Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο σχεδιασμός του κόμματος ενόψει των ευρωεκλογών, των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνεδρίαση άρχισε με την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ

Ενταση το Σάββατο στο Πολιτικό Συμβούλιο

Ένταση επικράτησε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, το Σάββατο, ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλο και στον κ. Θ. Μωραίτη.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας πήρε το λόγο για να διευκρινίσει το νόημα της επιστολής των 11 στελεχών για την άμεση σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Μωραίτης είπε ότι οι 11 επιθυμούσαν να δηλώσουν μέσω της κίνησης αυτής τον προβληματισμό τους για τα μεγάλα προβλήματα της παράταξης και για το γεγονός ότι δεν συνεδριάζουν τακτικά τα όργανα του κόμματος ώστε να διατυπώνονται σε αυτά όλες οι απόψεις. Και έθεσε θέμα γιατί υπήρξε άτυπη ενημέρωση που τους απέδιδε άλλες προθέσεις.

Ο κ. Βενιζέλος, εκνευρισμένος του απάντησε ότι την ημέρα που έστειλαν την επιστολή ήταν με τον κ. Φ. Σαχινίδη μέχρι το μεσημέρι μαζί και δεν τον ενημέρωσε για τις προθέσεις τους. Στην ουσία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον προκάλεσε να μιλήσει ευθέως αλλά ο κ. Μωραίτης δεν σήκωσε το γάντι και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης, ο οποίος ρώτησε τον κ. Μωραίτη τι στόχευση είχε η επιστολή των 11 την ημέρα που ξεκινούσε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και ενώ είχε ήδη οριστεί η ημέρα για τη συνεδρίαση της ΚΕ και το γνώριζαν ολοι.

Στη συνεδρίαση ετέθη και το θέμα της συνεργασίας με τους «58», το οποίο επίσης διχάζει το ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει στο μυαλό του τη διάλυση του κόμματος, ούτε να εγκαταλείψει το όνομα και τα σύμβολα του ΠαΣοΚ αλλά τη συμπόρευση όσων ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

Ωστόσο κάποιοι έθεσαν ζήτημα για το ερωτηματολόγιο των «58» και ειδικά για την ερώτηση αν είναι προτιμότερη η ονομασία Ελιά, Δημοκρατική Παράταξη η Κεντροαριστερά. «Γιατί βάζουν αυτό το ερώτημα; Για Ελιά δεν κουβεντιάζουμε τόσο καιρό;» ρώτησαν αρκετά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. «Σαράντα χρόνια ΠαΣοΚ δεν θα τα σβήσουμε σε μια μέρα!», σημείωσε ο κ. Π. Αλαμάνος, ο οποίος ήρθε πρώτος σε ψήφους στο ψηφοδελτιο της ΠαΣοΚ του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Η παρέμβαση του έδωσε αφορμή για ερωτήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε συνδικαλιστικές ενώσεις και επιμελητήρια, όπου το ΠαΣοΚ είχε αξιόλογα αποτελέσματα . «Όπου είναι δυνατόν φτιάχνουμε κεντροαριστερά ψηφοδέλτια, όπου δεν μπορούμε κατεβαίνουν μόνοι μας. Δεν εκβιάζουμε καλούμε σε συνεργασία», είπε ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης.

Εκτίμησε επίσης ότι η ανασυγκρότηση της παράταξης είναι δυνατή μέσα από σκληρή δουλειά ώστε να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κοινωνικοποιήσει τα δημοσκοπικα του οφέλη και μέσα από συνεργασίες με πρωτοβουλίες όπως αυτή των «58». Ωστόσο το θέμα του πως θα κατέβει το ΠαΣοΚ στις ευρωεκλογές επανερχόταν συνεχώς στη συζήτηση.

Ο κ. Αντ. Σαουλίδης επισήμανε ότι η διαφορά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας θα φανεί από τις θέσεις που θα πάρει για τα μεγάλα ευρωπαϊκά θέματα και στην Ελλάδα από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα αμείλικτα προβλήματα της καθημερινότητας. «Πρέπει να παρουσιάσουμε το Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της χώρας», είπε. Προβληματισμό αν η συνεργασία με τους «58» οδηγεί τελικά στη διάλυση του ΠαΣοΚ, εξέφρασαν πολλά μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ Μωραιτης, Μιχ. Καρχιμακης, κ.α.

Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι αν πράγματι υπάρχει πιθανότητα να κατέβει το ΠαΣοΚ με άλλο όνομα στις ευρωεκλογές θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό και η βάση του κόμματος. Σε άλλο πνεύμα ο κ. Πιερρακακης επισήμανε ότι «όσοι ασκούν κριτική στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της παράταξης εστιάζουν την προσοχή τους στα μικροπροβλήματα και δεν βλέπουν αυτό που ζητεί το 30% των ψηφοφόρων».

Ο κ. Βενιζέλος, εξήγησε ότι είναι γνωστό το πλαίσιο της πρότασης του για την Κεντροαριστερά και ότι αν σκόπευε να αλλάξει το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος είχε ευκαιρίες να το κάνει νωρίτερα.