Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις αρχές ασφαλείας μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, εκ των πρωταγωνιστών της πιο αιματηρής περιόδου της «Επαναστατικής Οργάνωσης 17 Νοέμβρη».
Ολοι τους, από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια μέχρι τους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι και αναμένουν μεγάλα τρομοκρατικά γεγονότα στο επόμενο διάστημα.
Πολύ περισσότερο ανήσυχοι εμφανίζονται παλαιότεροι χειριστές των ερευνών για την τρομοκρατία, καθώς γνωρίζουν καλύτερα τα πρόσωπα, τους δεσμούς, τις συνδέσεις και τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Κοινή είναι η πεποίθηση πάντως ότι η μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στον Κορυδαλλό υποδηλώνει προπαρασκευή μεγάλου χτυπήματος.
Οπως χαρακτηριστικά λένε παλαιοί και νέοι χειριστές των ερευνών για την τρομοκρατία, «ο Χριστόδουλος Ξηρός ξαναπέρασε στην παρανομία με σκοπό να υποστηρίξει ένα μεγάλο χτύπημα που προετοιμάζουν οι ενωμένες πια ομάδες ένοπλης βίας». Και προσθέτουν ότι «επιδιώκουν δυναμική επανεμφάνιση στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, θέλουν ένα εντυπωσιακό γεγονός με διεθνή αντίκτυπο, προπαρασκευάζουν τη ρεβάνς της ήττας του 2002».
Οι αρχές ασφαλείας επιμένουν ότι «αυτή τη στιγμή συντονίζονται ασύλληπτα μέλη της 17Ν,ο Μαζιώτης, τα υπολείμματα του «Επαναστατικού Αγώνα», η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», η «Σέχτα Επαναστατών» και διακεκριμένοι ποινικοί όπως Παλαιοκώστας, που εζήλωσε δόξα Αρη Βελουχιώτη (σ.σ.: Λέγεται ότι όποτε βρίσκει ευκαιρία πάει στους Κορυσχάδες και προσκυνά ένα άγαλμα του Αρη, θέλει να του μοιάσει και να κηρύξει το νέο αντάρτικο κατά των υποτιθέμενων κατακτητών της χώρας)».
Και εκτιμούν ότι ετοιμάζονται να επανέλθουν με πολύ δυναμικό τρόπο, με την απαγωγή σημαντικού προσώπου, την ανατίναξη ενός συμβολικού στόχου, τη δολοφονία κάποιου επιφανούς της πολιτικής ή την επίθεση κατά ομάδας ξένων, της τρόικας συμπεριλαμβανομένης.
Οσο κι αν τέτοιοι στόχοι φαντάζουν δυσπρόσιτοι, οι αρχές ασφαλείας αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, ο οποίος είναι εξαιρετικά επιχειρησιακός, ειδικευμένος στα εκρηκτικά, στις εκτοξεύσεις ρουκετών και κυρίως έμπειρος σε μεγάλα χτυπήματα.
Επίσης αξιολογούν το γεγονός ότι εκεί έξω υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 30 ετοιμοπόλεμοι τρομοκράτες με εμπειρίες και δυνατότητες, οι οποίοι διαθέτουν πάρα πολλά χρήματα, ικανά να τους εξασφαλίσουν άνεση κινήσεων, απόκτηση κρησφύγετων και πλήθος προθύμων να τους προσφέρουν κάλυψη και υποστήριξη.
Γενικώς οι αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι το τρομοκρατικό δίκτυο είναι μεγάλο, πλούσιο, συγκροτημένο από αποφασισμένους ιδεοληπτικούς και εκδικητικούς ανθρώπους που επιζητούν τη ρεβάνς και την επανατοποθέτησή τους στα πράγματα της χώρας.

Τρόμος για αιματηρές επιθέσεις με παγιδευμένα ΙΧ και «αόρατα» ρουκετοβόλα
Τι σηματοδοτεί η φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού – Ποιοι τον υποθάλπουν και οι κινήσεις του Νίκου Μαζιώτη
Επιθέσεις καταμεσής του δρόμου με παγιδευμένα αυτοκίνητα έμφορτα εκρηκτικών και εκτοξεύσεις «συστοιχίας» ρουκετών εναντίον πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών και αστυνομικών φοβούνται οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την εξαφάνιση του 56χρονου, πρώην μέλους της 17Ν, Χριστόδουλου Ξηρού. Τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι η επαναδραστηριοποίηση του Χριστόδουλου Ξηρού, που θεωρείται ειδικός σε τέτοιου τύπου ένοπλες ενέργειες, σηματοδοτεί αιματηρά χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς –αντίστοιχα αυτών της περιόδου 1985-1995 –που παραπέμπουν στη δράση της 17Ν. Ενδεχόμενες επιθέσεις, που προκαλούν «τρόμο» στην ΕΛ.ΑΣ. λόγω και της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν διαπιστώσει ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταστρωθεί ένα οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας ενός «ενιαίου» ένοπλου μετώπου με βασικούς άξονες την αναβαθμισμένη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και από την άλλη πλευρά μία νέα δεκαμελή ένοπλη οργάνωση που φαίνεται να έχει σχηματίσει ο 42χρόνος αντάρτης πόλης Νίκος Μαζιώτης.
Βρήκαν νέο μέντορα

Οπως πιστεύουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε συνεννοηθεί για το σχέδιο της μεγάλης φυγής του με κρατουμένους στον Κορυδαλλό για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με τους οποίους είχε καθημερινές συναντήσεις στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Τα μέλη των «Πυρήνων» επηρεασμένα από τον «μύθο» του Χριστόδουλου Ξηρού είδαν στο πρόσωπό του έναν νέο μέντορα αλλά και αυτόν που θα αναβάθμιζε τα χτυπήματα της οργάνωσης στο πλαίσιο του σχεδίου «Φοίνικας», τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονταν με τη βοήθεια ποινικών. Τώρα η τεχνογνωσία του Χριστόδουλου Ξηρού σε χτυπήματα με οχήματα-βόμβες ή ακόμη και με πυροσωλήνες που «φυτεύονται» στις πόρτες ΙΧ, όπως στην επίθεση κατά του επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη τον Νοέμβριο του 1990 στην Εκάλη, φοβόμαστε ότι θα προκαλέσει κλιμάκωση της δράσης. Κανείς δεν πρέπει ακόμη να ξεχάσει ότι στο διάστημα που ο Χριστόδουλος Ξηρός πλαισίωνε την ομάδα κρούσης της 17Ν η οργάνωση προχώρησε, από το 1984 έως το 1992, σε 40 επιθέσεις, από τις οποίες οι 25 ήταν αιματηρές».
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις των στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη «ο Χριστόδουλος Ξηρός βρήκε σε μέλη των «Πυρήνων» που παραμένουν εκτός φυλακής ένα σύστημα υποστήριξης και υπόθαλψης που δεν θα είχε σε άλλη περίπτωση αν κινούνταν ατομικά. Κι αυτό δεν είναι κάτι απλό. Μην ξεχνάμε ότι το 2002 το επιτελείο της εγχώριας ένοπλης πάλης δεν άντεξε την πίεση από την προσπάθεια εξαφάνισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος τελικά παραδόθηκε. Ο Χριστόδουλος Ξηρός δεν έχει επιτελικές δυνατότητες, ούτε ισχυρό ιδεολογικό υπόβαθρο. Και ίσως ήταν το μοναδικό πρώην μέλος της 17Ν που θα μπορούσε να δημιουργήσει διαύλους συνεννόησης με τους νεαρούς αντιεξουσιαστές της «Συνωμοσίας»».
Ο ρόλος του Μαζιώτη

Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, οι αξιωματικοί δεν πιστεύουν ότι η φυγή του Χριστόδουλου Ξηρού έχει άμεση σχέση με τη νέα οργάνωση που αναμένεται να εμφανισθεί και να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με Καλάσνικοφ εναντίον της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή στο Χαλάνδρι. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι κεντρικό ρόλο σε αυτή την ομάδα έχει ο 42χρονος αντιεξουσιαστής Νίκος Μαζιώτης, τα ίχνη του οποίου έχουν εξαφανισθεί από το καλοκαίρι του 2012. Ομως οι αστυνομικοί διατυπώνουν την άποψη ότι «μέλη αυτής της νέας οργάνωσης είχαν επαφή με άλλους φυλακισμένους για συμμετοχή στη 17Ν. Ομως σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να χρειάζονταν τον Χριστόδουλο Ξηρό γιατί και αυτοί έχουν μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα με τη φυγή τους. Δεν χρειάζονται άλλο ένα, ούτε κάποιον παλιό ένοπλο πάτρωνα…».

10 τρόποι ελέγχου των φυλακών από τους «Πυρήνες»
Οι καταγγελίες, οι διασυνδέσεις, ο φόβος και οι «αρραβωνιαστικιές»
«Κτυπούν σωφρονιστικούς υπαλλήλους και άλλους κρατουμένους χωρίς καμιά τιμωρία… Εχουν ανεξέλεγκτα επισκεπτήρια από άτομα που δεν έχουν κανένα δικαίωμα να τους συναντούν στις φυλακές Κορυδαλλού. Κατευθύνουν μέσα από τις φυλακές ένοπλες επιθέσεις. Μετακινούνται από τη μία πτέρυγα στην άλλη χωρίς κανένα εμπόδιο και έχουν διασυνδέσεις με έλληνες και αλλοδαπούς ποινικούς. Χρησιμοποιούν ομάδα υποστηρικτών εκτός φυλακής ώστε με αναρτήσεις στο Διαδίκτυο να εκφοβίζουν σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Αντλούν δύναμη και ισχύ όχι μόνο από την κοινή ομαδική τους δράση αλλά και από άλλους ποινικούς…».
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι αλλά και επισκέπτες των φυλακών μιλούν για μια προσπάθεια «τρομοκράτησης» και ελέγχου των φυλακών από κρατουμένους-αντάρτες πόλης. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο κοινός προαυλισμός τους με τον εξαφανισθέντα Χριστόδουλο Ξηρό αλλά και το πρωτοχρονιάτικο «ρεβεγιόν» τους που αποκάλυψε «Το Βήμα» είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της ασυδοσίας τους στις φυλακές.

Κατηγορίες και απαντήσεις

Από την άλλη πλευρά ωστόσο κατηγορούμενοι για τέτοιου είδους υποθέσεις μιλούν για «υπερβολές και σκοπιμότητες». Συμπληρώνοντας ότι πολλές φορές «έχουν γίνει στόχος κακομεταχείρισης από σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή από ομάδα των ΕΚΑΜ που εισβάλλει στις φυλακές».
Σύμφωνα λοιπόν με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν τουλάχιστον δέκα δείγματα «σταδιακής καταδυνάστευσης» των φυλακών Κορυδαλλού από κρατουμένους αντιεξουσιαστές. Το πρώτο δείγμα θεωρούν ότι ήταν οι συνεχείς επαφές με ποινικούς αλλά και η απόπειρα απόδρασης –τον Δεκέμβριο του 2011 –πέντε κρατουμένων για συμμετοχή στους «Πυρήνες» με τον ποινικό Παναγιώτη Βλαστό. Ακόμη, την περίοδο 2011-2012 εκτιμούν ότι μέλη της «Συνωμοσίας» είχαν αναπτύξει δίκτυο επαφών με άλλους αντιεξουσιαστές για τη διαφήμιση του έργου της οργάνωσης. Ακολούθησε η βομβιστική επίθεση τον Ιούνιο του 2013 στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και η βόμβα στο ΙΧ του αρχιφύλακα των δικαστικών φυλακών Ναυπλίου που, όπως λένε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, «αντί να κάνει αυστηρούς τους υπευθύνους των φυλακών, τους έκανε υποχωρητικούς και διαλλακτικούς».
Οπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛΑΣ, «μέσα από τις φυλακές φαίνεται να κατευθύνονται απροκάλυπτα ένοπλες επιθέσεις της νέας «Συνωμοσίας». Ακόμη, κρατούμενοι δίνουν συνεντεύξεις, αναρτούν κείμενα στο Διαδίκτυο και παραδίδουν ηχογραφημένα μηνύματα σε… φεστιβάλ συμπαράστασής τους. Μέχρι και βιντεοκλίπ για κατασκευή βομβών και τις στοχεύσεις ατόμων, κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο…». Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, «μέλη των «Πυρήνων» είχαν ξυλοκοπήσει τρεις φορές άλλους ποινικούς κρατουμένους για μηδαμινή αφορμή. Επιπλέον επέβαλαν τον κοινό προαυλισμό τους και τις συνεχείς συναντήσεις τους με τον Χριστόδουλο Ξηρό που κρατούνταν σε άλλη πτέρυγα. Επίσης επέβαλαν να συναντήσουν σε άλλη πτέρυγα άτομα τουρκικής καταγωγής που κατηγορήθηκαν για το οπλοστάσιο που είχε ανακαλυφθεί στη Σάμο πριν από μερικούς μήνες».
Περίεργες επισκέψεις

Τέλος, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» σημείωσαν ότι ελέγχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες στις φυλακές Κορυδαλλού αντιεξουσιαστές δέχονται επισκέψεις από άτομα που δεν έχουν σχετικά δικαιώματα αλλά και ότι γίνονται δεκτές και άλλες σχετικές «παρατυπίες» στα επισκεπτήρια. Οπως έχουν πει σωφρονιστικοί υπάλληλοι, «ορισμένοι από αυτούς δέχονται επισκέψεις από κάποιες κοπέλες που δηλώνουν αρραβωνιαστικιές τους. Ωστόσο, όπως διαπιστώνουμε, ορισμένες από αυτές… αλλάζουν στα επισκεπτήρια.

20 περιπτώσεις
Οι υπόγειες σχέσεις ποινικών και αντιεξουσιαστών
Τουλάχιστον σε 20 περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει σχέσεις μελών ένοπλων οργανώσεων και ποινικών, οι οποίες ίσως «εξηγούν» και ένα μέρος του σχεδίου απόδρασης του 56χρονου Χριστόδουλου Ξηρού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «έχουμε συντάξει τουλάχιστον 300 υπηρεσιακά έγγραφα για την ώσμωση ποινικών και αντιεξουσιαστών μέσα στις φυλακές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν συνεχίζεται…».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, «οι αντιεξουσιαστές γοητεύονται από τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ποινικών και οι ποινικοί βρίσκουν στους αντιεξουσιαστές σύστημα υποστήριξης αλλά και ιδεολογικό άλλοθι των πράξεών τους. Σε αυτές τις επαφές υπάρχουν ποινικοί που έχουν απασχολήσει τα ΜΜΕ αλλά και άλλοι που δεν είναι γνωστή η δράση τους…».

Μέσω γνωριμιών μέσα στις φυλακές υπήρξε συνεχής επαφή αντιεξουσιαστών την περίοδο 1997-2014 με τους ποινικούς Βασίλη Παλαιοκώστα, Χάρη Τεμπερεκίδη (σκοτώθηκε σε καταδίωξη στην ορεινή Κορινθία τον Φεβρουάριο του 1999), Μιχάλη Μακρυγιάννη, Κώστα Πάσσαρη κ.ά. Ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές που είχαν επαφές με ποινικούς θεωρείται και ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης. Βασικός άξονας αυτών των επαφών θεωρείται ο 48χρονος Βασίλης Παλαιοκώστας που με προκάλυμμα την οργάνωση «Θανάσης Κλάρας» παρέδωσε το δέμα-βόμβα που σκότωσε το καλοκαίρι του 2010 τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη. Παράλληλα σε όλες τις πρόσφατες κινήσεις του φαίνεται να είχε συνεργαστεί με αντιεξουσιαστές. Ακόμη, «στενή» σχέση με τους «Πυρήνες» εκτιμάται ότι είχε προφυλακισμένος επιχειρηματίας για εκβιάσεις και απαγωγές, ο ποινικός Παναγιώτης Βλαστός κ.ά. Επιπλέον έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον πέντε ποινικοί που έχουν κατηγορηθεί για ληστείες ή ανθρωποκτονίες έχουν αποκτήσει επαφές με αντιεξουσιαστές μέσα από διάφορες φυλακές της χώρας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ανακαλύψει σε σειρά περιπτώσεων στην Αθήνα, στη Λάρισα, στα Χανιά και αλλού επαφές ποινικών και αντιεξουσιαστών στη διακίνηση όπλων. Από το καλοκαίρι του 2013 τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ανακαλύψει νέο κύκλο συνεννοήσεων μεταξύ ατόμων που είχαν σχέσεις με τον ποινικό χώρο και αντιεξουσιαστών που έχουν πλαισιώσει τη νέα οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ