Πολιτική ένταση και αντιπαραθέσεις πυροδότησε στην Βουλή η εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για έκνομη πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και την κυβέρνηση να απαντά στις επικρίσεις ότι αυτό που έγινε σήμερα, έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης είπε ότι η αστυνομική επέμβαση στο κτήριο της ΕΡΤ είναι ένας ακόμη κρίκος στην παράνομη διαδικασία που εγκαινίασε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο: «Προστέθηκε μια ακόμη χάντρα παρανομίας στις χάντρες αυτές της παράνομης διαδικασίας με το ΄΄μαύρο» στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου». «Σήμερα, έχουμε οδηγηθεί σε ένα πλήρες, επικίνδυνο αδιέξοδο», εκτίμησε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης» και «πράξη έκνομη με την έννοια ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου -όπως είναι γνωστό- έχει εκπέσει διότι έχει παρέλθει από αρκετές μέρες η όποια ισχύ της για συζήτηση».

Αναφορικά με την απαγόρευση της πρόσβασης στο κτήριο σε βουλευτές, ο κ. Βούτσης είπε: «Σας απαγορεύουμε να θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές μέσα σε αυτήν την αίθουσα δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων δικαιωμάτων», τονίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι έχει δικαίωμα να απαγορεύει σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να προχωρήσουν για να πάνε προς το κτήριο της ΕΡΤ, είναι πολύ γελασμένος». Όπως είπε «όταν φτάσαμε, μετά από μιάμιση ώρα μπροστά στην ΕΡΤ, αφού γινόταν πάλι ένα πινγκ-πονγκ για να δώσει εντολή το υπουργείο, η ΓΑΔΑ, κλπ., για να μας αφήσουν να περάσουμε, βρεθήκαμε μπροστά σε καγκελόφερτες καταστάσεις με αλυσίδες, όπου, επίσης, και πάλι πέραν των συνδικαλιστικών προσώπων κλπ., σε κανένα βουλευτή, άνδρα ή γυναίκα, του κοινοβουλίου, δεν επετράπη η είσοδος στο χώρο της ΕΡΤ».

«Ποιος έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Σας θίγει καθόλου; Σας αφορά; Τι είμαστε; Τι είστε; Πώς μπορεί έτσι να λειτουργήσει η Δημοκρατία, όταν, δηλαδή, ο βουλευτής δείχνει απάνω ψηλά την ταυτότητά του και θέλει να προχωρήσει;». διερωτήθηκε.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιδρά όταν επιβάλλεται η νομιμότητα υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο για τη νέα δημόσια τηλεόραση. «Διαφωνείτε αλλά η Βουλή αποφάσισε και έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις» πρόσθεσε . «Θέλετε η νέα τηλεόραση -γιατί αυτό αποφάσισε το Κοινοβούλιο- να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ή θα της το απαγορεύουν ορισμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα; Ναι ή όχι; Τι θέλετε;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «μία καλή δημόσια τηλεόραση» δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την χρήση των εγκαταστάσεών της. «Και όταν λοιπόν γίνεται αστυνομική παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η χρήση, έρχεστε εσείς και λέτε όχι;», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες Βούτση για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο σημείο βουλευτών, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «αρμόδιος για την τήρηση της δημόσιας τάξης δεν είναι ο βουλευτής αλλά το αστυνομικό όργανο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκείνο που σας απασχολεί είναι το συνδικαλιστικό παρεάκι σας» και τόνισε ότι «η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει και χωρίς εσάς και θα είναι και καλύτερη».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι «σήμερα η κυβέρνηση ξαναδίνει το κτίριο εκεί που ανήκει, στους πολίτες και όχι στους δώδεκα που ήταν μέσα στο κτίριο». «Αστική δημοκρατία έχουμε, γι’ αυτό η αποκατάσταση της νομιμότητας είναι ευθύνη κάθε φορά της συντεταγμένης πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της βίας στην αστική δημοκρατία και το ασκεί νομίμως, ελέγχεται γι’ αυτό, γι’ αυτό και το ασκεί λελογισμένα», πρόσθεσε αναφορικά με την επέμβαση των ΜΑΤ και δήλωσε ότι «η ενέργεια αποκαθιστά την ελεύθερη και καθολική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης».

Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Β. Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ μίλησε για κοινοβουλευτική και δημοκρατική ζημία από αυτό που έγινε με την επέμβαση στην ΕΡΤ και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να μη μιλάνε για νομιμότητα «γιατί εσείς ξεφτιλίσατε τη νομιμότητα με την μη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», όπως ΕΊΠΕ. Εσείς λέτε ότι έχουμε δημοκρατία και αυτοί οι άνθρωποι αυτό λένε, ότι «έχουμε δημοκρατία και ζητούμε διάλογο». Και πρόσθεσε: «Όσες φορές έγινε διάλογος, τελικά η απάντηση ήταν μονόλογοι της κυβέρνησης, δεν τα βρίσκατε και κάποια στιγμή μπήκαν τα τανκς, δηλαδή, μπήκαν οι αλυσίδες, μπήκαν τα λουκέτα και οι χειροπέδες. Κάπως έτσι είχε μπει και το τανκ στο Πολυτεχνείο. Ξαφνικά μπήκε ένα τανκ. Ξαφνικά μπαίνουν αυτά. Ξαφνικά μπήκαν και τα ΜΑΤ».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος έκανε λόγο για «επικοινωνιακό σόου της χούντας Σαμαρά – Βενιζέλου που προετοιμάζουν νέα μέτρα», γιατί, όπως υποστήριξε, «για τα ψηφαλάκια έχει αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι ικανή να μη σταματήσει πουθενά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε ότι «αυτό που έγινε σήμερα ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης, ήταν κάτι το αναμενόμενο» και ευχήθηκε «να είναι το τελευταίο λάθος μιας αλυσίδας λαθών» που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με το «μαύρο» στην οθόνη της ΕΡΤ.

Για «εισβολή» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι «η σημερινή αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης και η αστυνομική βία είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτή της βάρβαρης πολιτικής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη συνέχιση της εργασίας τουλάχιστον με τους ίδιους όρους για το σύνολο των εργαζομένων που δούλευαν και πριν.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι αυτό που έγινε «ενδεχομένως να έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα», ενώ με αφορμή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη ότι το κτήριο της ΕΡΤ ανήκει στους εργαζομένους, ο κ. Μητσοτάκης είπε με δηκτική διάθεση ότι σήμερα είναι η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης και ότι ο κ. Λαφαζάνης ονειρεύεται επιστροφή στα Σοβιέτ.