Η ρύθμιση για τη μείωση της τιμής 6.000 φαρμάκων και η Εξεταστική Επιτροπή για τα υποβρύχια, δημιούργησαν ένα μπλοκ δυνάμεων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ το οποίο – εξαιρώντας τη ΝΔ – έχει την προοπτική να πάει πιο μακριά από τη συγκυρία. Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, θα ψηφίσουν με τον ίδιο τρόπο σε αυτά τα δύο θέματα: υπέρ της μείωσης της τιμής στα φάρμακα και κατά της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Με τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ενόψει ευρωεκλογών, να εντείνονται παρουσιάζει ιδαίτερο ενδιαφέρον η στάση και η επιχειρηματολογία των τριών κομμάτων επί των δύο αυτών καυτών θεμάτων. Το ΠαΣοΚ, που έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τη διάταξη για τα φάρμακα, βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καταγγέλλει ευθέως ότι εξυπηρετεί συμφέρονται και στις δύο περιπτώσεις.

Για τα φάρμακα, επισημαίνει ότι «επί 5 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει το λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του για την ψήφιση μιας διάταξης, η οποία εξυπηρετεί σαφέστατα τα συμφέροντα των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές του φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές. Και έφθασαν δυστυχώς εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ, και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για την δημόσια υγεία προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» για τις επιλογές τους».

Αλλά και με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Αλ. Τσίπρα στην οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εξαιρετικό ηθικό πλεονέκτημα επειδή δεν έχει κυβερνήσει και ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν επί δεκαετίες μέσα στο βούρκο της διαπλοκής, έριξαν τη χώρα στα βράχια και σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες, η Χαρ. Τρικούπη σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι έχει «μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα» γι’ αυτό μπορεί να δημαγωγεί, να λασπολογεί και να επιτίθεται με χυδαίο τρόπο. Θα έπρεπε να έχει όμως υπ’ όψιν του ότι το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα δεν αυτοαπονέμεται αλλά κερδίζεται καθημερινά. Και όταν παίζει εν ψυχρώ με τα οργανωμένα συμφέροντα, εύκολα χάνεται. Και δεν υπάρχει φάρμακο για να το αντιμετωπίσει. Για τα υπόλοιπα «ραντεβού στην Βουλή»».
Στο αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, η Χαρ. Τρικούπη αντέδρασε με μια δεκασέλιδη ανακοίνωση, στην οποία χαρακτήριζε «βατερλό για τον κ. Τσίπρα» την πρόταση που κατέθεσε, η οποία δεν αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του κ. Ευ. Βενιζέλου, όπως είχε εννοήσει ο κ. Αλ. Τσίπρας στη Βουλή, αλλά ζητεί να ερευνηθούν οι πράξεις και οι παραλήψεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας από το 1998 έως το 2013. Το ΠαΣοΚ μιλά για «κείμενο διαφυγής» της Κουμουνδούρου και έθετε το ερώτημα: «Τι σχέση έχει το περιεχόμενο και το ύφος της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ με όσα έλεγε προσωπικά ο κ. Τσίπρας, μέχρις ότου λάβουν απάντηση στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή επί της πρότασης μομφής;». Το ΠαΣοΚ επιμένει στην κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην υπόθεση αυτή εφάπτεται εξ αντικειμένου με συμφέροντα που θίχθηκαν λόγω της ακύρωσης των αρχικών συμβάσεων και προειδοποιεί ότι ο κ. Βενιζέλος θα δώσει στη Βουλή μια «μονομαχία πολιτικού και προσωπικού ήθους».
Στην ανακοίνωση του ΠαΣοΚ, η Κουμουνδούρου απάντησε με non paper, το οποίο η Χαρ. Τρικούπη απάντησε με το εξης σχόλιο: «Το πρώτο απολογητικό υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν που έμπλεξαν και πόσο εκτεθειμένοι είναι.Παρόλα αυτά εξακολουθούν να αυτό αποκαλύπτονται. Το σημερινό απολογητικό κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ ομολογεί την περίεργη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο των λεγόμενων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων , των οφσετάδων.

Θα μάθουν πολλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή. Ως προς τα υποβρύχια τι ήθελε ο κ. Τσίπρας, να μείνουν αλώβητοι οι μηχανισμοί υπόπτων πληρωμών μέσω ΑΩ και να διατηρηθούν οι »προσαρμοζόμενες » τιμές αντί να γίνουν δεκτές οι σταθερές και ασφαλείς τιμές που προβλέπει ο νόμος του 2010 ;

Η ηγετική ομάδα του κ. Τσίπρα όσο προχωρά η συζήτηση θα εκτίθεται ανεπανόρθωτα . Έπεσαν ήδη πολλά : φάρμακα, ναυπηγεία, ενεργειακά , τραπεζικά …»
Την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, αποφασίστηκε παρότι αναγνωρίζεται η ύπαρξη πολιτικών ευθυνών στη διαχείριση του ζητήματος των υποβρυχίων και των ναυπηγείων, η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΔΗΜΑΡ δεν επιλέγει την τεχνική πόλωση και τη ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία, εξάλλου εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημ. Παπαδημούλης, σχολίασε την απόφαση αυτή μέσω twitter: «»Οχι» από την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ,στην πρόταση εξεταστικής για τα υποβρύχια. «Παρών» στην ψήφο δυσπιστίας. Γιατί, άραγε, έφυγαν απο την Κυβέρνηση;».
Οι διαξιφισμοί είχαν αρχίσει από το πρωί, όταν ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Σπ. Λυκούδης, έκλεισε με πάταγο την πόρτα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «άκαιρη», «επικίνδυνη» και «αποπροσανατολιστική» για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία του κόμματος του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι θα ήταν «καταστροφικό να γίνει η ΔΗΜΑΡ συμπλήρωμα, προεκλογικό ή μετεκλογικό», του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Λυκούδης, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. «Μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ πως έχει ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση», είπε. Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο της επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να είσαι μέσα και έξω», είπε.
Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο κ. Α. Λοβέρδος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μιλώντας στον Real, «δεν έχει ψηφίσει καμία μείωση φαρμάκων από το 2010 και αντιτάχθηκε στην επιστροφή 3 δις ευρώ ετησίως από τη σπατάλη και τη διαφθορά».Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει την τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα φάρμακα και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αποσύρει κυρίως την παράγραφο 10 του άρθρου 5 της τροπολογίας που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό να καθορίζει το ποσοστό κέρδους των εμπλεκομένων στο φάρμακο.
Ενδιαφέρον όμως έχει και το σκεπτικό με βάση το οποίο θα καταψηφίσει, όπως είπε, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική για τα υποβρύχια, η οποία στοχοποιεί τον κ. Βενιζέλο. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσει. Αποκλειστικό στόχο έχει να δημιουργήσει ρωγμή στην κυβέρνηση. Για λόγους πολιτικής τακτικής στρέφεται εναντίον προσώπων με μομφές ηθικής τάξης, σε πράγμα που είναι ηθικά ανεπίτρεπτο και πρέπει να αποδοκιμαστεί. Αλλωστε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής υπό την προεδρεία Μάρκου Μπόλαρη που παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο εξέτασε και τη φάση που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ελεχθεί», δήλωσε.