Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν. Ο προβληματισμός είναι για το αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών.

Συζητείται επίσης η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους, θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η Ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί αύριο που θα γίνει ο απολογισμός της προεδρίας της ΕΕ από την Λιθουανία ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Δηλώσεις Αντώνη Σαμαρά προσερχόμενος στις Βρυξέλλες

«Η Ελλάδα αρχίζει την προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Της Συνόδου προηγήθηκε, όπως πάντα, η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων που απαρτίζουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η κρίση στην Ευρωζώνη, η τραπεζική ένωση, η πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, η μετανάστευση, η ενέργεια και η διεύρυνση της ΕΕ είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται από το πρωί για τις πολιτικές λιτότητας και προσπαθούν να προσεγγίσουν το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η παρουσία των διαδηλωτών και δεκάδων αστυνομικών, έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακό χάος στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Πάντως, μετά την «ιστορική» πολιτική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση, που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin, αλλά και με την Άνγκελα Μέρκελ να συνεχίζει -μετά την επανεκλογή της- στην καγκελαρία της Γερμανίας, πολλοί θεωρούν ότι η Ευρώπη, έπειτα από αρκετούς μήνες απραξίας, είναι έτοιμη να ξαναβάλει μπρος τις μηχανές.

Η τραπεζική ενοποίηση και η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των 28 ηγετών παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Αρχικά οι 28 θα κάνουν απολογισμό της συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση που επετεύχθη πριν από λίγες ώρες στο Ecofin.

Στη συνέχεια οι «28» θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής ξεκινούν με το θέμα της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί γύρω από τη διατήρηση και ανάπτυξη των δυνατοτήτων της ΕΕ για την άμυνα και την ασφάλεια και τη συνεργασία των κρατών-μελών προς αυτό το σκοπό.

Πρόκειται για ένα «ευαίσθητο» θέμα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι ηγέτες θα εξετάσουν την ελάχιστη «αμοιβαιοποίηση» αμυντικών μέσων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ξεκινάει με τη συζήτηση για την πορεία εφαρμογής του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

Παρών στη συζήτηση θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος θα ενημερώσει τους «28» για την επίδραση που είχε η αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τέλος, την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αρκεστούν σε ένα μήνυμα στήριξης στον ουκρανικό λαό και θα επαναλάβουν την ετοιμότητα της ΕΕ να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη χώρα.