Δριμύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο Mega, στην εκπομή του Γιάννη Πρετεντέρη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε όλα τα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στις περιφερειακές εκλογές, στα περί «αποστασίας», αλλά και στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Για το χρέος είπε ότι είναι αντιμετωπίσιμο, με πολλούς τρόπους και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει νέο δάνειο και άρα δεν θα υπάρχει νέο μνημόνιο.

Θα υπάρχει όμως επιτήρηση, όπως προβλέπεται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε άψογες τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά και διαφοροποιήθηκε σε σχέση με το μέγεθος των ευθυνών καθενός στην τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Είπε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι όσο πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η συνοχή του ΠΑΣΟΚ, το ίδιο συμβαίνει και για τη ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει παθητικά στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά κάθε εβδομάδα θα αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία.

Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι 180 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, ώστε να μη πάμε σε εκλογές, ενώ για το πρόσωπο του Προέδρου είπε ότι όλα είναι ανοιχτά και ότι θα μπορούσε να προέρχεται και από τον καλλιτεχνικό χώρο, όπως κάποιος του μεγέθους του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε πει» και διατύπωσε τα τέσσερα όχι της κυβέρνησης, κατά τις συζητήσεις με την τρόικα: Όχι νέα οριζόντια μέτρα. Όχι νέοι φόροι. Όχι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. Όχι ομαδικές απολύσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Στουρνάρα που υποστήριξε ότι οι Έλληνες δεν υπερφορολογούνται, ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα άδικο φορολογικό σύστημα, κάποιοι υπερφορολογούνται και κάποιοι φοροδιαφεύγουν και αυτή είναι μια άδικη κατάσταση.

Χαρακτήρισε «στρατηγική της ανεκπλήρωτης εφόδου» τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα καταρρεύσει στις ευρωεκλογές.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτελεί εναντίον του συμβόλαιο πολιτικού τραυματισμού ή θανάτου του, συμπληρώνοντας ότι τα συμβόλαια ανατίθενται από συμφέροντα και μάλιστα από θιγόμενα συμφέροντα.

Αναφέρθηκε στην υπόθεση των υποβρυχίων, λέγοντας ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιτίθεται εναντίον του για το θέμα, ενώ ο ίδιος υπήρξε υπουργός Αμυνας για δύο χρόνια και η υπόθεση αυτή πάει πίσω έως και 15 χρόνια.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι είναι ανοιχτό θέμα το αν στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών θα υπάρξει ένα ενιαίο σχήμα της κεντροαριστεράς.

Για τις περιφερειακές εκλογές είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει πρόσωπα.