Περιουσία 23 εκατ. ευρώ που αποκτήθηκε παράνομα και ως προϊόν δωροδοκίας από τον κατηγορούμενο, πρώην διευθυντή των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ καταλογίζει ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής με διάταξή του και σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» τα χρήματα δόθηκαν ως μίζα για την υπόθεση της παραγγελίας των τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal. Με τη διάταξη ο ανακριτής απαγορεύει την εκποίηση μιας πολυτελούς κατοικίας στο Ψυχικό, έκτασης 621 τ.μ., η οποία πάντως είναι ιδιοκτησία εταιρείας με εκπρόσωπο τον αδελφό του Ευάγγελο Εμμανουήλ, επίσης κατηγορούμενο. Τα ποσά περιγράφονται στη δικογραφία, ενώ έχουν καταχωρηθεί και φωτογραφίες από το «παλάτι», το οποίο είναι μεγάλης αξίας και κατάσχεται συντηρητικά για να μην πουληθεί. Αποκαλύπτονται επίσης και οι εταιρείες με τις οποίες επιχείρησαν να «κρύψουν» τα ίχνη των κεφαλαίων, με κινήσεις σε όλον τον κόσμο που… ζαλίζουν.
Σύμφωνα με τη διάταξη, «από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι κατηγορούμενοι (σ.σ.: αδελφοί Εμμανουήλ) κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2000 και μετά διέπραξαν από κοινού το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, προερχόμενων από το έγκλημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας του πρώτου εξ αυτών (Σωτήρη Εμμανουήλ), υπό την ιδιότητα του γενικού διευθυντή των ΕΝΑΕ για την αγορά-κατασκευή τριών νέων υποβρυχίων τύπου 214 με δικαίωμα ενός ακόμη (σύμβαση Αρχιμήδης), καθώς και τον εκσυγχρονισμό και τη γενική επισκευή τριών συν ένα κλάσεως Ποσειδών τύπου 209, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου με ζημιά του Δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ».
Για τον Σωτήρη Εμμανουήλ αναφέρεται επίσης πως «ενεργώντας από κοινού με τον αδελφό του Ευάγγελο εξακολουθητικά και με πρόθεση απέκρυψαν, μετέτρεψαν, αποδέχθηκαν, διαχειρίστηκαν περιουσία αποκτηθείσα από παράνομη δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει το συνολικό ποσό των 23 εκατ. ευρώ, επιχειρώντας σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς και χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα για τη μεταφορά της περιουσίας αυτής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως τον δικηγόρο Γ.Α., τις εταιρείες INVECO, Rangiroa Holdings SA, Metalco International ltd, ΚΡΙΣΩΤ Μονοπρόσωπη Κτηματική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση».
Σύμφωνα πάντοτε με τους δικαστές, στην εταιρεία ΚΡΙΣΩΤ, με μοναδικό μέτοχο άλλη κυπριακή εταιρεία την Plan Enterprises limited (ιδρύθηκε λίγες ημέρες προτού αγοραστεί το ακίνητο και γίνει το συμβόλαιο το 2006), ανήκει το ακίνητο αξίας 2.402.430 ευρώ το οποίο ήταν η κατοικία του Σωτήρη Εμμανουήλ. Σύμφωνα με τον ανακριτή και αυτό το σπίτι προέρχεται από τη δωροδοκία του άλλοτε γενικού διευθυντή των ΕΝΑΕ.
Ο Σωτήρης Εμμανουήλ θα κληθεί να απολογηθεί και εκείνος για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Την Παρασκευή το απόγευμα απολογήθηκε στον ανακριτή Μαλλή ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος. Κατηγορείται στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, για μίζες εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έδωσε σε έλληνες αξιωματούχους. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 500 χιλ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Α. Τ. της περιοχής του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ