Η επίλυση του Κυπριακού είναι αυτή που θα επιτρέψει να αρθεί το αδιέξοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Δήλωσε δε έτοιμος να δεχθεί στην Αθήνα τον διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο που προβλέπει για την τουρκοκυπριακή κοινότητα το Σύνταγμα του 1960.
«Αν δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ατμόσφαιρα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι «η λύση είναι άκρως σημαντική για το ευρωπαϊκό όραμα της Τουρκίας, για το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου, για την εύθραυστη Μέση Ανατολή και για τον αραβικό κόσμο. Αν βρούμε την τελική λύση, θα κλείσουμε μία ιστορική περίοδο και θα ανοίξουμε νέο ορίζοντα». Υποστήριξε δε την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο.
Μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο Νουρ Μπατούρ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος –Τουρκίας, ότι «στρατηγική μας επιλογή είναι η προσέγγιση και συνεχίζουμε με επιτυχία με τους διαύλους διαλόγου που είναι ανοιχτοί». Και πρόσθεσε ότι «στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο έχουμε κοινές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Εδώ και 13 χρόνια είμαστε οπωσδήποτε στο σωστό δρόμο. Αυτό είναι δική μας στρατηγική επιλογή».
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «μεγάλη αντίφαση» να υπάρχει συζήτηση για πόλεμο μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και ξεκαθάρισε ότι για την Ελλάδα «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι στρατηγική επιλογή. ‘Έχουμε ανάγκη από μία Τουρκία σταθερή, ανεπτυγμένη, Ευρωπαία και που δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξάγει προβλήματα. Και το casus belli δεν έχει πλέον νόημα».