Η Αριστερά μπορεί να ξαναχτίσει την Ευρώπη πάνω σε μία δημοκρατική και προοδευτική βάση, διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, σε άρθρο του στον Guardian. «Υπάρχει εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον μας να παλέψουμε για αυτήν» τονίζει, σημειώνοντας πως η «ανθρώπινη τραγωδία» από τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια, λέει χαρακτηριστικά, ενώ επαναλαμβάνει πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

«Περισσότεροι από 1.000 νέοι άνθρωποι την ημέρα προστίθενται στις τάξεις των ανέργων στην Ευρώπη. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο «στρατός» των ανέργων σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 εκατομμύρια» αναφέρει ο Αλ.Τσίπρας και σημειώνει:

«Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα φέρνει αποτελέσματα, ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή, εν καιρώ ειρήνης, είναι πρωτοφανής: στο 27% η ανεργία, στο 60% η ανεργία των νέων, στο 25% η συρρίκνωση του ΑΕΠ, στο 40% η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Εντούτοις, το δημόσιο χρέος φτάνει το 180% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το 2010, όταν επιβλήθηκαν τα πρώτα μέτρα λιτότητας, ήταν στο 120%».

«Η ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα» επισημαίνει και προσθέτει: «Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν περικοπεί, ενώ το κράτος πρόνοιας έχει περιοριστεί σε πρωτοφανή βαθμό, στη μεταπολεμική εποχή. Η Ευρώπη δεν έχει βιώσει παρόμοια ανθρωπιστική κρίση τα τελευταία 60 χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο αλλά, για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση του Νέλσον Μαντέλα, «ανθρωπογενής» φτώχεια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν ανατρέψει τις ζωές των λαών, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζουν εξυπηρετούν ένα μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει τους κινδύνους στις πλάτες των απλών ανθρώπων και των νέων».

Αναφέρει, επίσης, πως η απάντηση της ΕΕ και των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στην κρίση «είναι απελπιστική».

«Η μοναδική πρωτοβουλία της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων αντιστοιχεί στο 0,6% του προϋπολογισμού της για την περίοδο 2014-2020. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που ισχυρίζονται ότι η συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι επιτυχημένη, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους, το ευρωπαϊκό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης» συνεχίζει, ενώ επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου τονίζει «την αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης ως προς την ΕΕ και την καταστροφική άνοδο της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».

Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές του Μαΐου, ο Αλ.Τσίπρας δηλώνει πως αποτελούν «ευκαιρία να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες για μια νέα βάση πραγματικής δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προχωρώντας στην αναμόρφωση του κράτους, στην αποκατάσταση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με το πλαίσιο προστασίας που ιστορικά έχει συμβάλει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη, στο βορρά και στο νότο, ένα μέτωπο κατά της λιτότητας, κατά της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, που θα καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές, το «χρηματικό τείχος», μεταξύ πλουσίων και φτωχών» σημειώνει.

Τέλος, επαναλαμβάνει πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως η απόφαση αυτή προκύπτει από την επιθυμία μας «να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε πάνω σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση».

«Υπάρχει εναλλακτική λύση στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον μας να παλέψουμε για αυτήν» καταλήγει.