Σε συνολική επανεκτίμηση επιλογών οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της επικείμενης αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των ευρωεκλογών (με σταυρό προτίμησης, αντί λίστας) και υπό τον φόβο της αποχής στην δεύτερη Κυριακή, κατά την οποία θα διεξαχθούν και οι ευρωεκλογές.

Η σθεναρότητα των αντιδράσεων στην Πελοπόννησο κατά της υποψηφιότητας του κ. Οδ. Βουδούρη αποτελεί πλέον μείζονα λόγο ανησυχίας στην Κουμουνδούρου, καθώς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να προβληματίζονται για το κατά πόσον ο κίνδυνος ενός φιάσκου με τον υποψήφιο περιφερειάρχη, ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση και στην ψήφο ή την συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι δυνατότητες που αρχίζουν να διερευνώνται στην Κουμουνδούρου οδηγούνται προς δύο κατευθύνσεις: είτε προς την απόσυρση της στήριξης προς τον κ. Βουδούρη, υπό τον φόβο μία αρνητικής ψήφου ή γενικευμένης αποχής στις ευρωεκλογές στην περιφέρεια της Πελοποννήσου, είτε στην εξεύρεση υποψηφίων για τις ευρωεκλογές, οι οποίοι θα κατορθώσουν να υπερκεράσουν τις αντιδράσεις και να διατηρήσουν αρραγές το αντιμνημονιακό μέτωπο, τουλάχιστον στην δεύτερη κάλπη.
Πάντως, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται η μεγαλύτερη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο ενδεχόμενο η κατακραυγή κατά επιλογών όπως αυτή του κ. Βουδούρη, να προκαλέσει ένα κύμα αποχής ακόμη και των κατά τόπους κομματικών στελεχών, από την κάλπη του β’ γύρου και των ευρωεκλογών.
Οι αποφάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μετατεθεί στις επόμενες εβδομάδες και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι χειρισμοί των βολιδοσκοπήσεων και των προτάσεων προς στελέχη για συμμετοχή στην λίστα υποψηφίων για τις ευρωεκλογές να μην γίνουν με τον προβληματικό τρόπο, ο οποίος «έκαψε» πολλές υποψηφιότητες που επιθυμούσε να προωθήσει η Κουμουνδούρου για τις περιφερειακές εκλογές.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει κατ΄ιδίαν συναντήσεις με στελέχη που πληρούν προϋποθέσεις και όρους για την διεκδίκηση σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, με την ελπίδα ότι οι τελικές ανακοινώσεις των ονομάτων θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησε η διαδικασία επιλογής προσώπων στις περιφερειακές εκλογές.
Μέχρις ότου συνεδριάσουν δε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για τις τελικές αποφάσεις, γενικευμένη είναι η εντύπωση ότι η υποψηφιότητα του κ. Βουδούρη βρίσκεται επί της ουσίας «στον αέρα».
Αργά το βραδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία η οποία τάχθηκε κατά την ψηφοφορία που έγινε, εναντίον της υποψηφιότητας του κ. Οδ. Βουδούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα ήταν 9 κατά και 4 λευκά και με βάση αυτό η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας ζητά να επανεξεταστεί η πρόταση για την υποψηφιότητα.
Είχαν προηγηθεί οι αρνητικές εισηγήσεις των ΝΕ Κορινθίας, Μεσσηνίας και κάποιων οργανώσεων απο την Λακωνία.