Κατηγορηματικό «όχι» σε πιθανή κατάργηση της τρόικας και αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) από αυτή είπε ο Φρανκ –Βάλτερ Στάινμαγερ επί ελληνικού εδάφους. Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο υπουργός Εξωτερικών της νέας γερμανικής κυβέρνησης υπήρξε πολύ σαφής. Ξεκαθάρισε ότι έχει σαφή προσωπική άποψη επί του θέματος και τόνισε ότι «στην τρόικα εκπροσωπούνται οι σωστοί θεσμοί», ακόμη και αν κατά καιρούς δεν συμφωνούν μεταξύ τους.
Ο κ. Στάινμαγερ, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), χαρακτήρισε απαραίτητη την παρουσία του ΔΝΤ, «παρά την κριτική που ασκείται από την Ελλάδα και άλλες χώρες». Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο που έχει ανάλογη βαρύτητα με άλλους θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον ασπρομάλλη γερμανό υπουργό Εξωτερικών, η τρόικα έχει ως βασικό της σκοπό να πραγματοποιεί εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, μεταξύ άλλων για την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, και απαντώντας στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος του «Βήματος» για το αν θα πρέπει η τρόικα να τεθεί υπό τον ελεγκτικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σταινμάγερ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται θέματα δημοκρατικής νομιμοποίησης της τρόικας. Και αυτό διότι ούτως ή άλλως οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από κοινοτικούς θεσμούς που τη διασφαλίζουν, όπως το Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και από εθνικούς θεσμούς, όπως τα εθνικά Κοινοβούλια.
Η θέση Στάινμαγερ αποτελεί ίσως την καθαρότερη παρουσίαση του πως βλέπει και η νέα γερμανική κυβέρνηση τον τρόπο εφαρμογής των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα σέβεται τον θεσμικό ρόλο της Κομισιόν και της ΕΚΤ και… αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ΔΝΤ. Σημείωσε όμως με νόημα ότι η ΕΕ έχει μία κοινοτική και μία διακυβερνητική διάσταση που δίνει έμφαση στην πολιτική. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει, κατέληξε, ότι «οι πολιτικές συζητήσεις σημαίνουν πολιτικές χάρες».
Μάλιστα, ο γερμανός πολιτικός υπήρξε πολύ προσεκτικός όσο και επιφυλακτικός να αποκαλύψει ο,τιδήποτε για το τι θα μπορούσε να γίνει σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Όπως μάλιστα τόνισε, ο κ. Βενιζέλος τού επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, τώρα που η χώρα μας έχει επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο κ. Στάινμαγερ είπε όμως ότι δεν έγινε συζήτηση για τρίτο πακέτο στήριξης, ενώ επέμεινε στην ανάγκη η Αθήνα να συνεχίσει με προσήλωση, όπως έχει κάνει το τελευταίο διάστημα, την εφαρμογή των προβλεπομένων από το Μνημόνιο. Και αυτό διότι «για πρώτη φορά διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν καρποί».. Αλλά και ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου ότι ο πολιτικός στόχος είναι να μην υπάρξει τρίτο πακέτο και ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επιβαρύνει τον γερμανό φορολογούμενο. Η έξοδος της χώρας από το Μνημόνιο σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθεί και η Γερμανία διευκρίνισε.