Στον αέρα τινάχθηκε κάθε συζήτηση για την ανάδειξη του ευρωψηφοδελτίου της Κεντροαριστεράς με παραταξιακή κάλπη έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης και διπλάσιο αριθμό υποψηφίων από το σύνολο των εκλεγομένων. Δηλαδή σε κάθε ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν 42 υποψήφιοι. Η εξέλιξη αυτή ηρέμησε τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, δημιουργεί όμως δυσκολίες στη σχέση του με τους «58».

Την Κυριακή το βράδυ, συνεδρίασε η Ολομέλεια των «58» και των συνεργαζόμενων Κινήσεων σε μεγάλη ένταση. Για πρώτη φορά η ομάδα διχάστηκε. Από τη μια πλευρά ήταν όσοι υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται απλώς για μια αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά για αλλαγή σχεδίου από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος στοχεύει πρωτίστως στην ανασύνταξη του ΠαΣοΚ και στον επιμερισμό της ευθύνης για ένα τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές σε ολόκληρο το ΠαΣοΚ και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν αρκετές φωνές που υποστήριξαν ότι η μεγάλη κάλπη είναι πιο αξιοκρατική από την παραταξιακή που δεν θα μπορούσε κανένας να εγγυηθεί την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και ότι ανεξαρτήτως της αλλαγής του νόμου το εγχείρημα θα πρέπει να προχωρήσει. Υπέρ αυτής της άποψης τάχθηκαν οι Χρ. Δερβένης, Χρ. Ροζάκης, Γ. Παγουλάτος, Ν. Μπίστης, Στ. Μπένος, Λίλιαν Μήτρου, κ.α.

Ο προβληματισμός όλων πάντως περιστρεφόταν γύρω από δύο ερωτήματα: Πως δεν θα ματαιωθεί η προσδοκία τόσων ανθρώπων που στήριξαν το εγχείρημα της ανασύνταξης της παράταξης. Και πως θα διασφαλιστεί ότι θα προταθεί στις ευρωεκλογές ένα σχέδιο για το μέλλον της χώρας και ανάδειξη νέων προσώπων και δεν θα διεξαχθεί μια αναμέτρηση στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που επικρατούν σε εθνικές εκλογές.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συναντηθούν. Αποφασίστηκε όμως να εκδοθεί μια ουδέτερη ανακοίνωση με θετικές, ωστόσο, αποχρώσεις για τη συνέχιση της προσπάθειας για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στο νέο εκλογικό τοπίο. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει η Συντονιστική Γραμματεία των «58», ώστε να αποτιμηθεί πιο ψύχραιμα η κατάσταση, και να αποφασιστεί αν η πρωτοβουλία θα συμμετάσχει στην Οργανωτική Επιτροπή της Συνδιάσκεψης, με ποια πρόσωπα, και αν θα διαπραγματευτεί με το ΠαΣοΚ τους όρους συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου.

Η ανακοίνωση των «58» και των συνεργαζόμενων Κινήσεων έχει ως εξής:

«Στη συνάντηση τους οι 58 και οι συνεργαζόμενες κινήσεις και συζήτησαν τις προγραμματικές παρεμβάσεις τους στα ζητήματα του πολιτικού συστήματος και του πολιτεύματος, του κοινωνικού κράτους και της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης, των προοπτικών της Ευρώπης και της θέσης της Ελλάδας σε αυτήν. Επίσης αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εθνική δικτύωση και την οργάνωση ομάδων πρωτοβουλίας σε όλη τη χώρα. Αντάλλαξαν απόψεις για τις αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει η τροποποίηση του νόμου για τις ευρωεκλογές. Δημιουργείται ένα νέο τοπίο του προεκλογικού αγώνα, στο οποίο θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στις νέες συνθήκες».