.
Ως κίνηση εναντίον της Κεντροαριστεράς ερμηνεύεται στο ΠαΣοΚ η επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλο, οι βουλευτές Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραίτης και Γ. Ντόλιος και εννέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Α. Κελεπούρης, Β. Κίτσιος, Α. Μακρυπίδης, Στ. Ξεκαλάκης, Μ. Όθωνας, Αφροδίτη Παπαθανάση, Γ. Πεταλωτής, Κ. Τάτσης).

Τα στελέχη αυτά ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της χώρας.

Στην επιστολή δεν προσδιορίζεται ποιά είναι τα ζητήματα αυτά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες προτίθενται να θέσουν ζήτημα για τη στρατηγική συμμαχιών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τη στήριξη του ΠαΣοΚ στην πρωτοβουλία των «58».

Κεντρικά στελέχη του κόμματος είχαν δεχτεί παράπονα από τον ευρύτερο «παπανδρεϊκό» κύκλο επειδή το ΠαΣοΚ έκανε κινητοποίηση για την εκδήλωση της Δευτέρας στο Ακροπόλ χωρίς να έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τα όργανα του κόμματος.

Επιπλέον και επιχείρησαν να επηρεάσουν τον κόσμο, αλλά και όταν είδαν ότι κομματικά μέλη της επιρροής τους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση των «58» τους ζήτησαν το λόγο -λέγεται ότι αυτά έγιναν κυρίως από την «Κίνηση των 75».

Στη Χαρ. Τρικούπη, θεωρούν ότι η επιστολή των 11 στελεχών έχει σταλεί μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, καθώς όλοι γνώριζαν ότι υπήρχε σχεδιασμός για τη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς που την υπογράφουν ήταν σε συνεννοήσεις με το κόμμα για να καθοριστεί ποιά ημέρα τους βολεύει όλους για τη συνεδρίαση.

Επίσης, εκτιμούν ότι η αντίδραση αυτή πυροδοτήθηκε από τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης στο Ακροπόλ και πολλοί μιλούν ευθέως «για πόλεμο του Γιώργου Παπανδρέου κατά της Κεντροαριστεράς».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠαΣοΚ είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο να διαλυθεί ή να απορροφηθεί το ΠαΣοΚ από ένα ευρύτερο σχήμα, αλλά στις επαφές του με τους «58» πριν από την εκδήλωση είχε αφήσει να εννοήθεί ότι δεν έχει αντίρρηση να ξεκινήσει ένας διάλογος για την ανασυγκρότηση της παράταξης.

Στη συνέχεια όμως κανένας «παπανδρεϊκός» δεν εμφανίστηκε στο Ακροπόλ. Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος για την επιστολή των 11 στελεχών καθώς βρισκόταν στο Λονδίνο από όπου επέστρεψε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Από την πλευρά των 11 στελεχών επισημαίνεται ότι η επιστολή τους έχει θεσμικό χαρακτήρα και οτι προκλήθηκε από την ανησυχία τους για την παράταξη και επειδή είδαν στελέχη του ΠαΣοΚ να φεύγουν προς τη ΔΗΜΑΡ.

Δεν ήταν μόνο η συγκέντρωση της Αθήνας που προκάλεσε αίσθηση. Μεγάλη προσέλευση κόσμου είχαν και οι συγκεντρώσεις των «58» την Τετάρτη, στη Λάρισα και στην Πάτρα με ομιλητές την κυρία Αθηνά Δρέττα και τους κ.κ. Αρ. Δοξιάδη και Στ. Μπένο αντιστοίχως.

Και στις δύο πόλεις συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα (να σημειωθεί ότι κανένα κόμμα ούτε η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκεντρώνει πάνω από 150 άτομα σε αμιγώς κομματικές συγκεντρώσεις) και προκλήθηκε αίσθηση στις τοπικές κοινωνίες.

Τα πυρά των στελεχών της Χαρ. Τρικούπη στρέφονται κυρίως κατά του κ. Σαχινίδη. «Την ημέρα που θα αναδειχθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΗΜΑΡ στο εσωτερικό της αποφάσισαν οι έντεκα να δημιουργήσουν πρόβλημα και στο ΠαΣοΚ, κάνοντας ζημιά σε όλη την παράταξη. Εφόσον υπήρχαν τόσο κρίσιμα ζητήματα γιατί κανένας δεν πήρε το λόγο στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος;», επισημαίνουν. Ο κ. Σαχινίδης, ήταν το μόνο στέλεχος του ΠαΣοΚ που είχε μαζί του ο κ. Βενιζέλος στη συνάντηση με τη τρόικα την Πέμπτη το πρωί και ο βουλευτής Λάρισας, όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ δεν του είπε κουβέντα για την επιστολή που ετοιμαζόταν να του στείλει. Επίσης, προσθέτουν ότι σε ότι αφορά τις συμμαχίες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές ότι τόσο το Πολιτικό Συμβούλιο όσο και ο κ. Βενιζέλος έχουν διευκρινίσει ότι το ΠαΣοΚ θα στηρίξει ανεξάρτητους υποψηφίους στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Συζητήσεις προκάλεσε επίσης η παρουσία τριών ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ στην έναρξη του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

Οι κυρίες Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, και ο κ. Σπ. Δανέλλης καθόταν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων για την ομιλία του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος απέκλεισε τη συμμαχία με το ΠαΣοΚ στο πλαίσιο της δημιουργίας του τρίτου πόλου.

Στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ παρευρέθηκε και ο κ. Π. Μπεγλίτης ο οποίος όμως την Τετάρτη έστειλε στον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη επιστολή παραίτησης από την Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ.

Η επιστολή των 11

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013

Προς τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σύντροφε Πρόεδρε,

Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της Χώρας.

Τα μέλη της ΚΠΕ:

Κελεπούρης Ανδρέας

Κίτσιος Βασίλης

Μακρυπίδης Ανδρέας

Μωραΐτης Θάνος

Ντόλιος Γιώργος

Ξεκαλάκης Στέφανος

Όθωνας Μανώλης

Παπαθανάση Αφροδίτη

Πεταλωτής Γιώργος

Σαχινίδης Φίλιππος

Τάτσης Κωνσταντίνος

Περί παρεξηγήσεων

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνος Μωραΐτης ανήρτησεπριν λίγοτην παρακάτω δήλωση στην ιστοσελίδα του και στα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δήλωση αφορά στις πρωινές «διαρροές» σε ΜΜΕ που σχολίαζαν την πρωτοβουλία 11 μελών της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ να συγκληθεί η ολομέλεια του οργάνου.
«Χθες, 11 μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ,αναλάβαμε μια θεσμική πρωτοβουλία, ζητώντας το αυτονόητο:Να λειτουργήσει το κορυφαίο όργανο του κινήματοςκαι να συζητήσουμε όλο το πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων.

Γύρω από αυτή την ξεκάθαρη θεσμική πρωτοβουλία, η οποία περιγράφεται λιτά και ξεκάθαρα σε 84 και μόνο λέξεις,σήμερα το πρωί στήθηκε από κάποιους ένα γαϊτανάκι απίθανων και επικίνδυνων διαρροώνσε ΜΜΕπου απηχούν, όπως ισχυρίζονται, την Χαριλάου Τρικούπη.

Η προσπάθεια ήταν να στηθείένα «πολεμικό κλίμα» εντός ΠΑΣΟΚ που ευνοεί επιδιώξεις εκτός ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, κάποιοι, στις πιο κρίσιμες ώρες, διαχειρίζονται την εικόνα της παράταξης με παιγνίδια ανώνυμων διαρροών.

Εμείς θα επιμείνουμε στη θεσμική λειτουργία και δεν θα μας παρασύρει κανένας στο «ανταλλακτήριο» των παραπολιτικών στηλών και στο «πλυντήριο» της παραπολιτικής.

Η απόφασή μας είναι να υπερασπιστούμε την παράταξη και όχι να τη «διαπραγματευτούμε»όπως φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν, προκειμένου να βρουν σανίδα πολιτικής επιβίωσης.

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους πριν είναι αργά.

Σε διαφορετική περίπτωση η ευθύνη για τις εξελίξειςθα τους ανήκει εξολοκλήρου».

Και ο κ. Γ. Πεταλωτής με ανάρτηση του στο facebook,σημειώνει: «Χρήσιμοι οι «κυκλοι» αλλά στις μαντικές ικανότητες για τιςπροθέσεις και τις απόψεις των «υπονομευτών» πέφτουν σε όλα έξω. Αν γινόταν η αυττονόητη θεσμική συζήτηση θα απέφευγαντην έκθεση τους».