκευή (το πιθανότερο) ή την Πέμπτη. Η πρώτη συνάντηση θα αφορά στην κατάρτιση ενός προγράμματος των συνομιλιών και φαίνεται ότι οι κκ. Αναστασιάδης και Έρογλου δεν συζήτησαν με ποιο από τα κεφάλαια θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, παραμένει ακόμη ασαφές πότε οι δύο διαπραγματευτές, οι οποίοι με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν, έχουν ευρείες αρμοδιότητες θα επισκεφθούν την Άγκυρα και την Αθήνα αντιστοίχως. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τα υπουργεία Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδος, αν και οι Τουρκοκύπριοι –για προφανείς λόγους –θα ήθελαν κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδος.
Πάντως, σε μία ένδειξη των δυσκολιών, ο κ. Έρογλου δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα και 20 λεπτά, ότι «οι συνομιλητές θα διαπραγματεύονται, αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβουν οι ηγέτες». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς άλλαξε, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται από εκεί που έμειναν. Τη λύση θα τη βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το Κοινό ανακοινωθέν αποτελεί απλά την έναρξη των διαπραγατεύσεων».
Την ίδια στιγμή, ξένοι ηγέτες άρχισαν να κάνουν δηλώσεις υποστηρικτικές του νέου γύρου συνομιλιών. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε το Κοινό Ανακοινωθέν ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». Αναφέρθηκε στον «συνεχιζόμενο πραγματισμό και τη βούληση» που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί η επανένωση της Κύπρου και υποσχέθηκε «πλήρη στήριξη» για την επίτευξή της.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισαν ότι το Κοινό Ανακοινωθέν θα πρέπει να βοηθήσει τους κκ. Αναστασιάδη και Έρογλου «να αντιμετωπίσουν γρήγορα τα θέματα ουσίας και να επιτύχουν άμεσα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις». Οι δύο άνδρες σημείωσαν ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί ενός πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Και πρόσθεσαν με νόημα ότι η ΕΕ θα συμβάλει ενεργά στην αναζήτηση «εποικοδομητικών λύσεων» για την αντιμετώπιση των εκκρεμών προβλημάτων.
Πάντως, η εσωτερική σύγκρουση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον επικεφαλής του ΔΗΚΟ κ. Ν. Παπαδόπουλο καλά κρατεί. Ο κ. Αναστασιάδης έστειλε απαντητική επιστολή στον κ. Παπαδόπουλο με την οποία απαντά στις αιτιάσεις του δεύτερου επί του Κοινού Ανακοινωθέντος, χαρακτηρίζοντας ατυχείς τις αναφορές σε «πρόνοιες του Σχεδίου Αναν». Ο ηγέτης του ΔΗΚΟ εμφανίζεται πάντως ανυποχώρητος στις θέσεις του και δεν αποκλείει την έξοδο του κόμματός του από το κυβερνητικό σχήμα.