Τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές προέταξε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην εκδήλωση της «Zου ντόιτσε Τσάιτουνγκ» υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει, ωστόσο, η χώρα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές και λιγότερες δημοσιονομικές προσαρμογές και σημείωσε ότι, στο εξής, η προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Επανέλαβε ότι προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μέσα στον Δεκέμβριο ενώ για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί εφόσον μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος η ΕΕ, όπως έχει δεσμευτεί στο Eurogroup του 2012, να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνησή του θα παραμείνει στην εξουσία ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή, τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στο παρελθόν ήταν πολιτικοί εχθροί τώρα είναι σύμμαχοι στην ευρωπαική πορεία της χώρας. Σημείωσε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και ότι για κάθε βουλευτή που αποχωρεί υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Οι μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι πολύ περισσότερο απο μία λέξη, αποτελούν το επίκεντρο της λειτουργίας του πολιτικού σύμπαντος. Δεν υπάρχει τέλεια συνταγή για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις υπάρχουν όμως τέσσερις βασικοί κανόνες:

-Είναι στρατηγική που ακολουθείται βήμα προς βήμα και δεν είναι μία μηχανική διαδικασία είναι πολιτική γιατί αφορά ανθρώπους.

-οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο με την πλήρη υποστήριξη του λαού και ποτέ ενάντια στην θέλησή του.

-οι μεταρρυθμίσεις σε κάθε βήμα πρέπει να δημιουργούν την δική τους λαική συμμαχία και κοινωνική δυναμική. Δεν πηγαίνεις στην κορυφή του βουνού με τη μία, πηγαίνεις από το ένα οροπέδιο στο άλλο.

-πρέπει να είσαι τολμηρός και προσεκτικός ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων αντιδρούν αμέσως και αυτό είναι πρόβλημα των μεταρρυθμίσεων τις πολεμούν από την πρώτη ημέρα ενώ η υποστήριξη έρχεται σταδιακά.«Πρέπει να πεις την αλήθεια στον κόσμο για τους στόχους. Το μήνυμα της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων είναι εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, ελπίδα».

Η ελληνική εμπειρία

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ελληνική εμπειρία τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια επιτύχαμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει, κόψαμε το έλλειμμα κατά 12% αλλά παράλληλα χάσαμε 25% του ΑΕΠ κάτι που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ, κουρέψαμε συνολικό χρέος 68% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα όμως εξαφανίσαμε την υστέρηση ανταγωνιστικότητας με μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας. Παράλληλα, η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Είπε ακόμη ότι «διορθώσαμε διαρθρωτικές ανισορροπίες, φέραμε νέο επενδυτικό νόμο προχωρήσαμε στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, συνεχίζουμε την φορολογική μεταρρύθμιση».

«Πολλοί θεωρούσαν την Ελλάδα χαμένη υπόθεση τώρα όλο και περισσότεροι μιλούν για θεαματική επιστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και έφερε σαν παράδειγμα την αποκλιμάκωση των σπρεντς.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των μεταρρυθμίσεων ωστόσο έχει ακόμη πολύ δρόμο και «δεν βάζουμε τη χώρα στον αυτόματο πιλότο, όμως τώρα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ γιατί η ύφεση τελειώνει και αρχίζει η ανάκαμψη. Του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 0,6% μικρό μεν αλλά πολύ σημαντικό ποσοστό. Η ανεργία που είναι 27% στο γενικό πληθυσμό και 60% στους νέους σταμάτησε να αυξάνεται και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη αν η Ελλάδα έπιανε το παραγωγικό δυναμικό της σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να καλύψει πλήρως όλες της τις υποχρεώσεις. Την ώρα που μιλάμε ετοιμάζουμε το την επόμενη μεγάλη φάση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το 70% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ».

Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει πλεόνασμα 1,5% ενώ το 2013 είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο και πιστεύω ότι και το 2014 θα υπερακοντίσουμε τον στόχο είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «ότι κάναμε το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και το πετύχαμε με την στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Αυτό είναι μήνυμα ελπίδας από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και μήνυμα της Ευρώπης Πριν από ένα χρόνο πολλοί στοιχημάτιζαν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ και πολλοί επίσης ότι η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει και η ΕΕ θα διαλυθεί όλοι διαψεύστηκαν. Αποδείξαμε ότι οι πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της δημοκρατικής νομιμότητας».

Έκλεισε λέγοντας ότι ο εξτρεμισμός και ο λαικισμός κέρδισαν έδαφος ωστόσο το μήνυμα είναι ότι «μπορούμε να νικήσουμε τους εχθρούς της δημοκρατίας σήμερα δεν βρισκόμαστε στην δεκατία του 1930 αυτός είναι ο 21ος αιώνας».

Η ομιλία του κ. Σαμαρά έκλεισε με το δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα των ακροατών της εκδήλωσης και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους συντάκτες της εφημερίδας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν ζήτησε χρόνο για την εφαρμογή του προγράμματος από την κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσει την υπογραφή της. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην διαπραγμάτευση με την τρόικα ωστόσο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου για να πάμε πολύ γρήγορα στο επόμενο στάδιο».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είπε ότι η δημοκρατία είναι ισχυρή και έχει όπλα για να αμύνεται έναντι των εχθρών της και έναντι του λαικισμού και του εξτρεμισμού. Έφερε σαν παράδειγμα την σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για να υποστηρίξει ότι αντιμετωπίζονται οι ακραίες συμπεριφορές που προσβάλλουν την δημοκρατία.

Τέλος είπε ότι, η Ελλάδα ξεπέρασε το grexit, τώρα είμαστε στο grecovery, αυτή είναι η νέα πραγματικότητα, «εμείς είμαστε η κυβέρνηση του ευρώ» και πρόσθεσε ότι δεν ξέρω καμία χώρα να θέλει να βγει από το ευρώ ξέρω όμως χώρες που θέλουν να ενταχθούν.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάει στην Βραζιλία για το μουντιάλ αφού η ελληνική ομάδα πέρασε στην τελική φάση και απάντησε ότι «θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, εφόσον έχω χρόνο θα πάω αφού είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου».

Έκλεισε δε την ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά «η ελληνική ομάδα πέρασε στην τελική φάση αν και χωρίς τον Ρεχάγκελ».