Με ποσοστό 84,1% επιλέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση ελήφθη στο 4ο συνέδριο του ΚΕΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι ώρα για δουλειά και αγώνα για την Ευρώπη της ελπίδας και της αλληλεγγύης. Επισήμανε πως γνωρίζει ότι στο πρόσωπό του αντιπροσωπεύεται η Ελλάδα και η Ευρώπη του Νότου, αλλά δεσμεύθηκε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

«Η μάχη είναι ανάμεσα στους πολίτες και τα συμφέροντα των αγορών, ανάμεσα στους πολίτες και τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού» υπογράμμισε.

Και κατέληξε: «Αντιπροσωπεύουμε τις δυνάμεις της προόδου και της εργασίας και θα νικήσουμε».

Το συνέδριο επανεξέλεξε ως Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς τον Π. Λοράν με 78,6%.

Σχόλιο της ΝΔ

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολιάζει η ΝΔ την επίσημη πλέον υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν.

«Τα περιθωριακά κόμματα της Ευρώπης αποφάσισαν σήμερα, ότι ο καλύτερος εκπρόσωπός τους είναι ο κ. Τσίπρας. Κομμουνιστικά, Σταλινικά απολιθώματα, με ακραίες θέσεις, απόγονοι των πιο σκληρών καθεστώτων που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, βρήκαν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν «άξιο υποψήφιο»».

Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Όμως, πλέον, ο κ. Τσίπρας και οι συνιστώσες του, αποκαλύπτονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη…».

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν περιμέναμε από τους εγχώριους συμμάχους της κ. Μέρκελ ούτε να αναγνωρίσουν τη σημασία της υποψηφιότητας του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν, ούτε να γνωρίζουν τις θέσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων που απαρτίζουν το ΚΕΑ για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη.

«Το μόνο που ξέρουν είναι να δηλώνουν τυφλή υποταγή στους νεκροθάφτες των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Αυτούς «ξέρουν», αυτούς «εμπιστεύονται»: την κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ απάντησε μέσω Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Η ανακοίνωση της ΝΔ για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Προεδρία της Κομισιόν είναι μνημείο: Μικροψυχίας,διαστρέβλωσης και αντιαριστερού αμόκ».