Μήνυμα αισιοδοξίας για το νέο έτος έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο κ.Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι το 2014 η χώρα θα κάνει το πρώτο μεγάλο άλμα να βγει από το μνημόνιο. Ο Πρωθυπουργός, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έχει κάνει και τόνισε ιδιαίτερα ότι σε αυτούς οφείλονται τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει η οικονομία.
«Το 2014 θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα να βγούμε από το Μνημόνιο. Τώρα απλώς αρχίζει να αχνοφαίνεται το φώς στην άκρη του τούνελ. Στο τέλος του 2014 το φώς αυτό θα το βλέπουν όλοι»τόνισε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι το 2013 ήταν το «έτος μηδέν», η κυβέρνησή του έβαλε τέλος στην κατρακύλα και πως το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά της ανόδου.
Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να δώσει έμφαση στο επιχείρημα πως θα έρθουν καλύτερες ημέρες, σημείωσε ότι«αφήσαμε τα δυσκολότερα πίσω μας»και ως χώρα«αποφύγαμε τα χειρότερα»και δεσμεύτηκε εκ νέου ότι τμήμα από το φετινό πλεόνασμα θα επιστραφεί στην κοινωνία τους επόμενους μήνες, με προτεραιότητα τους πιο αδύναμους και πιο αδικημένους.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστηρίζοντας ότι πλέον δεν ζητάμε κάθε μήνα δανεικά απ’ έξω για να επιβιώσουμε και η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, αυτό που είναι αυτονόητο για κάθε σοβαρή πολιτεία:«να καλύπτουμε μόνοι μας τις άμεσες ανάγκες μας. Αυτό είναι που λέμετο πρωτογενές πλεόνασμα, που κανείς δεν περίμενε να πετύχουμε φέτος»είπε.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο βήμα για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της, να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός, και την ανεξαρτησία μας ως χώρα. Το δεύτερο μεγάλο βήμα κατά τον Πρωθυπουργό ήταν ότι μπήκε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μετά από έξι ατέλειωτα, οδυνηρά χρόνια, το 2014 ανατέλλει με προοπτικές ανάκαμψης και με προσδοκίες όλο και ταχύτερης ανάπτυξης στη συνέχεια. Μίλησε για την αξιοθαύμαστη ωριμότητα του Ελληνικού λαού και τόνισε πως πλησιάζει η ώρα να ανταμειφθεί.
«Υπήρξε πόνος όλα τα τελευταία χρόνια. Και υπάρχει πόνος. Πάνω απ’ όλα η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων μας. Έγιναν λάθη, κι αυτά θα τα διορθώσουμε. Έγιναν κι αδικίες. Κι αυτές θα τις αποκαταστήσουμε. Αυτή είναι η δική μου αγωνία, το δικό μου μέλημα κι η δική μου ευθύνη»είπε χαρακτηριστικά.
Για τον κ. Σαμαρά το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι το θεμέλιο της ανεξαρτησίας της χώρας από εδώ και πέρα και βάση για την οικονομική ανεξαρτησία της, ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στην επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τη νέα χρονιά το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο, χωρίςδηλαδή ανάγκη νέου δανεισμού και χωρίς νέα μνημόνια. Για μια ακόμη φορά επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της και επανέλαβε πως και οι εταίροι από την πλευρά τους θα πρέπει να τηρήσουν στο ακέραιο τις δικές τους.
Ο κ. Σαμαράς, αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει άμεσα τα φαινόμενα διαφθοράς σε σύγκριση με το παρελθόν, αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, υπογραμμίζοντας πως το 2014 θα ξεκινήσει το επόμενο κύμα των μεγάλωνμεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε εκ νέου και στην έναρξη της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση.
Από το μήνυμα του κ. Σαμαρά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιοι, κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που στενοχωριούνται και πουαμφισβητούν τα επιτεύγματα της Ελλάδας.
«Συνεχώς,όμως, διαψεύδονται. Και θα συνεχίσουν να διαψεύδονται… Εύχομαι από την καρδιά μου σε όλους τα καλύτερα – και σε αυτούς που μεμψιμοιρούν ακόμα. Μακάρι η νέα χρονιά να τους δώσει φώτιση και κουράγιο να δουν και να εκτιμήσουν τα μεγάλα βήματα μέσα από τις θυσίες του Ελληνικού λαού που κάνει η Ελλάδα»είπε και συμπλήρωσε:«Την Ελλάδα την χτίζουμε σε στέρεες βάσεις, όχι σε παχιά λόγια, όχι σε διχαστικό λαϊκισμό, όχι σε κομματικά συνθήματα που εύχονται τα καλύτερα και που πάνταοδηγούν στα χειρότερα. Τα έχουμε πληρώσει αυτά!».
«Θρασύδειλη επίθεση» στην οικία του Γερμανού πρέσβη
«Δεν θα τα καταφέρουν»ήταν το μήνυμα του κ. Σαμαρά για την τρομοκρατική επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «θρασύδειλη» στο σπίτι του Γερμανού Πρέσβη.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, όσο η Ελλάδα προχωράει, οι εχθροί της προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της.«Προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα μας διεθνώς. Προσπαθούν να τραυματίσουν την Ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη που ξεκινάει σε δύο μέρες. Δεν θα τα καταφέρουν»τόνισε και συμπλήρωσε:«Σκεφτείτε πόσο πρέπει να μισούν την Ελλάδα όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τη σταθερότητά της. Δεν τα κατάφεραν ως τώρα. Και δεν θα καταφέρουν ως το τέλος».