Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Γιάννη Μπουτάρη και του πρώην υπουργού Τάσου Γιαννίτση σε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 58 για τον ενιαίο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς που έγινε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να μην αναλάβει η Ελλάδα την προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και να πει «πάσο», όπως στα χαρτιά, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε εκδήλωση της Κίνησης «58».

«Τι μπορούμε να κάνουμε στην ελληνική προεδρία; τι θα προτείνουμε; ποια θα είναι η κεντρική ιδέα της ελληνικής προεδρίας;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι επισκέφθηκε δύο μέρες τις Βρυξέλλες και τον έπιασε «κατάθλιψη», όπως είπε, διότι δεν είδε πουθενά την παρουσία της Ελλάδας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τη συνεργασία του με τον Γιοακίμ Φούχτελ, στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, αντιλήφθηκε ότι οι Γερμανοί έχουν διαπιστώσει πως δεν δουλεύει το ελληνικό κράτος.

Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε εξάλλου θυμωμένος γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την αυτονομία που χρειάζεται, γι’ αυτό και ειρωνικά έχει προτείνει στην κυβέρνηση να «διορίζει» τους δημάρχους, όπως διόριζε παλαιότερα τους νομάρχες.

Γαννίτσης: Φταίνε κυρίως οι πολιτικές

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «θετική» την πρωτοβουλία των «58», είπε όμως ότι ο ρόλος που θα παίξει θα εξαρτηθεί από το βαθμό ανταπόκρισης και των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας. «Αυτά δεν γίνονται από τα πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία Γιαννίτση

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή κατάσταση, ο κ. Γιαννίτσης διατύπωσε την άποψη ότι έφταιξαν και πρόσωπα, αλλά κυρίως πολιτικές, και το θέμα -όπως τόνισε- δεν είναι να αλλάξουν μόνο τα πρόσωπα και να μείνουν ίδιες οι πολιτικές.

«Ακόμα και σήμερα διατυπώνονται δημόσια, χωρίς καμιά αιδώ, φαύλες, κατάφωρα άδικες και εξοργιστικές, για τον χειμαζόμενο Έλληνα, προτάσεις ή εφαρμόζονται αντίστοιχες πολιτικές. Έτσι η κοινωνία πολώνεται, καθώς από τη μια στοιχίζονται πολυποίκιλες πολιτικές δυνάμεις, από ευρύτερους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, που έχουν καταλάβει ότι ήταν εγκλωβισμένες και, από την άλλη, εμβρόντητοι παρακολουθούμε το ανούσιο θέαμα όσων δεν κατάλαβαν ακόμα τίποτα ή δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ή γενικολογούν ή διχάζουν ή αποδομούν τη δημοκρατία με αδιέξοδες ακόμα και διεφθαρμένες πρακτικές» δήλωσε.

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε και στις προτάσεις του για το ασφαλιστικό, την περίοδο 2000-2001, λέγοντας ότι δεν βρήκε στήριξη από πουθενά, εκτός από τον τότε πρωθυπουργό και πολιτικά στελέχη «μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού».

«Το δίδαγμα είναι πως όταν πετάμε τη μπάλα στην εξέδρα, τότε τα προβλήματα τα λύνει η ζωή με τρόπο βίαιο και καταστροφικό» συμπλήρωσε.