Όλα τα ανοιχτά θέματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, συζητήθηκαν στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή -στο μεγαλύτερο μέρος της- του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι ενημέρωσε τους δύο αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς και τις εναλλακτικές που υπάρχουν. Οι προτάσεις που αποφασίστηκαν για τα τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, θα αποσταλούν το Σάββατο στους εκπροσώπους των δανειστών.

«Ενημέρωσα για το πού βρισκόμαστε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Συζητήσαμε εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και θα αποστείλουμε αύριο, όσες υπολείπονται να αποσταλούν» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Λίγη ώρα αργότερα, μετά το πέρας της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκαν «όλα τα θέματα» και διαβεβαίωσε ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι η συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους θα ξεκινήσει το καλοκαίρι, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όλα είναι υπό απόλυτο έλεγχο και ότι εμείς θεωρούμε ότι μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από τη Eurostat μπορεί να ανοίξει η συζήτηση αυτή.

«Αυτό είναι θέμα που θα το κανονίσουν οι κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι ο χρόνος της συζήτησης για το ελληνικό χρέος δεν είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν.

Η αναβολή στην επιστροφή της τρόικας (σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα επέστρεφε στις αρχές Ιανουαρίου ώστε η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας) έχει δημιουργήσει σοβαρό προβληματισμό.

Η κυβέρνηση επεδίωκε να ολοκληρώσει ταχύτατα τη συμφωνία με την τρόικα, ώστε στη συνέχεια να δώσει την εκλογική μάχη του Μαΐου, έχοντας αφήσει πίσω της τα αντιδημοφιλή μέτρα και έχοντας ως βασικό ατού το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, βάσει των νέων εξελίξεων το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προχωρά.

Τα ανοιχτά εσωτερικά μέτωπα που αντιμετώπισαν οι δύο ηγέτες ήταν τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, η γκρίνια των βουλευτών της συγκυβέρνησης για τα μέτρα, οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, το ζήτημα του Χριστόδουλου Ξηρού -το οποίο έχει και διεθνή αντίκτυπο, εν μέσω ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, όπως και η τραγωδία στο Φαρμακονήσι.