Την ώρα που τα τηλεοπτικά παράθυρα πήραν «φωτιά» από βουλευτές που αντιδρούν ο καθένας για τους δικούς του λόγους στην επιβολή του ενιαίου φόρου των ακινήτων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει αποφασισμένος να περάσει τον νόμο από τη Βουλή και καταφεύγει στους κλασικούς οικονομολόγους για να απαντήσει στην κριτική. «Ηρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης» δηλώνει ήρεμα.
Ο υπουργός θυμάται από τα χρόνια της Οξφόρδης αυτά που διδάχθηκε και διδάσκει ως καθηγητής, για τον πόλεμο του Ντέιβιντ Ρικάρντο για την κατάργηση των δασμών επί των σιτηρών στη Βρετανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Τότε ο Ρικάρντο (αν και ο ίδιος μεγαλογαιοκτήμονας) υποστήριξε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι εισαγωγές για να πέσουν οι τιμές των προϊόντων υπέρ της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Ετσι θα υποχωρούσαν τα ενοίκια γης που προσπορίζονταν οι γαιοκτήμονες οι οποίοι, μάλιστα, απείχαν από την καθημερινή οικονομική ζωή και τις δυσκολίες, κλεισμένοι σε παλάτια και λέσχες.
Κάπως έτσι θέλει να παρομοιάσει τους πλούσιους έλληνες ιδιοκτήτες, τους οποίους μάλιστα χαρακτηρίζει «Absentee landlords», που είναι ένας άλλος οικονομικός όρος για τους ιδιοκτήτες που περιορίζονται στα εισοδήματα από ενοίκια και απουσιάζουν από επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα, εκμεταλλευόμενοι επί σειρά ετών τα παράθυρα της νομοθεσίας για να πληρώνουν χαμηλούς φόρους, μετακυλίοντας έτσι τα βάρη στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Ο κ. Στουρνάρας επιμένει στην άποψή του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται, παρουσιάζοντας μάλιστα τα αναλυτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι οι φόροι ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ, όσο περίπου είναι η φορολογική επιβάρυνση της οικονομίας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Ωστόσο είναι ακόμη χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 40%.
«Είμαι τεχνοκράτης, λέω την αλήθεια»


«Είμαι εδώ ως τεχνοκράτης για να λέω την αλήθεια, δεν έχω ανάγκη πολιτικής καριέρας» δηλώνει μιλώντας στο «Βήμα», τώρα μάλιστα που φουντώνει και η συζήτηση για το πού θα τον αξιοποιήσει πολιτικά ο Πρωθυπουργός στο μέλλον.
Και συμπληρώνει ότι η επιβάρυνση για τον συνεπή φορολογούμενο έχει φτάσει στα όριά της, γι’ αυτό άλλωστε καταφεύγει στην υψηλότερη φορολόγηση στις ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιοκτητών αγροτικής γης (έστω και με μικρά ποσά) στα συνολικά βάρη.
Ο ίδιος περιμένει την υποστήριξη στη Βουλή όλων των βουλευτών του ΠαΣοΚ, της ΝΔ, αλλά και από κόμματα της Αριστεράς που τάσσονται υπέρ της δικαιότερης φορολόγησης των πλουσίων. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων Χάρη Θεοχάρη ότι «ο φόρος στα ακίνητα είναι αριστερός φόρος», δεδομένου ότι κατανέμει τα βάρη δίκαια.
Ο κ. Στουρνάρας εν όψει της μάχης που θα δοθεί στη Βουλή (το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη) αποδίδει τις αντιδράσεις σε οργανωμένα συμφέροντα πλουσίων, που μάλιστα εκπροσωπούνται δημόσια από ακραίες φωνές φιλελευθερισμού όπως ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος και η κυρία Μιράντα Ξαφά αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του επιτέθηκε δριμύτατα στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται τη θεωρία του Ricardo που με τη στάση του σε βάρος των «landlords» έγινε ο αγαπημένος των βιομηχάνων και πατέρας της σύγχρονης οικονομικής επιστήμης τον 19ο αιώνα, προκειμένου να πείσει ότι ο φόρος στην περιουσία είναι δίκαιος. Ο ενιαίος φόρος θα αποδίδει περί τα 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, όσο και το τέλος ακινήτων, αλλά πλέον σε αυτόν θα συμμετέχουν όλοι. Βέβαια θα προστεθεί ο φόρος στα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών ακινήτων επιβαρύνοντας κι άλλο τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ανέβει στα… κεραμίδια και απειλούν ακόμη και με προσφυγή κατά της φορολογίας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Συνολικά οι φόροι στην περιουσία θα ανέλθουν στα 3,9 δισ. ευρώ το 2014.
Σε αντιστάθμισμα και προκειμένου να κινηθεί η αγορά, να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων και να μην υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις κληρονομιές υπόσχεται ότι ταυτόχρονα θα μειωθεί ο φόρος στις μεταβιβάσεις κατά 75% έτσι ώστε να διαμορφωθεί κοντά στο 3%. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια που αποκτούν πρώτη κατοικία η φορολογία θα είναι ακόμη πιο χαμηλή. Για να λειτουργήσει όμως η αγορά θα απαιτηθεί και η μείωση των συμβολαιογραφικών εξόδων στις μεταβιβάσεις.
Επίσης εξαγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις και διατάξεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που είναι η αχίλλειος πτέρνα στην άσκηση της φορολογικής διοίκησης, με πρώτο βήμα τον μερικό έλεγχο των βιβλίων και της οικονομικής κατάστασης φορολογουμένων προκειμένου να εισπράττονται φόροι και να καταλογίζονται πρόστιμα χωρίς χρονοτριβή. Μέχρι τώρα πρέπει να ολοκληρώνεται ο έλεγχος για να πληρώσουν οι φοροφυγάδες ακόμη και αν επρόκειτο για κραυγαλέες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να χάνονται στον χρόνο και στη γραφειοκρατία.
Διαπραγμάτευση με την τρόικα


Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα προκειμένου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών είχε τηλεδιάσκεψη με τον επίτροπο Ολι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι πληροφορίες θέλουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, που συρρικνώνονται. Η τρόικα περιμένει να ανακοινωθούν οι απολύσεις.
Συμφωνία υπάρχει και για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παρά τις ενστάσεις σε επιμέρους ζητήματα (συντελεστές για τη φορολογία των αγροτών κ.λπ.).
Ο υπουργός τούς ενημέρωσε για τους βασικούς αριθμούς του προϋπολογισμού και τη διαδικασία συζήτησης και ψηφοφορίας στη Βουλή που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο τα μεσάνυχτα.
Αντιθέτως ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας για χρέη στις τράπεζες, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση συναντά την ομαδική αντίδραση των βουλευτών του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Η τρόικα επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση.
Κατόπιν τούτων η πιο πιθανή εκδοχή είναι να έρθει η τρόικα στην Αθήνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη σύνοδο του Eurogroup τις 9 Δεκεμβρίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ