Με την ομιλία του κ. Φ. Κουβέλη ξεκινά σήμερα το απόγευμα το 2ο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια στιγμή πολιτικά σύνθετη, αλλά και κρίσιμη για τη συνοχή και την επιβίωση του ίδιου του κόμματος.

Η σκιά της μαζικής εκδήλωσης των «58» στο Ακροπόλ αναμένεται να «εισβάλλει» στο Cine Κεραμεικός όπου θα διεξαχθεί το συνέδριο, μαζί με το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η δημοσκοπική πτώση και ο εσωτερικός διχασμός των στελεχών που άλλοι πιστεύουν στην προοπτική μιας μελλοντικής συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι πιέζουν για να συμμετάσχει και η ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.

Ο κ. Κουβέλης, μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να διατηρήσει τις ισορροπίες στο κόμμα του. Ενδεχομένως, όμως, να έφτασε η ώρα της αλήθειας. Οι διαδικασίες ανάδειξης των 1.050 συνέδρων, συνοδεύθηκαν από καταγγελίες για παρατυπίες ακόμα και για νοθεία προκειμένου να ενισχυθεί η προεδρική πτέρυγα και να μην αμφισβητηθεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν σήκωσε το γάντι σε αυτή την πρόσκληση, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι «δεν έχει νόημα ο έλεγχος του μαγαζιού όταν η κοινωνία ζητεί άλλα πράγματα». Από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι συγκυριακά και ότι η πολιτική κατάσταση είναι τόσο ρευστή ώστε το παραμικρό στραβοπάτημα από την κυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέσα σε μια στιγμή.

Με βάση το συσχετισμό δυνάμεων των συνέδρων ο κ. Κουβέλης θα είναι κυρίαρχος, αλλά δεν αποκλείεται να βγει τραυματισμένος από τις διαδικασίες, κυρίως από την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου όπου όλοι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν πόσα θα είναι τα λευκά ψηφοδέλτια. Στην προηγούμενη εκλογή του είχαν πέσει στην κάλπη 17 λευκά ψηφοδέλτια.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχει τη στήριξη στελεχών, όπως οι Χρ. Μαυροκεφαλίδης, Σ. Παπαθανασίου, Θ. Μαργαρίτης, Δημ. Χατζησωκράτης, κ.α και βουλευτές όπως οι Ν. Τσούκαλης, Ασημίνα Ξυροτήρη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, κα.
Τα στελέχη αυτά αποδέχονται την άποψη του κ. Κουβέλη ότι ο τρίτος πόλος πρέπει να αρθρωθεί γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, επειδή το ΠαΣοΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση εφαρμόζοντας πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί η Αγ. Κωνσταντίνου, ενώ ορισμένοι μιλούν για στρατηγική συμμαχία του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ. Για ανάλογους λόγους απορρίπτουν και την πρόσκληση των «58» για κοινή κάθοδο της ευρύτερης παράταξης στις ευρωεκλογές.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες των κ.κ. Σπ. Λυκούδη, Ανδρ. Παπαδόπουλου, Γρ. Ψαριανού και Βασ. Οικονόμου, οι οποίοι θεωρούν λανθασμένη την απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει την κυβέρνηση και να απορρίψει τον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου. Τις διαφωνίες αυτές ενστερνίζονται και στελέχη όπως οι Στ. Λιβαδάς, Ι. Αντωνίου, Γερ. Γεωργάτος, Ντόρα Τσικαρδάνη, οι οποίες έχουν διατυπώσει τόσο στα όργανα του κόμματος όσο και δημοσίως τις απόψεις τους και συμμετέχουν στην πρωτοβουλία των «58».
Ενα από τα ερωτήματα του συνεδρίου αφορά τις λίστες για την ανάδειξη των νένω μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Θα υπάρχει μια λίστα ή θα εμφανιστεί και δεύτερη από τη μειοψηφία; Θα επαναδιεκδικήσουν οι διαφωνούντες τις θέσεις που κατέχουν ή θα απόσχουν και θα διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων ένα οργανωμένο μειοψηφικό ρεύμα, με διαφορετικό προσανατολισμό από τον επίσημο του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, το «Αριστερό Δίκτυο» (Β. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος, Θρ. Φωτεινός) θεωρεί ότι η ΔΗΜΑΡ θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, εξέλιξη που υποστηρίζουν και στελέχη όπως ο κ. Ι. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, κ.α.
Το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα κληθεί επίσης να λάβει απόφαση για δύο κρίσιμα ζητήματα. Το ένα αφορά την πλατφόρμα με την οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά το Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το συγγενές στη ΔΗΜΑΡ είναι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου όμως επίσημο μέλος είναι το ΠαΣοΚ και ο κ. Μάρτιν Σούλτς πιέζει για τη δημιουργία κοινού ψηφοδελτίου που θα εκπροσωπεί την ευρύτερη παράταξη.
Το δεύτερο θέμα αφορά τη σύμπηξη μετώπου της ΔΗΜΑΡ με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του κ. Α. Λοβέρδου. Οι συνομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκονται σε τελικό στάδιο και το μέτωπο αναμένεται να ανακοινωθεί κοντά στα Χριστούγεννα. Το θέμα αυτό προκαλεί μια ακόμα εστία αναταραχής, καθώς το μέτωπο θα έχει καινούργιο όνομα, και υπάρχουν αρκετοί στη ΔΗΜΑΡ που αντιτάσσονται στην αλλαγή του ονόματος.
Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων εκτός της Χρυσής Αυγής, και είναι η πρώτη φορά που ανταποκρίθηκε θετικά το ΚΚΕ, το οποίο θα στείλει αντιπρόσωπο του για να χαιρετίσει τις εργασίες του.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ως την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, στο Cine Κεραμεικός (Κεραμεικού 58 & Μαραθώνος 13, Αθήνα), είναι το ακόλουθο:
Πέμπτη
•18:30 μμ. Άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου από τον Χ. Μαυροκεφαλίδη, υπεύθυνο της Οργανωτικής Επιτροπής
•19:00 μμ. Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη
•Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων και δημάρχου Αθηναίων
•Παρουσίαση των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής από τον Σ. Παπαθανασίου, υπεύθυνο της Επιτροπής Θέσεων, καθώς και παρουσίαση των τροπολογιών και του κειμένου συμβολής.


Παρασκευή
•9:30 πμ. Ομιλίες συνέδρων
Σάββατο
•10:00 πμ. Ομιλίες συνέδρων
•18:00 μμ. Συνόψιση της συζήτησης από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ
•18:30 μμ. Ψηφοφορίες για πολιτικές αποφάσεις
Κυριακή
•10:00 πμ. Ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.