Παλαιοί και νέοι χειριστές των ερευνών αποκάλυψης των σχημάτων ένοπλης βίας στη χώρα μας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό τις αρχές ασφαλείας ότι ο ευρύτερος χώρος των ένοπλων οργανώσεων παρουσιάζει κινητικότητα και ότι στις τάξεις του εξελίσσονται ενοποιητικές διαδικασίες.

Επέμεναν, εδώ και μήνες, ότι υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και καλούσαν την Ελληνική Αστυνομία να αξιολογήσει τα κύματα ληστειών, αλλά και τις πιθανές επαφές και τις συνέργειες του τρομοκρατικού δικτύου με διακεκριμένους ποινικούς, όπως ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φαντάζεται τον εαυτό του ως άλλο Άρη Βελουχιώτη.
Και σημείωναν ότι αυτό τον καιρό έχουν συγκεντρωθεί πρόσωπα με δυνάμεις και δυνατότητες, με χρήματα, όπλα, κρησφύγετα και πολλούς πρόθυμους να τους βοηθήσουν. Εκτιμούσαν ότι εκεί έξω υπάρχουν τουλάχιστον 15 ετοιμοπόλεμοι παράνομοι, ικανοί να αναλάβουν δράση και να εκτελέσουν παράτολμα σχέδια.
Όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός πέρασε και πάλι στην παρανομία, οι παραπάνω υποψίες έγιναν βεβαιότητες για τους παλαιούς και νέους χειριστές του τρομοκρατικού φαινομένου.
Από τις πρώτες μέρες της διαφυγής του, επέμειναν ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει αποστολή και ότι το πέρασμα στην παρανομία συνδέεται με μεγάλα σχέδια του ενοποιημένου δικτύου τρομοκρατών και ποινικών.
Μετά την ανάρτηση του σχετικού video, από την ομάδα που συνεπικουρεί τον Χριστόδουλο Ξηρό και την αξιολόγηση του περιεχομένου των εκκλήσεων και απειλών που εκτόξευσε, δεν έχουν καμία αμφιβολία για τη συνέχεια.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, το ενοποιημένο τρομοκρατικό δίκτυο θα επιχειρήσει εναντίον διακεκριμένου στόχου, ο οποίος θα προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον και θα επιδράσει καταλυτικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Οι συνθήκες – τηρουμένων των αναλογιών – μοιάζουν με εκείνες του 1989, όταν η 17Ν προχώρησε στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, θεωρώντας ότι με την πράξη της θα βάλει τη σφραγίδα της στις πολιτικές εξελίξεις.
Με ιδεοληψίες αντίστοιχου μεγέθους εκτιμάται ότι πορεύονται και οι ηγήτορες του ενοποιημένου τρομοκρατικού δικτύου. Προσπαθώντας να προσεγγίσουν όσα σκέπτονται, θεωρούν πως οι τρομοκράτες εκτιμούν ότι η ρευστότητα περισσεύει στην Ελλάδα και υποθέτουν ότι ένα μεγάλο τρομοκρατικό γεγονός μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες γενικευμένου χάους, οι οποίες – μέσα στον παραλογισμό τους – πιστεύουν ότι θα ευνοήσει τη δράση και τα υποτιθέμενα «επαναστατικά» σχέδιά τους.
Βάσει των παραπάνω οι αρχές ασφαλείας προσπαθούν να προσεγγίσουν τα σχέδια του Χριστόδουλου και όσων τον συνοδεύουν στην αναβίωση ενός πιο σκληρού αντάρτικου πόλης.
Δίνουν έτσι ιδιαίτερη σημασία σε πολιτικούς στόχους ισχυρού συμβολισμού,όπως ξένες πρεσβείες και ξένες αντιπροσωπείες που έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας.
Επίσης, τους απασχολεί η ασφάλεια στελεχών της τρόικας και βεβαίως διακεκριμένοι οικονομικοί στόχοι όπως το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι άλλες εμπορικές Τράπεζες, καθώς και πρόσωπα της πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης που αυτόν τον καιρό βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Ακόμη οι αρχές ασφαλείας αξιολογούν τις συχνές αναφορές των τρομοκρατών στα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση έχει σημάνει συναγερμός και οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.