από metereologos.gr
Κυριακή 24 Ιουνίου 2018
 
 

Βουλή: Πολιτική ένταση για την επέμβαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

ΣΥΡΙΖΑ: «Πράξη αποσταθεροποίησης» - Κυβέρνηση: «Έπρεπε να είχε γίνει»
Βουλή: Πολιτική ένταση για την επέμβαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ
Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Πολιτική ένταση και αντιπαραθέσεις πυροδότησε στην Βουλή η εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για έκνομη πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης και την κυβέρνηση να απαντά στις επικρίσεις ότι αυτό που έγινε σήμερα, έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης είπε ότι η αστυνομική επέμβαση στο κτήριο της ΕΡΤ είναι ένας ακόμη κρίκος στην παράνομη διαδικασία που εγκαινίασε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο: «Προστέθηκε μια ακόμη χάντρα παρανομίας στις χάντρες αυτές της παράνομης διαδικασίας με το ΄΄μαύρο» στην ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου». «Σήμερα, έχουμε οδηγηθεί σε ένα πλήρες, επικίνδυνο αδιέξοδο», εκτίμησε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας ότι «η απόφαση αυτή της κυβέρνησης συνιστά πράξη πολιτικής αποσταθεροποίησης» και «πράξη έκνομη με την έννοια ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου -όπως είναι γνωστό- έχει εκπέσει διότι έχει παρέλθει από αρκετές μέρες η όποια ισχύ της για συζήτηση».

Αναφορικά με την απαγόρευση της πρόσβασης στο κτήριο σε βουλευτές, ο κ. Βούτσης είπε: «Σας απαγορεύουμε να θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξουν βουλευτές μέσα σε αυτήν την αίθουσα δύο ταχυτήτων, δύο επιπέδων δικαιωμάτων», τονίζοντας ότι «όποιος νομίζει ότι έχει δικαίωμα να απαγορεύει σε βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να προχωρήσουν για να πάνε προς το κτήριο της ΕΡΤ, είναι πολύ γελασμένος». Όπως είπε «όταν φτάσαμε, μετά από μιάμιση ώρα μπροστά στην ΕΡΤ, αφού γινόταν πάλι ένα πινγκ-πονγκ για να δώσει εντολή το υπουργείο, η ΓΑΔΑ, κλπ., για να μας αφήσουν να περάσουμε, βρεθήκαμε μπροστά σε καγκελόφερτες καταστάσεις με αλυσίδες, όπου, επίσης, και πάλι πέραν των συνδικαλιστικών προσώπων κλπ., σε κανένα βουλευτή, άνδρα ή γυναίκα, του κοινοβουλίου, δεν επετράπη η είσοδος στο χώρο της ΕΡΤ».

«Ποιος έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό; Σας θίγει καθόλου; Σας αφορά; Τι είμαστε; Τι είστε; Πώς μπορεί έτσι να λειτουργήσει η Δημοκρατία, όταν, δηλαδή, ο βουλευτής δείχνει απάνω ψηλά την ταυτότητά του και θέλει να προχωρήσει;». διερωτήθηκε.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιδρά όταν επιβάλλεται η νομιμότητα  υπενθυμίζοντας ότι η Βουλή έχει ψηφίσει νόμο για τη νέα δημόσια τηλεόραση.  «Διαφωνείτε αλλά η Βουλή αποφάσισε και έχουν εκδοθεί συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις» πρόσθεσε . «Θέλετε η νέα τηλεόραση -γιατί αυτό αποφάσισε το Κοινοβούλιο- να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις της ή θα της το απαγορεύουν ορισμένα συνδικαλιστικά συμφέροντα; Ναι ή όχι; Τι θέλετε;», διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης, επισημαίνοντας ότι «μία καλή δημόσια τηλεόραση» δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την χρήση των εγκαταστάσεών της. «Και όταν λοιπόν γίνεται αστυνομική παρέμβαση προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η χρήση, έρχεστε εσείς και λέτε όχι;», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες Βούτση για την απαγόρευση κυκλοφορίας στο σημείο βουλευτών, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «αρμόδιος για την τήρηση της δημόσιας τάξης δεν είναι ο βουλευτής αλλά το αστυνομικό όργανο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκείνο που σας απασχολεί είναι το συνδικαλιστικό παρεάκι σας» και τόνισε ότι «η δημόσια τηλεόραση θα λειτουργήσει και χωρίς εσάς και θα είναι και καλύτερη».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος είπε ότι «σήμερα η κυβέρνηση ξαναδίνει το κτίριο εκεί που ανήκει, στους πολίτες και όχι στους δώδεκα που ήταν μέσα στο κτίριο». «Αστική δημοκρατία έχουμε, γι’ αυτό η αποκατάσταση της νομιμότητας είναι ευθύνη κάθε φορά της συντεταγμένης πολιτείας, η οποία έχει το μονοπώλιο της βίας στην αστική δημοκρατία και το ασκεί νομίμως, ελέγχεται γι’ αυτό, γι’ αυτό και το ασκεί λελογισμένα», πρόσθεσε αναφορικά με την επέμβαση των ΜΑΤ και δήλωσε ότι «η ενέργεια αποκαθιστά την ελεύθερη και καθολική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης».  

Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. ο κ. Β. Καπερνάρος από τους ΑΝΕΛ μίλησε για  κοινοβουλευτική και δημοκρατική ζημία από αυτό που έγινε με την επέμβαση στην ΕΡΤ και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να μη μιλάνε για νομιμότητα «γιατί εσείς ξεφτιλίσατε τη νομιμότητα με την μη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου», όπως ΕΊΠΕ. Εσείς λέτε ότι έχουμε δημοκρατία και αυτοί οι άνθρωποι αυτό λένε, ότι «έχουμε δημοκρατία και ζητούμε διάλογο». Και πρόσθεσε: «Όσες φορές έγινε διάλογος, τελικά η απάντηση ήταν μονόλογοι της κυβέρνησης, δεν τα βρίσκατε και κάποια στιγμή μπήκαν τα τανκς, δηλαδή, μπήκαν οι αλυσίδες, μπήκαν τα λουκέτα και οι χειροπέδες. Κάπως έτσι είχε μπει και το τανκ στο Πολυτεχνείο. Ξαφνικά μπήκε ένα τανκ. Ξαφνικά μπαίνουν αυτά. Ξαφνικά μπήκαν και τα ΜΑΤ».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος έκανε λόγο για «επικοινωνιακό σόου της χούντας Σαμαρά - Βενιζέλου που προετοιμάζουν νέα μέτρα», γιατί, όπως υποστήριξε, «για τα ψηφαλάκια έχει αποδείξει η κυβέρνηση ότι είναι ικανή να μη σταματήσει πουθενά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης δήλωσε ότι «αυτό που έγινε σήμερα ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης, ήταν κάτι το αναμενόμενο» και ευχήθηκε «να είναι το τελευταίο λάθος μιας αλυσίδας λαθών» που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με το «μαύρο» στην οθόνη της ΕΡΤ.

Για «εισβολή» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος τονίζοντας ότι «η σημερινή αστυνομική επιχείρηση αποτελεί την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκή πολιτικής της κυβέρνησης και η αστυνομική βία είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτή της βάρβαρης πολιτικής». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη συνέχιση της εργασίας τουλάχιστον με τους ίδιους όρους για το σύνολο των εργαζομένων  που δούλευαν και πριν.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα»

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι αυτό που έγινε «ενδεχομένως να έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα», ενώ με αφορμή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη ότι το κτήριο της ΕΡΤ ανήκει στους εργαζομένους, ο κ. Μητσοτάκης είπε με δηκτική διάθεση ότι σήμερα είναι η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης και ότι ο κ. Λαφαζάνης ονειρεύεται επιστροφή στα Σοβιέτ.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Oι αναγνώστες της Guardian σχολιάζουν την εισβολή στην ΕΡΤ 
Εκπαιδευτικοί καλούν σε συμπαράσταση στην ΕΡΤ 
Καμμένος: Κατάλυση του Συντάγματος η εισβολή στην ΕΡΤ 
 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   | 08/11/2013 18:43
  βρούτση δεν κοιτάς τον γιο σου και να αφήσεις την ΕΡΤ ήσυχη? Αν θυμάμαι καλά συμμετείχε και είχε καταδικαστεί για ληστεία?
  os
  απάντηση12
   
   
  Κοψε φατσα και βγαλε συμπερασμα | 08/11/2013 10:04
  Oι Πασοκοφατσες του εναπομειναντος ΠΑΣΟΚ μοιαζουν αγγελοι μπροστα σ αυτο το φυσικοπολιτικοηθικο εκτρωμα με το ονομα Βουτσης
  Mπαμπης Πετρακης
  απάντηση1011
   
   
  ti | 07/11/2013 18:48
  ti le re vbodare ante pnixou palio anarkike
  ohi alo stous anarhikous
  απάντηση73
   
   
   
  Aν το Σύριζα (συνέχεια) | 07/11/2013 16:05
  Aλλά δυστυχώς δεν μπορείτε να αλλάξετε τακτική, γιατί αυτοί είστε: μία ακραία μειοψηφική παράταξη ετερόκλητων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων κινούνται στο χώρο της άκρας αριστεράς και στη γκρίζα ζώνη μεταξύ νόμιμου και παράνομου (καταληψίες κτλ), που εξαιτίας των συγκυριών εκτοξεύθηκε στο 20 %. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αλλάζει όσους πρωην ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ και αν κερδίσετε.
  Kατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση5118
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Οργανώστε την Δ.Τ., αφήστε τα πολιτικά τσιρίσματα | 07/11/2013 16:00
  Αυτό ήταν αναμενόμενο από τότε που έγινε η κατάληψη. Αυτό δεν περίμεναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και η αντιπολίτευση για ευνόητους λόγους; Λυπήθηκα για το κλείσιμο της ΕΡΤ, μου έλειψαν μερικά προγράμματα που δεν βρίσκονται σε άλλα κανάλια, αλλά και οι εργαζόμενοι έχασαν το τρένο του εκσυγχρονισμού και έπεσαν θύματα της αδιαλλαξίας τους. Δεν ήθελαν καμμία αλλαγή πρίν το κλείσιμο, έθαψαν το σχέδιο Μόσιαλου και εξαφάνισαν τον ίδιο και την τότε κυβέρνηση, έμειναν αμετακίνητοι ως το κλείσιμο ενώ άλλοι εργαζόμενοι σήκωναν το βάρος της κρίσης, απέρριψαν κάθε προσπάθεια του κ. Καψή για μείωση προσωπικού γιατί αυτοί ήταν υπεράνω όλων. Αυτά φέρνει η στάση του όλα ή τίποτα. Τώρα κλαίς, γιατί κλαίς...
  D.B.
  απάντηση5011
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αν το Σύριζα | 07/11/2013 14:43
  Αν το Σύριζα δεν ήταν Σύριζα πολύ πιθανό να μην είχε κλείσει κάν η ΕΡΤ, αλλά να είχε προχωρήσει σε εξυγίανση εν λειτουργία, όπως θα ήταν το σωστότερο. Αλλά εδώ μιλάμε για μια αντιπολίτευση και συνδικαλιστές που προσκεινται σε αυτή των άκρων. Με την έννοια μηδέν διάλογος, μηδέν συννενόηση και εν τέλει μηδέν λογική. Κάνετε πολιτική που έχει κουράσει τον λαό. Πολιτική του χθες. Αναλώνεστε σε φωνασκίες και αντίδραση μόνο για τη χαρά, την ηδονή μάλλον, της αντίδρασης. Μόνο τεράστιο κακό κάνετε και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όπου αλλού και στη χώρα και εν τέλει και στον εαυτό σας. Αλλάξτε τακτική γιατί η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους σοβαρότητα.
  Κατερίνα Δ. από εξωτερικό
  απάντηση5416
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   | 07/11/2013 14:20
  τον γνωστό συνδικαλισταρά Φωτόπουλο της ΔΕΗ τον ρωτήσατε? Αυτόν που πήγε στον τΣύριζα μπας και σωθεί από τα χέρια του Εισαγγελέα. άντε ρε κομματικά αρχιμαντρόσκυλα.
  papagalos
  απάντηση5913
   
-