Για έξι πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, βάσει του οποίου διαπιστώνεται αποκρυβείσα περιουσία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τα λοιπά, ο έλεγχος επί των 1.700 ταυτοποιημένων ονομάτων της λίστας προχωρεί με αργούς ρυθμούς, αφού μόνο για τις 266 περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η σχετική ελεγκτική διαδικασία, ενώ από αυτές μόλις οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ίσως εντός του μηνός να υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτά προκύπτουν από την ενημέρωση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλου στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο ίδιος επικαλέστηκε το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ «είχε τόσους πολλούς ελέγχους ανοίγματος λογαριασμών από μια μόνο λίστα» και ότι «τα σχετικά στοιχεία που λαμβάνονταν από τις τράπεζες δεν ήταν κατ’ άτομο αλλά συνολικά», κάτι που σήμαινε ότι «έπρεπε να προηγηθούν άλλες διαδικασίες: όλα αυτά τα στοιχεία να τα κάνουμε κατά φορολογούμενο για να είναι επεξεργάσιμα», όπως είπε.

Η διαδικασία είχε δυο πλευρές: η μια αφορούσε τα συγκεκριμένα άτομα που απασχόλησαν την εξεταστική επιτροπή της Βουλής και η δεύτερη την επεξεργασία για τους υπόλοιπους. Όπως εξήγησε ο κ. Στασινόπουλος «η κρίσιμη ημερομηνία που ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των στοιχείων από τις τράπεζες ήταν το καλοκαίρι και επιπλέον μετά οι ελεγκτές έπρεπε να περάσουν από σεμινάριο». Ως εκ τούτου, ο φορολογικός έλεγχος της λίστας ξεκίνησε μετά το καλοκαίρι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίναμε τη βαρύτητα στη λίστα. Τώρα όλα τα στοιχεία έχουν μορφοποιηθεί και πλέον μπορούμε να ξεκινήσουμε τον φορολογικό έλεγχο», είπε, ενημερώνοντας τους βουλευτές ότι σε 266 περιπτώσεις έχει ήδη ξεκινήσει, εκ των οποίων οι 155 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. «Από δω και πέρα θα πάμε με ταχύτατους ρυθμούς», διαβεβαίωσε ο κ. Στασινόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο», καθώς αναμένεται και αύξηση των ελεγκτών που ασχολούνται με το θέμα.

Επίσης, είπε ότι από τα 1.700 πρόσωπα της λίστας που έχουν ταυτοποιηθεί, περίπου τα 919 εμφανίζουν μηδενικό υπόλοιπο, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία τον κατηγόρησε ότι λέει ανακρίβειες καθώς οι εν λόγω «δεν εμφανίζουν ποσό και όχι μηδενικό υπόλοιπο». Ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «γύρω στους 205 φαίνεται να καλύπτονται», όπως προκύπτει «σε πρώτη φάση, συγκρίνοντας αυτά που έχουμε στη λίστα και τα στοιχεία που μας έδωσε η ΓΓΠΣ». «Όταν θα πάμε σε έλεγχο τεκμηριωμένο δεν ξέρω αν θα καλύπτονται αλλά σε πρώτη φάση αυτό φαίνεται», σημείωσε. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ είπε ότι θα δοθούν κλήσεις για ακρόαση. «Όλοι ζητούν αναβολή, άλλοι είναι στο εξωτερικό. Αλλά αν δεν έχουμε την απάντησή τους δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα των ελέγχων», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αν κάποιος είχε πουλήσει ένα ακίνητο που δεν είχε δηλώσει «το αποτέλεσμα θα διαφοροποιηθεί».

Κληθείς από την κυρία Κωνσταντοπούλου να απαντήσει αν ήταν ενημερωμένος για την καθυστέρηση των ελέγχων ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ είπε ότι «πολλές φορές έχουμε κουβεντιάσει το θέμα της λίστας και όχι μόνο». «Πιέζομαι να έχω ταχύτερα αποτελέσματα. Σαφώς ο υπουργός Οικονομικών έχει αγωνία και μας λέει να είμαστε πιο σύντομοι», τόνισε.

Εντοπίστηκαν αγρότες, δικηγόροι, καλλιτέχνες κ.ά.

Μάλιστα ο κ. Στασινόπουλος είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι υποσύνολο των ελέγχων που διενεργεί το ΣΔΟΕ και αναφερθείς ενδεικτικά ανέφερε ότι έχουν ελεγχθεί και εντοπισθεί:

· 52 αγρότες για υποθέσεις ΦΠΑ και επιδοτήσεων προσδοκώμενα έσοδα για το δημόσιο ύψους 54 εκ ευρώ.

· 18 δικηγόροι με προσδοκώμενα έσοδα 23 εκ. ευρώ

· Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με προσδοκώμενα έσοδα 29 εκ. ευρώ

· 7 υπόχρεοι πόθεν έσχες με προσδοκώμενα έσοδα 8 εκ. ευρώ

· 2 καλλιτέχνες με προσδοκώμενα έσοδα 4, 2 εκ. ευρώ

Όπως διευκρίνισε συνολικά τα προσδοκώμενα έσοδα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ανέρχονται σε 300 εκ. ευρώ. Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν, καθώς, όπως είπε ο κ. Στασινόπουλος, επειδή πρόκειται για υψηλά ποσά αναμένονται οι προσφυγές των εμπλεκομένων, κάτι που καθιστά χρονοβόρα την όλη διαδικασία.

54 δισ. ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2008-2011

Σε ότι αφορά την λίστα του Λιχνενστάιν, ο κ. Στασινόπουλος γνωστοποίησε ότι «μπήκε στο αρχείο με πράξη των ελεγκτών από το 2011», ενώ σε ότι αφορά την λίστα των 54.000 φορολογουμένων που εμφανίζοντας να στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό το διάστημα 2008-2011, ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι η εν λόγω λίστα ελέγχεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και όχι από το ΣΔΟΕ. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα χρήματα που φέρονται να βγήκαν στο εξωτερικό φτάνουν τα 54 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των εμπλεκομένων προσώπων.

Πάντως, έντονη ήταν η αντίδραση της κυρίας Κωνσταντοπούλου η οποία χαρακτήρισε «αδιανόητο και απαράδεκτο το αποτέλεσμα (του ελέγχου) που δηλώνει έλλειψη υπηρεσιακής και πολιτικής βούλησης». Δεν έλειψαν οι εντάσεις με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κ. Αν. Νεράντζη ο οποίος την απείλησε να την αποβάλλει από την αίθουσα εάν συνέχιζε να παρεμβαίνει συνεχώς. Μάλιστα κάποια στιγμή σηκώθηκε και της έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ η ίδια το άνοιξε αμέσως σχολιάζοντας: «Νομίζετε ότι δεν θα μιλάω;».