Ενας ενιαίος κεντροαριστερός φορέας φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει μια δυναμική ικανή να επαναφέρει στην κοίτη της δημοκρατικής παράταξης ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν σε άλλα κόμματα και να επαναθεμελιώσει σε μια καινούργια βάση την παραταξιακή συνείδηση, η οποία μπορεί να ξεθώριασε αλλά δεν χάθηκε. Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research το 46,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ως τις επόμενες εκλογές το ΠαΣοΚ, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς πρέπει να σχηματίσουν όλοι μαζί ένα νέο πολιτικό κόμμα –το 47,3% αντιμετωπίζει αρνητικά το εγχείρημα.
Το αίτημα για νέο κόμμα, το οποίο θα εκφράζει ολόκληρο τον χώρο, γίνεται ακόμη πιο ισχυρό από τις ενδείξεις ότι μπορεί να έχει σημαντική διεισδυτικότητα σε όλα τα κόμματα. Η υποστήριξη που λαμβάνει από το 66,5% του ΠαΣοΚ θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενη. Ενδιαφέρον όμως είναι ότι παρά την αρνητική στάση της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, το 56,3% των ψηφοφόρων του κόμματος αντιμετωπίζει θετικά το εγχείρημα. Εκπληξη προκαλούν τα υπόλοιπα ευρήματα. Το 21,2% όσων ψήφισαν ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν στις ευρωεκλογές την κοινή έκφραση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Από αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 22% δηλώνει ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί προς την Κεντροαριστερά, ομοίως το 20,8% των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το 7,7% της Χρυσής Αυγής, το 13,6% του ΚΚΕ και το 24,5% αυτών που ψήφισαν άλλο κόμμα στις περυσινές εκλογές.

Το 28,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα υποστήριζε την κοινή κάθοδο του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και άλλων ανεξάρτητων Κινήσεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς στις επόμενες ευρωεκλογές. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αποδίδουν στην Αγ. Κωνσταντίνου τη μεγαλύτερη ευθύνη για το γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται η συνεργασία της Κεντροαριστεράς (31,2%) έναντι 24,1% που θεωρεί ότι ευθύνεται το ΠαΣοΚ και 25,2% που μοιράζει την ευθύνη και στα δύο κόμματα.

«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι υπάρχει αναζήτηση κοινής έκφρασης της παράταξης και ένα πραγματικό πρόβλημα πολιτικής αντιπροσώπευσης του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελεύθερου κέντρου»
επισημαίνει ο κ. Ι. Βούλγαρης, εκ των ηγετικών στελεχών της πρωτοβουλίας των «58».

«Οι ψηφοφόροι του χώρου»,
προσθέτει, «ασχέτως πώς ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δεν έχουν ταυτιστεί με τα κόμματα που ψήφισαν και αναζητούν σταθερότερη έκφραση. Η κοινή γνώμη καταλαβαίνει ότι το πολιτικό σύστημα περνά μια μεταβατική φάση. Στην Ελλάδα κατέρρευσε ένας πυλώνας του κομματικού συστήματος κατά πρωτοφανή τρόπο στην Ευρώπη, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ σε όλο το φάσμα δεν έχουν μια σταθερή ένταξη. Η δημοσκόπηση είναι επίσης ένα καμπανάκι της κοινής γνώμης προς τις ηγεσίες και τα πολιτικά πρόσωπα του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου και περιλαμβάνει μια προειδοποίηση, ότι αν δεν ανταποκριθούν θα τιμωρηθούν από το ίδιο σώμα που είναι και η εκλογική τους βάση. Ο χρόνος που πρέπει να ανταποκριθούν είναι πολύ σύντομος. Αν τον αφήσουν να φύγει, θα αντιληφθούν σύντομα ότι είναι πολύ αργά» σημειώνει.
Τα μηνύματα αυτά επιβεβαιώνονται και από τις κάλπες που στήθηκαν στο ΤΕΕ, στη ΓΣΕΒΕΕ, στην ΠΟΣΔΕΠ Πάτρας, από τις συγκλίσεις που επιχειρούνται στην ΑΔΕΔΥ και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Το κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών με επικεφαλής τον κ. Χρ. Σπίρτζη κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 23% (με πρώτη την Κίνηση που πρόσκειται στη ΝΔ με 26%) και ενσωμάτωσε σοσιαλιστές, οικολόγους, ανανεωτική Αριστερά και ανεξάρτητες δυνάμεις. Από τα 45 μέλη που εξέλεξε, οι μισοί είναι κάτω των 35 ετών. Στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η «ΠΑΣΚ και Αγωνιστικές Δημοκρατικές Κινήσεις» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη με 23% και αν προστεθούν οι διαφωνούντες με την επίσημη έκφραση, οι οποίοι δεν πήγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η δύναμη του χώρου φθάνει στο 33%. Στη ΓΣΕΒΕΕ η παράταξη ΠΑΣΚ ΜΜΕ – Συνεργαζόμενοι με επικεφαλής τον κ. Γ. Καββαθά κατέλαβε την πρώτη θέση με 48%. Η Ακαδημαϊκή Συμπαράταξη, με επικεφαλής τον κ. Χ. Μπούρα, έλαβε στις εκλογές που έγιναν στον Σύλλογο Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών το 50% των ψηφισάντων, ζητώντας την έναρξη δημοκρατικού διαλόγου και στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου αλλά και στην κοινωνία.
Ενδιαφέρουσα σύγκλιση υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και σε κομματικό επίπεδο, καθώς ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ και Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα ευθυγραμμίστηκαν στη ρύθμιση για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων και στην καταψήφιση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ολες αυτές οι διεργασίες αποκτούν ιδιαίτερο νόημα εν όψει της συγκέντρωσης που οργανώνουν οι «58» τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα (θέατρο Ακροπόλ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ