Με ένα συντριπτικό «ναι» της Βουλής με ψήφους 241 έναντι 26 «όχι» και 5 «παρών» (επί συνόλου 272 ψηφισάντων) αποφασίστηκε η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του μορφώματος της Χρυσής Αυγής μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία τριχοτομημένη εμφανίστηκε η Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ., καθώς η ψήφος κατά συνείδηση που επέλεξε το κόμμα του κ. Π. Καμμένου, μεταφράστηκε σε διαμετρικά αντίθετη πολιτική θέση η οποία κινήθηκε σε όλο το φάσμα των επιλογών: από το «όχι» που επέλεξαν κάποιοι, μέχρι το «παρών» και το «ναι». Συγκεκριμένα: κατά της διακοπής της χρηματοδότησης προς το μόρφωμα της Χ.Α. τάχθηκαν οι κκ. Τ. Κουίκ, Ι. Δημαράς, Μ. Ουζουνίδης, Β. Καπερνάρος, Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Νταβρής, Π. Χαϊκάλης, οι κυρίες Χρυσούλα Γιαταγάνα, Σταυρούλα Ξουλίδου και Ραχήλ Μακρή, ενώ «παρών» δήλωσαν ο κ. Π. Μελάς και οι κυρίες Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Μίκα Ιατρίδη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Έλενα Κουντουρά. Υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης τάχθηκαν οι κκ. Ν. Μαριάς και Γ. Αβραμίδης, ενώ ο κ. Π. Καμμένος δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

«Όχι» από τον Μ. Γλέζο – Απούσα η Ζωή Κωνσταντοπούλου

«Όχι» στην αναστολή της χρηματοδότησης της Χ.Α. ψήφισε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Γλέζος, ο οποίος διευκρινίζοντας αργότερα την στάση του δήλωσε ότι: «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν». Από την ψηφοφορία απουσίασε η βουλευτής του κόμματος κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και συμμετείχε στην προηγούμενη ψηφοφορία για την εξεταστική επιτροπή (υπενθυμίζεται ότι στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης και της οικονομικής ενίσχυσης πολιτικών κομμάτων, όταν ηγετικά τους στελέχη κατηγορούνται για τα εγκλήματα των άρθρων 187 περί εγκληματικής οργάνωσης ή 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων του Ποινικού Κώδικα, είχε ψηφίσει «παρούσα» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί «υπέρ».

Κατά της διακοπής της χρηματοδότησης της Χ.Α. τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίμαχη ψηφοφορία 15 βουλευτές που συμμετείχαν στην προηγηθείσα ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική επιτροπή, επέλεξαν να μην πάρουν μέρος σε αυτή και αποχώρησαν. Μεταξύ αυτών εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν οι κκ. Γ. Γιακουμάτος, Β. Πολύδωρας, Απ. Κακλαμάνης, Οδ. Βουδούρης, Ν. Σταυρογιάννης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασαπίδης κ.ά.

Η Κουμουνδούρου απέφυγε να σχολιάσει και πάντως να ασκήσει κριτική στην στάση που τήρησε ο κ. Γλέζος.

Στελέχη του περιβάλλοντος Τσίπρα δήλωναν πως δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση και ότι η τοποθέτηση του κ. Γλέζου ούτε να παρερμηνευτεί μπορεί, ούτε να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από κανέναν.

Οι τοποθετήσεις

«Κατά συνείδηση» ψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ είχε προηγηθεί η τοποθέτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρίας Χρυσούλας Γιαταγάνα, η οποία δήλωσε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ ότι η απαγγελία κατηγορίας και η επιβολή προσωρινής κράτησης καλύπτουν το τεκμήριο αθωότητας» και έτσι «πιστεύω πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αναστείλουμε την καταβολή της χρηματοδότησης στην Χ.Α. επειδή έχει συλληφθεί ο αρχηγός της και άλλοι, αν δεν εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση».

«Ένα πολιτικό κόμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός δικαιούται σύμφωνα με το Σύνταγμα το ποσό που του αναλογεί. Εγώ δεν μπορώ ποτέ να συμφωνήσω με μια απόφαση που δεν βασίζεται σε αποδεδειγμένα γεγονότα με τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση», διευκρίνισε εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των χρυσαυγιτών βουλευτών, οι οποίοι αμέσως μετά αποχώρησαν από την αίθουσα.

Αν και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κομμάτων κατέστησαν σαφές από την πλευρά του ότι δεν μπορεί η Πολιτεία να χρηματοδοτεί με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό μανδύα που στρέφεται κατά του πολιτεύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ. επικαλέστηκε το Σύνταγμα, λέγοντας ότι «ο σεβασμός στο νομικό μας πολιτισμό αρχίζει με τον σεβασμό στο Σύνταγμα των Ελλήνων», το οποίο στο άρθρο 60 προβλέπει ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

Ενώ στις παρατηρήσεις εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ότι η ψήφος υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης της Χ.Α. δεν έρχεται σε αντίθεση με τον σεβασμό προς το Σύνταγμα και όσα προβλέπει αυτό αλλά το υπερασπίζεται, ο κ. Καπερνάρος επικαλέστηκε την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Ηλ. Κασιδιάρης: «Είμαστε οι μόνοι που σεβόμαστε το πολίτευμα»

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο βουλευτής της Χ.Α. κ. Ηλ. Κασιδιάρης είπε ότι «η Βουλή καλείται να συμπράξει σε μια παράνομη διαδικασία που αποτελεί βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα το Πολίτευμα». «Δεν μας πτοεί η απώλεια αυτών των χρημάτων. Εξάλλου η Βουλή μας χρωστάει λεφτά που έπρεπε να κατακρατά όπως είχαμε ζητήσει για να πηγαίνουν στο λογαριασμό του κόμματος», είπε, σημειώνοντας ότι «ο αγώνας μας δεν γίνεται περί χρημάτων αλλά περί αρετής».

«Η Βουλή καλείται να αποφασίσει για πράξεις που δεν έχουν εκδικαστεί στην Δικαιοσύνη και θεωρεί εκ προοιμίου δεδομένο το κατηγορητήριο και δίχως να έχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο», είπε ο κ. Κασιδιάρης, καταγγέλλοντας την διαδικασία ως «αίσχος», «άκυρη», «παράνομη» και «αντισυνταγματική». «Δεν φοβάστε μήπως καταλύσουμε το πολίτευμα γιατί είμαστε οι μόνοι που το σεβόμαστε, αλλά φοβάστε την αποκάλυψη των σκανδάλων», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Χ.Α., υπογραμμίζοντας ότι «καταργείτε το τεκμήριο της αθωότητας».

Υπέρ της διακοπής της χρηματοδότησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατηγόρησαν την Χ.Α. ότι ενώ με την δράση και τον εμπρηστικό της λόγο στοχεύει στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, τώρα το επικαλείται. «Προσβάλλουν ευθέως το πολίτευμα. Ο κίνδυνος εκτροπής είναι από την πλευρά τους. Η Βουλή αμύνεται», είπε η κυρία Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), επισημαίνοντας ότι «είναι μια νεοναζιστική οργάνωση, ως δομικό στοιχείο είναι αντίθετη στη δημοκρατία και το πολίτευμα και ως συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πρακτικής τους έχουν την βία με την οποία θεωρούν ότι θα πετύχουν αυτό που θέλουν». «Δεν έχουν σχέση ούτε με τον νομικό πολιτισμό που επικαλούνται, ούτε με τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι εκπρόσωποι της βαρβαρότητας και εκεί πρέπει να επιστρέψουν», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Αποστόλου είπε ότι «πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με τάγματα εφόδου που έπρεπε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα» και κάλεσε όλα τα κόμματα να ακολουθήσουν κοινή στάση στο θέμα της διακοπής της χρηματοδότησης της Χ.Α.

Αλλά και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ κυρία Σοφία Βούλτεψη τόνισε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν χρειάζεται καν να έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα για να αντιμετωπίσει η πολιτεία κόμματα ή οργανώσεις με τα χαρακτηριστικά της Χ.Α.

Εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο κ. Π. Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων θεσπίστηκε με το Σύνταγμα του 1975 για τα κόμματα ως πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει απειλή για τη δημοκρατία πρέπει να βρούμε δύναμη για να δώσουμε ένα μήνυμα όλοι μαζί για μια φορά», ανέφερε.

Ενώ και ο κ. Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ) αναφερθείς στον χαρακτήρα της Χ.Α. είπε ότι πρόκειται για «ναζιστική οργάνωση με εγκληματικές πράξεις, επιθέσεις και δολοφονίες».

Λ. Γρηγοράκος: «Η ανοχή είναι συνενοχή»

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκος είπε ότι «η Βουλή νομοθετεί, δεν δικάζει». «Η απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι μια πράξη υψηλής δημοκρατικής ευθύνης για την υπεράσπιση του πολιτεύματος που αυτοί επικαλούνται ενώ προσπαθούν από το πρωί ως το βράδυ να το καταλύσουν», σημείωσε καταγγέλλοντας την Χ.Α. ως «εγκληματική οργάνωση με παραστρατιωτική δομή και τάγματα εφόδου», που χρησιμοποίησε την πολιτική «ως όχημα για να εισέλθει στην Βουλή» και «χρησιμοποιεί την κρατική χρηματοδότηση για τους σκοπούς της». «Η ανοχή είναι συνενοχή», υπογράμμισε ο κ. Γρηγοράκος.