Με απαισιοδοξία και τάσεις φυγής υποδέχονται το 2014 οι έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research για «Το Βήμα της Κυριακής», επτά στους δέκα (69%) πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας και μόλις ένας στους τέσσερις (25%) θεωρεί ότι τα μεγάλα προβλήματα πέρασαν. Το ίδιο αποτέλεσμα προκύπτει και στην ερώτηση για το ποια λέξη περιγράφει καλύτερα τη μελλοντική εξέλιξη της χώρας. Επτά στους δέκα (71%) θεωρούν ότι οι λέξεις «καταστροφή» (27,5%), «στασιμότητα» (25%) και «κρίση» (18,5%) εκφράζουν την άποψή τους για το αύριο της χώρας.
Ο προβληματισμός για το μέλλον αποτυπώνεται και στις απαντήσεις για την προσωπική πορεία των ερωτηθέντων μέσα στην κρίση. Το 52% απαντά ότι δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει και το 46,5% θεωρεί ότι θα τα καταφέρει. Μια απάντηση που αναδεικνύει τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε κοινωνία δύο ταχυτήτων: αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και δύσκολα θα ανακάμψουν και εκείνων που αν και τα εισοδήματά τους έχουν περιοριστεί, ωστόσο έχουν τη δουλειά τους και θεωρούν ότι θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δοκιμασίες της κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο απαισιοδοξίας είναι εντυπωσιακό ότι ο ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 56% των ερωτηθέντων) δηλώνει ότι θα έφευγε από τη χώρα αν του δινόταν η ευκαιρία. Αντίθετα, κατηγορηματικά αρνητική απάντηση δίνει μόλις το 39%, ενώ το υπόλοιπο 5% δεν απαντά. Στην ερώτηση αν έχουν σκεφθεί να εγκατασταθούν στην επαρχία, οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες.
Από την έρευνα προκύπτει ότι η ανεργία είναι το ζήτημα που απασχολεί και τρομάζει περισσότερο τους έλληνες πολίτες. Με τεράστια διαφορά οι ερωτηθέντες αναδεικνύουν την ανεργία ως το σημαντικότερο γεγονός του 2013 και τον άνεργο ως το σημαντικότερο πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε. Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση της ανεργίας αναδεικνύεται και πάλι με τεράστια διαφορά στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων για το 2014 με την αντιμετώπιση της φτώχειας και την πάταξη της φοροδιαφυγής να ακολουθούν.

Οι απόψεις για το αν είναι δυνατή η μείωση της ανεργίας τα επόμενα πέντε χρόνια διίστανται. Το 51% των ερωτηθέντων απαντά «σίγουρα ναι και μάλλον ναι», ενώ το 46,6% πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν θα έχει αντιμετωπιστεί. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι έχουν γίνει πολύ λίγα από όλους τους θεσμικούς φορείς για την ενίσχυση της απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το 95% θεωρεί ότι τα συνδικάτα έχουν κάνει «ελάχιστα και τίποτα», το 90% δίνει την ίδια απάντηση για τους φορείς των επιχειρήσεων, το 89% για την αντιπολίτευση και το 84% για την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου περιμένουν η ανάκαμψη της οικονομίας να προέλθει κυρίως από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ενδεικτικό είναι ότι οι τρεις πρώτες απαντήσεις που έδωσαν για τα κυβερνητικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια είναι «κίνητρα για ίδρυση νέων επιχειρήσεων», «κίνητρα για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα» και «προσέλκυση ξένων επενδύσεων».
Μάλιστα, στην ερώτηση αν «υπάρχει μέλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας» το 64% απάντησε «σίγουρα ναι και μάλλον ναι». Οι βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια είναι ο τουρισμός – Πολιτισμός, ο αγροτικός τομέας, η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, οι επικοινωνίες και οι νέες τεχνολογίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ