«Τίποτε δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από την παρούσα στιγμή» έλεγε πριν από δυόμισι αιώνες ο γερμανός διανοούμενος και πολιτικός Γκαίτε. Για τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά η παρούσα στιγμή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού αρχίζουν και φαίνονται οι πρώτοι καρποί μιας πολύ επίπονης και σκληρής προσπάθειας 15 μηνών. Γι’ αυτό και δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα αποτελέσματα, θετικά όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, της προχθεσινής του συνάντησης με την Ανγκελα Μέρκελ. Η ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση με τη γερμανίδα καγκελάριο αποτέλεσε μια ένεση αισιοδοξίας για τον κ. Σαμαρά ο οποίος εξαρχής είχε επενδύσει πάρα πολλά σε αυτή τη χειμερινή επίσκεψη στο κρύο Βερολίνο.
Πολιτική στήριξη στην Αθήνα


Εκ του αποτελέσματος και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν στα ενδότερα του εντυπωσιακού κτιρίου της Καγκελαρίας, ο πρωθυπουργός φέρνει από τη Γερμανία την πολιτική και ουσιαστική στήριξη προς την κυβέρνησή του, που είναι άκρως απαραίτητη για τον ίδιον και τον κυβερνητικό συνασπισμό στην τωρινή περίοδο. Η στήριξη που δέχθηκε αποτελεί κατά το Μαξίμου ένα ισχυρό όπλο για το μέλλον και διαμορφώνει για τον κ. Σαμαρά ένα καλύτερο περιβάλλον στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του 2014, που είναι ο πρώτος και βασικός του στόχος.

«Η Μέρκελ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης»
λέγανε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναφορά της καγκελαρίου που θυμήθηκε τον Λούντβιχ Ερχαρντ (χριστιανοδημοκράτη πολιτικό και καγκελάριο την περίοδο 1963-1966, οπότε και διαδέχθηκε τον Κόνραντ Αντενάουερ) από τον οποίο, όπως είπε, μάθαμε ότι είναι ζήτημα τού πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. «Εάν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Εχουμε όμως μάθει ότι η αγορά λειτουργεί καλύτερα όταν το βλέπουμε μισογεμάτο. Και τώρα θα το γεμίσουμε εντελώς» τόνισε και όπλισε με περισσή αισιοδοξία την ελληνική αποστολή.

«Η ατμόσφαιρα ήταν πάρα πολύ καλή. Για πρώτη φορά η Μέρκελ ήταν τόσο σίγουρη για τη στήριξη που δίνει στον Σαμαρά»
περιέγραψε στο «Βήμα» παράγοντας ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στο Βερολίνο. Και συμπλήρωσε: «Πιστεύει πραγματικά ότι κάνει καταπληκτική δουλειά και είναι σοβαρός. Το εκκρεμές μετακινήθηκε».
Τα εύσημα της κυρίας Μέρκελ για τις προσπάθειες της Ελλάδας και οι αναφορές ότι βλέπουμε φως στο τέρμα του τούνελ αποτελούν δυνατά όπλα για την ελληνική προσπάθεια. Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά τις αναφορές της καγκελαρίου και κρατούν δύο σημεία: α) την επισήμανση ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθεί η ελληνική προεδρία το 2014 από τις συζητήσεις με την τρόικα και β) ότι ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει σιγά σιγά η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον προσεχή Απρίλιο, αφού πρώτα επικυρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Προσδιορίστηκε ο χρόνος της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό»
λέει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, που διευκρινίζει ότι αυτός ο χρόνος είναι πριν από τις ευρωεκλογές. Στους στόχους της ελληνικής πλευράς ανήκουν τα μικρότερα επιτόκια και το roll over (μετακύλιση), ενώ σημειώνεται με έμφαση ότι η πορεία προς μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα πάει γενικά καλά και για το 2014 η κυβέρνηση αναμένει να φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.
Αυτές οι δυο επισημάνεις διαμορφώνουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για την επόμενη κρίσιμη περίοδο. Και αυτό διότι είναι σαφής η προτροπή της κυρίας Μέρκελ να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως τα τέλη του έτους ώστε να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και ανεπηρέαστη η ελληνική προεδρία στην ΕΕ.
Η συγκεκριμένη αναφορά της καγκελαρίου έχει κατά την ελληνική πλευρά το νόημα να βιαστεί η τρόικα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει το θέμα της εκταμίευσης της εκκρεμούσας δόσης του 1 δισ. ευρώ πριν αρχίσει η ελληνική προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η καγκελάριος με τις δημόσιες δηλώσεις της αποσυμπίεσε την τεχνητή πίεση που ασκεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, αλλά και ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι η γερμανική πλευρά μετακινήθηκε αρκετά και πλέον προσπαθεί να προστατεύσει τις θυσίες των Ελλήνων τις οποίες σέβονται και αναγνωρίζουν, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση να διαφυλαχθεί ό,τι έχει επιτευχθεί.
Εξαρχής η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή στην καγκελαρία. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θερμή, παρά το κρύο κλίμα, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας. Και όπως έλεγε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους για το γεύμα εργασίας που ακολούθησε, «ήταν ένα από εκείνα τα μεσημέρια κατά τα οποία το μόνο που δεν κάνει κανείς είναι να φάει και απλώς συζητά ακατάπαυστα».
Η συζήτηση προχώρησε αρκετά και σε βάθος, ενώ ο πρωθυπουργός επί μία ώρα εξηγούσε στην καγκελάριο με διαφάνειες, διαγράμματα και στοιχεία που είχαν ετοιμάσει οι στενοί του συνεργάτες Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου, παρόντες στη συνάντηση, όλα τα επίμαχα θέματα.

«Η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι το θέμα δεν είναι αν υπολείπονται ένα, δύο ή μισό δισ. ευρώ για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Ο τελικός υπολογισμός του κενού εξάλλου μπορεί να γίνει μόνο αργότερα, όταν θα έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα στατιστικά στοιχεία»
υποστηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και θεωρούν ότι το σημαντικότερο στοιχείο από τη δήλωση της κυρίας Μέρκελ είναι ότι το ποσό αυτό είναι σχετικά αμελητέο μπροστά στα εκατοντάδες δισ. που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα.
Το εσωτερικό μέτωπο


Το κρίσιμο όμως στοιχείο είναι το πώς θα προχωρήσουν πιο γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες μιλάει με έμφαση το Βερολίνο. Εξάλλου σε αυτές αναφέρθηκε τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ιδιαίτερη έμφαση, πέρα από τα θετικά σχόλια. Κεντρικό μήνυμα της Καγκελαρίας είναι να μη χαλαρώσει η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η γερμανική πλευρά φοβάται μήπως και η Ελλάδα… ξανακυλήσει.
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος επενδύει πάρα πολύ στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, επιμένει – όπως έπραξε και δημοσίως ενώπιον της κυρίας Μέρκελ – ότι «δεν θα χρειαστεί καινούργιο μνημόνιο ή νέα ποσά για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014». Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές στις συντάξεις και μειώσεις στους μισθούς και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το 70% του δημοσιονομικού πλεονάσματος θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι η υπόθεση με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έχει βασικά διευθετηθεί και το μόνο ανοικτό ζήτημα είναι αυτό της αμυντικής βιομηχανίας. Στις κοινές δηλώσεις έγινε αναφορά στη δημιουργία ενός ελληνικού ταμείου ανάπτυξης, το οποίο θα έχει αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα είναι της γερμανικής εταιρείας KFW. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία του ταμείου ανάπτυξης, ενώ στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει ψηφιστεί.
Βέβαια, εκτός από τις θετικές αναφορές της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, υπάρχει και το εσωτερικό μέτωπο, όπου κυριαρχεί η πολεμική διάθεση της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί. Την ίδια στιγμή υπάρχουν τα ανοικτά θέματα της φορολογίας των ακινήτων και των πλειστηριασμών που προκαλούν τις αντιδράσεις ακόμα και βουλευτών της ΝΔ. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις και θα καμφθούν οι αντιδράσεις των γαλάζιων βουλευτών και στα δυο θέματα.
Το πρωινό με τον Σόιμπλε


«Η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και τα κατάφερε καλύτερα από τους στόχους. Eχουμε κάθε σεβασμό για αυτό. Οταν βλέπει κανείς τι είχαν να αντιμετωπίσουν και στο εσωτερικό πεδίο, πρέπει να είναι δίκαιος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας χθες στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο ακροατήριο. «Είμαστε στον σωστό δρόμο» επανέλαβε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση Σαμαρά – Σόιμπλε όπου συζητήθηκαν και οι εκκρεμότητες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως ιδιαίτερα σημαντική την κίνηση του κ. Σόιμπλε να εξάρει τις τελευταίες δέκα ημέρες τουλάχιστον δύο φορές την προσπάθεια της χώρας μας.

O κ. Σαμαράς, ήταν ο βασικός ομιλητής χθες στην ετήσια Συνάντηση Ηγετών, την οποία διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», όπου είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον ιταλό πρωθυπουργόΕνρίκο Λέτα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της ΜπούντεσμανκΓενς Βάιντμαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ