από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Αυτοδυναμία» του ευρώ και των κυβερνήσεων συνεργασίας

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειονότητα των πολιτών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research
Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Αυτοδυναμία» του ευρώ και των κυβερνήσεων συνεργασίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθούν να μάχονται για την πρώτη θέση, χωρίς κανένα από τα δύο κόμματα να έχει διασφαλίσει ασφαλές προβάδισμα, κλείνει το 2013. Παρά τη δυναμική που είχε αρχίσει να εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το φθινόπωρο, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας, η ομολογία Τσίπρα ότι η χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ και οι άστοχοι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των φαρμάκων και των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια φαίνεται να εκμηδενίζουν και πάλι τις διαφορές και να ενισχύουν εκ νέου την κυβερνώσα παράταξη.

Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος» την περασμένη εβδομάδα, η ΝΔ διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα 0,6% από τον ΣΥΡΙΖΑ (από 0,4% που είχε καταγράψει τον Ιούλιο). Κι αυτό γιατί, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, οι πρόσφατες κοινοβουλευτικές «μάχες» των κκ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Αλ. Τσίπρα επηρέασαν σαφώς την κοινή γνώμη, όπως και η δολοφονία των δύο νεαρών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σε αντίθεση με άλλες δημοσκοπήσεις, η έρευνα της Κάπα Research εμφανίζει ακόμη και σήμερα σε πτωτική πορεία τη Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 7,9% έναντι 11% τον περασμένο Μάρτιο. Παραμένει όμως καθαρά τρίτο κόμμα, με το ΠαΣοΚ να ακολουθεί διατηρώντας τις δυνάμεις του και με τη Δημοκρατική Αριστερά να ενισχύεται ελαφρά, μετά τις κινήσεις επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση.

Η πρόθεση ψήφου
Η ΝΔ προηγείται με 23% έναντι 22,4% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,9% και το ΠαΣοΚ με 6,1% (7,3% τον Ιούλιο). Το ΚΚΕ κρατά σταθερά την πέμπτη θέση με 5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ακολουθούν με 4,5% και η ΔΗΜΑΡ ανεβαίνει στο 3,4% από 2,8% τον Ιούλιο.

Η διαμόρφωση αυτής της εικόνας φαίνεται ότι οφείλεται σε μια σειρά από πολιτικά γεγονότα, αλλά και από τη στρατηγική που ακολουθούν σε αυτά τα κόμματα. Για παράδειγμα, η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί εκλογές δεν βρίσκει σύμφωνη την κοινή γνώμη, καθώς το 56,6% δηλώνει ότι επιθυμεί να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, έναντι ενός ποσοστού 38,5% που επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. ΝΔ και ΠαΣοΚ φαίνεται ότι φθείρονται από τις νέες διατάξεις που κατατίθενται στη Βουλή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Αλλά το πολιτικό κόστος που επωμίζονται αντισταθμίζεται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της τιμής των φαρμάκων, αλλά και από τη στρατηγική πόλωσης που ακολουθεί ο κ. Τσίπρας.

Ελαφρά ενισχυμένη εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ μετά τον διάλογο που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της για το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση, ενώ η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν στελέχη της για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ανακάμπτει.

Ο κ. Σαμαράς εξακολουθεί να προηγείται στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» με 45,5% έναντι 32,3% του κ. Τσίπρα και η ΝΔ στην παράσταση νίκης με 43%, έναντι 41,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξακολουθεί να προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ του κ. Σαμαρά με 41,7% έναντι 35,6% που προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Και στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών προηγείται ο κ. Σαμαράς, με τον κ. Τσίπρα να ακολουθεί και στη συνέχεια τον κ. Φ. Κουβέλη, τον κ. Π. Καμμένο, τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Δ. Κουτσούμπα, με τελευταίο τον κ. Ν. Μιχαλολιάκο, ο οποίος συγκεντρώνει ένα ποσοστό 85,8% στις αρνητικές γνώμες.

Από την έρευνα της Κάπα Research προκύπτει σαφώς ότι τις προτιμήσεις της κοινής γνώμης επηρέασαν οι εμφανίσεις των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα στο εξωτερικό. Το 42,3% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αξιολογεί θετικά τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά και τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ που ακολούθησαν. Ακόμη πιο εντυπωσιακή όμως είναι η αποδοχή στην κοινή γνώμη (68,6%) των δηλώσεων που έκανε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Τέξας, με την οποία ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να φύγει από το ευρώ.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι τις δηλώσεις αυτές επιδοκιμάζει και η πλειοψηφία των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ (75,7%) παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ακόμη αρκετά στελέχη που εκφράζουν αντίθετες απόψεις. Φαίνεται λοιπόν ότι το «κίνημα της δραχμής» δεν βρίσκει πλέον ανταπόκριση στις πεποιθήσεις των Ελλήνων αλλά και στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας πια και την ηγεσία του να είναι πιο προσεκτική στο μέλλον για το ζήτημα αυτό.

Παραμονή στην ευρωζώνη
Το 76,9% της κοινής γνώμης τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και μόνο ένα ποσοστό 16,7% εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, όταν μόλις τον περασμένο Ιούλιο το 23,9% δήλωνε ότι επιθυμούσε επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι προφανές ότι η μάχη του προϋπολογισμού που ξεκινά από αύριο στη Βουλή, καθώς και οι κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τον φόρο ακινήτων και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως ρευστό.   ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

GPO: Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ - χάνει μία μονάδα η Ν.Δ.  
 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Νεκρανάσταση συγχωριανοί, νεκρανάσταση! | 03/12/2013 04:33
  Φεύγουν οι χρυσαυγίτες απο την ΧΑ, και (ξανα)γίνονται ΠΑΣΟΚτζήδες ή ΝΔούλες. Θαύμα, θαύμα. Υπο τον υπαρκτό πλέον φόβο να αναλάβει ο Τσύριζα και οι πριγκηπέσες του την χώρα, θα αναλάβει για άλλη μία φορά ο μεγάλος τιμονιέρης Σαμαράς. Αν και ο Αβραμό καλοβλέπει την καρέκλα. Θαύμα συγχωριανοί!!!
  Provokator
  απάντηση21
   
   
  ψηφιζουμε | 03/12/2013 04:02
  χρυση αυγη δαγκωτο ως αντιβαρο στους κλεφτες και αναχωμα στους ανθελληνες κομμυνιστες του τσυριζα..
  γιωργος
  απάντηση08
   
   
  καλη η προσπαθεια | 02/12/2013 19:33
  αλλα με υπουργους σαν τον κ Γεωργιαδη δεν νομιζω οτι θα παιζεται αυτο το παιχνιδι
  ΛΕΩΝΙΔΑΣ
  απάντηση85
   
   
  Που ειναι ο Σύριζα οεο.. | 02/12/2013 17:53
  κάτι σημαίνει που όλοι κάτι κάνουνε ... ο Σαμαράς ενώ έχει την οργή του κόσμου με το μέρος του είναι ΕΔΩ! Ο Σύριζα γιατί δεν παίρνει κεφάλι;; οεο
  Anastasia
  απάντηση1712
   
   
  Δημοσκοπηση Κάπα Research | 02/12/2013 17:30
  Αλέξη, ευτυχώς ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού έχει τη στοιχειώδη λογική και πιστεύει ότι οι εκλογές κακό θα κάνουν στη χώωρα. Θέλουν να δοθεί πίστωση στην κυβέρνηση Σαμαρά γιατί πιστεύουν ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει στην Ελλάδα.
  Αφροδίτη
  απάντηση2121
   
   
   
  Έφταιξε... μόνο το ΠΑΣΟΚ; | 02/12/2013 17:13
  Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο σε όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, είναι οι τεράστιες διαφορές στα ποσοστά που καταγράφονται μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία για δεκαετίες στη χώρα μας, τα οποία για πολλούς αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, τα οποία ποτέ δεν είχαν μεγάλες διαφορές ούτε στα εκλογικά ποσοστά παλιότερα ούτε στις πολιτικές ιδέες, πώς γίνεται σήμερα να αντιμετωπίζονται τόσο διαφορετικά από τους πολίτες; Έφταιξε... μόνο το ΠΑΣΟΚ για τον κατήφορο της χώρας;
  Νίκος
  απάντηση1312
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  χαχα γελάσαμε | 02/12/2013 13:12
  το γέλιο το μεγάλο ήταν να δείχνει το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Εκεί γελάει και το παρδαλό κατσίκι....Αυτο θα ήταν όχι απλώς κωμωδία αλλά και μικυ μάους μαζι.
  Iasonas
  απάντηση2629
   
   
  Στη βουλή άλλοι θα κλάψουν... | 02/12/2013 13:07
  Η δουλειά αρχίζει και φαίνεται. Οι πλειστηριασμοί τώρα είνια το μεγάλο στοίχημα και ο Σαμαράς φαίνεται πως το κερδίζει.
  anna
  απάντηση2733
   
   
   
  Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις | 02/12/2013 12:35
  Συνεχίστε το μεταρρυθμιστικό σας έργο εντός ευρώ και ο κόσμος θα σας στηρίξει ξανά, όταν θα δει την χώρα να ανακάμπτει...
  Ρεαλιστής
  απάντηση4238
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ανάκαμψη εντός ευρώ | 02/12/2013 12:33
  Η Ελλάδα θα παλέψει για την έξοδο της από την οικονομική κρίση εντός ευρώ. Σ' αυτό το πλαίσιο κινούνται οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά...
  Ανδρονίκη
  απάντηση3427
   
   
  ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ. | 02/12/2013 11:27
  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ "ΜΕΙΝΟΥΜΕ" ΑΠ' ΤΑ ΓΕΛΙΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΣΑΣ.
  ΦΙΛΙΠΠΑΣ
  απάντηση3833
   
   
   
  Ευρώ=υποτέλεια | 02/12/2013 10:25
  όσο και να το θέλετε το ευρώ είναι η ρίζα του προβλήματος. Λύση εντός του ευρώ δεν υπάρχει όπως δεν υπήρξε εδώ και 4 χρόνια. Είναι ένα σκληρό νόμισμα που ευνοεί χώρες με βιομηχανία, με παραγωγή, με δυνατές εξαγωγές, ΄και δεν ευνοεί χώρα με μηδέν παραγωγή, παροχής υπηρεσιών, τουρισμού και κάποιων εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων. Όποιος το καταλάβει και δώσει πιστική απάντηση θα βγάλει και τη χώρα από την κρίση.
  costello
  απάντηση4439
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-