Έντονο παρασκήνιο εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες και πολλά δεδομένα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλάζουν ειδικά για τους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, αλλά και τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας αναταράξεις στην Νέα Δημοκρατία.
Οπως αποκάλυψε πρώτο «tovima.gr», το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει είναι αυτό στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η ηγεσία της ΝΔ έχει αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος για την περιφέρεια ο νυν περιφερειάρχης κ.Απ. Τζιτζικώστας.
Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί μεγάλη εσωκομματική αναταραχή, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας εδέχθη τηλεφώνημα από την Αθήνα, με το οποίο του έγινε σαφές ότι δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την περιφέρεια, αν και το προηγούμενο διάστημα του είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από ανώτερο επίπεδο.
Ο νεαρός περιφερειάρχης, που εξελέγη από το περιφερειακό συμβούλιο, μετά την απομάκρυνση του κ.Π. Ψωμιάδηλόγω καταδικαστικής απόφασης, εμφανίζεται έτοιμος να κινηθεί μόνος του με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει μια «αντάρτικη» υποψηφιότητα.
Την ίδια στιγμή ενοχλημένος εμφανίζεται και ο κ. Ψωμιάδης για την στάση της ηγεσίας της ΝΔ έναντί του και έχει αρχίσει και κινείται έντονα τις τελευταίες ημέρες, ενώ από το πολιτικό του γραφείο γίνονται καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα σε δεξιούς ψηφοφόρους.
Ο κ. Ψωμιάδης παρενέβη δηλώνοντας:«Μάγος δεν ήμουν, αλλά πριν ένα χρόνο είχα προβλέψει τα σημερινά γεγονότα και είχα χτυπήσει έγκαιρα το καμπανάκι. Δυστυχώς τότε με αγνόησαν».

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το μεσημέρι της Πέμπτης, λέγοντας ότι στόχος του συνδυασμού του «Αλληλεγγύη: Σύγχρονη Ανθρώπινη Μακεδονία» είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που θα βγει από την κρίση. Κατόπιν τούτου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση της ΝΔ και τι θα πράξει τελικά εάν θα πριμοδοτήσει και θα ανάψει το «πράσινο φως» σε μέλος του Κοινοβουλίου για να είναι υποψήφιος για την περιφέρεια.

Το ενδιαφέρον στην κίνηση του κ. Τζιτζικώστα είναι ότι η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε μετά από αντιδράσεις που σημειώθηκαν λόγω των πληροφοριών που κυκλοφόρησαν στη Θεσσαλονίκη πως υποψήφιος περιφερειάρχης θα ήταν ο βουλευτής κ.Ι. Ιωαννίδηςκαι ο νυν περιφερειάρχης θα διεκδικούσε τον Δήμο.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επηρεάζει και την μάχη της ΝΔ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου πολλοί νεοδημοκράτες θεωρούν ως την καλύτερη επιλογή, την έμμεση στήριξη του νυν δημάρχου κ.Ι. Μπουτάρηκαι να μην υπάρξει «γαλάζια» υποψηφιότητα.
Παράλληλα «μαύρη τρύπα» εξακολουθεί να είναι για την ΝΔ ο Δήμος Αθηναίων και σχεδόν κάθε μέρα προστίθενται και άλλα ονόματα στο τραπέζι, ως πιθανών υποψηφίων για την πρωτεύουσα.
Ο κατάλογος είναι μεγάλος και μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί οι κυρίεςΌλγα ΚεφαλογιάννηκαιΦωτεινή Πιπιλήπου έχουν αρνηθεί, ο κ.Ν. Δένδιαςπου επίσης ήταν εξ αρχής αρνητικός. Επίσης συζητήθηκε _αν και είχε ασυμβίβαστο και κανείς δεν το σκέφθηκε στην ΝΔ_ κάποια στιγμή το όνομα του πρόεδρου του ΕΒΕΑ κ.Κ. Μίχαλου, που όμως αρνήθηκε με χθεσινή του δήλωση, αλλά και του δημάρχου Αμαρουσίου κ.Γ. Πατούλη.
Μέσα στον κατάλογο των ονομάτων, και στις μετρήσεις που γίνανε ετέθησαν και ονόματα, όπως του δημοτικού συμβούλου κ.Γ. Αμυράκαι του ηθοποιού, κ.Ρένου Χαραλαμπίδη, ενώ κανείς δεν πρέπει να υποτιμά και να παραγνωρίζει τη δύναμη που έχει στον Δήμο Αθηναίων ο βουλευτής κ.Ν. Κακλαμάνηςπου επιμένει.
Σε αυτό το κλίμα σύγχυσης, υπάρχουν ορισμένοι στη ΝΔ που επιμένουν ότι καλό θα ήταν να συνεχίσει την θητεία του ο νυν δήμαρχος κ.Γ. Καμίνηςστο Δήμο Αθηναίων, αλλά και ο κ.Ι. Σγουρόςστην περιφέρεια Αττικής.

Στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών εισήλθε εσχάτως το όνομα του βουλευτή Β΄ Αθηνών της ΝΔ κ.Αρ. Σπηλιωτόπουλου. Ο πρώην υπουργός θεωρείται από κεντρικά στελέχη της ΝΔ ως μια ιδανική υποψηφιότητα για τον Δήμο της Αθήνας και προτάσσουν ως επιχείρημα ότι ξεφεύγει από τα στενά κομματικά πλαίσια και έχει διεισδυτικότητα και στον κεντροαριστερό χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες ώρες, το όνομα του κ. Σπηλιωτόπουλου συζητήθηκε αρκετά και θεωρείται ως το μόνο που αυτή τη στιγμή έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Λάρισα, όπου υπάρχουν αντιδράσεις για τον πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αστ. Ροντούλη, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό κ.Αντ. Σαμαράστο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Ροντούλης που είχε τους αποκαλέσει «γομάρια» τους βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο, είναι υποψήφιος για τον Δήμο Τυρνάβου και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική ΝΔ, ενώ έχουν υποβληθεί και παραιτήσεις.