Το Βερολίνο έχει αποφασίσει ότι η ακεραιότητα της ευρωζώνης πρέπει να διαφυλαχθεί. Ωστόσο το σημερινό σχήμα της στήριξης και της αλληλεγγύης υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα πρέπει να συνεχιστεί, ενώ η ανεξαρτησία της τρόικας χρειάζεται να διαφυλαχθεί. Αυτά δηλώνει, μιλώντας στο «Βήμα» ο Ελμαρ Μπροκ, ένας από τους βετεράνους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και άνθρωπος που διατηρεί στενή σχέση με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Μπροκ, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά όσο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, χαρακτηρίζει επίσης καταστροφικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενώ ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Αλ. Τσίπρα με αφορμή και την απουσία του από την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει τη θητεία της και να αξιοποιήσει τότε το «success story». Στο μέσον της πορείας κανένα από τα δύο κυβερνητικά κόμματα δεν θα έπρεπε να θέλουν εκλογές» υπογραμμίζει. Οσο για την κίνηση Τσίπρα, αναρωτιέται: «Τι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Οτι θέλει την Ελλάδα απομονωμένη; Αυτό το μήνυμα ήθελε να στείλει χθες (σ.σ.: την Τετάρτη); Αν δεν μπορεί να συνομιλήσει με την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες, πώς μπορεί να πετύχει κάτι για την Ελλάδα; Τι θέλει, την Ελλάδα στην Καραϊβική; Ο λαός πρέπει να δει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να παλέψει για τη χώρα του».
Ρωτάμε τον κ. Μπροκ πώς κρίνει την έντονη εμπλοκή της νέας γερμανικής κυβέρνησης με την Ελλάδα, με τις επισκέψεις τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού Εξωτερικών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους. «Νομίζω ότι το μήνυμα είναι πολύ σαφές. Οι Γερμανοί έχουν λάβει μια απόφαση εδώ και πολύ καιρό να διατηρήσουν την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Και για τη νέα γερμανική κυβέρνηση αυτό είναι ευκολότερο, διότι έχει ευρύτερη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ από ό,τι η προκάτοχός της. Ολα όμως» προειδοποιεί «πρέπει να βασίζονται στην αιρεσιμότητα και σε όρους. Πρέπει να δούμε τι μορφή θα λάβει αυτή η αιρεσιμότητα στο μέλλον, σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη και τις μεταρρυθμίσεις».
Κατά την άποψή του, «αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εστιάσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές παρά σε δημοσιονομικά μέτρα. Στο τέλος της ημέρας όλοι πρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και να παράγουμε περισσότερο εισόδημα ως κράτος, διότι διαφορετικά η ανεργία θα ανεβαίνει και θα χρειάζεται μεταξύ άλλων να πληρώνουμε περισσότερα για επιδόματα ανεργίας».
Μήπως αυτή η αιρεσιμότητα χρειάζεται να συνδεθεί με τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους; «Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να γίνει με πειστικό τρόπο, διότι διαφορετικά ορισμένοι θα νομίζουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορεί να συνεχίζεται. Μετά θα υπάρξει πρόβλημα. Εχουν συζητηθεί ορισμένα πράγματα, όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής ελληνικών ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων. Αλλά, όπως είπαμε, οι όροι συνδέονται με διαρθρωτικές αλλαγές. Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ίσως όμως να μη γίνει αυτό…» λέει.
Χωρίς αμφιβολία –και ανεξαρτήτως διαρθρωτικών αλλαγών -, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις: «Χρειάζεται να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ταχύτερα τα κοινοτικά κονδύλια στην Ελλάδα λόγω της δυσκαμψίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Πώς είναι δυνατόν», αναρωτιέται, «το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην μπορεί να δανειοδοτηθεί όταν το χρήμα είναι τόσο φθηνό;».
Ο κ. Μπροκ εμφανίζεται πολύ επιφυλακτικός στην επανεξέταση του ρόλου της τρόικας. «Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί» εκτιμά. «Και σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ, ας μη λησμονούμε πως συνεισφέρει με χρήματα στο πρόγραμμα. Αρα δεν θα ήταν πολύ έξυπνο. Επίσης η τρόικα είναι ανεξάρτητη. Αυτή την περίοδο γίνεται μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η τρόικα θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει το Σώμα. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να πει στην τρόικα τι θα κάνει. Η τρόικα είναι ανεξάρτητη, όπως και η ΕΚΤ, η οποία όμως ενημερώνει το ΕΚ, για λόγους διαφάνειας. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος του ΕΚ επί της τρόικας, όχι σε επίπεδο συνδιαμόρφωσης της λήψης αποφάσεων».
Το πρόβλημα του ευρωσκεπτικισμού
Ο γερμανός πολιτικός είναι ανήσυχος με την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού εν όψει και των ευρωεκλογών. Η κατάσταση είναι ανάμεικτη πάντως. «Στη χώρα μου το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο επίπεδο του 3%. Εχει χάσει το ευρωπαϊκό και το ελληνικό παιχνίδι. Αν οι αγορές μείνουν ήρεμες ως τον Μάιο, η κρίση ηρεμήσει και κλείσουμε το θέμα της τραπεζικής ένωσης, τότε στις ευρωεκλογές θα μπορούμε να στείλουμε ένα σημαντικό θετικό μήνυμα. Στη Βρετανία όμως» προσθέτει «η κυβέρνηση Κάμερον έχει κάνει λάθη και ο ευρωσκεπτικισμός ανεβαίνει. Στη Γαλλία πάλι, η δημοτικότητα της κυβέρνησης πέφτει, αλλά το κεντροδεξιό UMP έχει τόσο έντονες εσωκομματικές διαμάχες που δεν μπορεί να κερδίσει αυτές τις ψήφους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η Μαρίν Λεπέν».