Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανοίγει οριστικά το παράθυρο για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και απελευθέρωση των κατασχέσεων αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησης προχωρά σε εκβιασμό των βουλευτών λόγω της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου.

«Όπως και να το παρουσιάσουν» σημειώνεται στην ανακοίνωση «είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο αυτό δεν προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους δανειολήπτες που οι ασκούμενες πολιτικές έχουν καταστήσει ανήμπορους να πληρώσουν, με το χειρότερο να είναι ότι διαγράφεται καθαρά η πρόθεση καθολικής άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά τη μεταβατική περίοδο του ενός χρόνου, αλλά και της τροποποίησης του νομικού καθεστώτος, έτσι ώστε να προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμών».

Επίσης, σημειώνεται ότι τα κριτήρια ένταξης στο καθεστώς προστασίας αποκλείουν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών.

«Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει ότι για να υπάρξει έστω και ελάχιστη πιθανότητα ανάκαμψης και αποφυγής της εξαθλίωσης του λαού μας, πρέπει να ανατραπούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση και όχι να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΗΔΗΜΑΡθα εξαρτήσει την υπερψήφιση ή όχι της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς από το εύρος της αποδοχής των αλλαγών, που έχει προτείνει με την τροπολογία που έχει καταθέσει για τρίτη φορά σχετικά με την αναστολή των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.

Σε ανακοίνωση ζητεί παράταση του διαστήματος προστασίας έως το τέλος του 2015 και την συνέχιση της ισχύος του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που προστάτευε το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές προς τις τράπεζες έως και 200.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι η προστασία είναι απαραίτητο να επεκταθεί και στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο, δεδομένου ότι η οικονομική αδυναμία δεν περιορίζεται σε μια κατηγορία οφειλής αλλά σε όλες.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ αναφέρει ότι «το κυβερνητικό σχέδιο ‘προστασίας’ από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είναι ωμός εκβιασμός εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, που μετατρέπονται σε ομήρους των τραπεζών. Προϋπόθεση για να μην τους πετάξει η τράπεζα έξω απ’ το σπίτι τους είναι η μόνιμη αφαίμαξή τους, αφού η ρύθμιση υποχρεώνει μια λαϊκή οικογένεια, που στις σημερινές συνθήκες μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, να καταβάλει από 10% έως 20% των εισοδημάτων της στις τράπεζες, ακόμα και για εξαιρετικά περιορισμένα εισοδήματα».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως το όλο σχέδιο στοχεύει στη χρηματοδότηση του τραπεζικού κεφαλαίου μέσω της καθολικής υποχρέωσης καταβολής δόσεων στις τράπεζες, στην συγκέντρωση γης στα χέρια των ομίλων, για να προχωρήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει ο δρόμος των κατασχέσεων λόγω χρεών στις εφορίες.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο της κυβέρνησης, καλώντας τους εργαζόμενους, μέσα από τα συνδικάτα τους, τις λαϊκές επιτροπές, να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.