Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, για να απαντήσει ο Αδωνις Γεωργιάδης με προειδοποίηση για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τέθηκε το ζήτημα των 3 εκατ. ανασφάλιστων πολιτών και του τι προτίθεται να κάνει γι αυτούς το υπουργείο Υγείας – ζήτημα για το οποίο ο Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχει διευκρινιστεί, το ελάχιστο εκείνο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι ανασφάλιστοι έλληνες πολίτες.

Σφοδρή αντιπαράθεση Κουρουμπλή – Γεωργιάδη

Η συζήτηση της επερώτησης, εξελίχθηκε σε οξύτατη προσωπική αντιπαράθεση του υπουργού Υγείας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με υπαινιγμούς του τελευταίου για εξυπηρέτηση συμφερόντων πολυεθνικών επιχειρήσεων, και απειλές του υπουργού για υποβολή μήνυσης εναντίον του βουλευτή.

Αφορμή για την προσωπική μονομαχία, δόθηκε όταν ο κ. Κουρουμπλής επικαλέστηκε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, στην οποία δεν είχε απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, επικαλούμενος εργασιακό κώλυμα.

«Άμα τη αφίξει σας στο υπουργείο Υγείας, αυξήσατε τις τιμές 265 φαρμάκων κατά 100-150
εκατομμύρια ευρώ. Ποιος κέρδισε κύριε Γεωργιάδη;» ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γνωρίζετε πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς με επιπτώσεις στις τιμές των πολυεθνικών απανταχού της γης. Το φάρμακο Crestol, το οποίο παραλάβατε τότε με 4,95 ευρώ, σήμερα πουλιέται με 10 ευρώ…» παρατήρησε ο κ. Κουρουμπλής και συνέχισε:

«Από αυτά τα 150 εκ. ευρώ, το 25% θα το πλήρωνε ο ασφαλισμένος και τα υπόλοιπα ο ΕΟΠΥΥ. Σ’ αυτήν όμως την περίπτωση, θα αυξανόταν το clawback των εταιρειών. Και για να μην πληρώσουν οι εταιρείες, αυξήσατε την συμμετοχή του ασφαλισμένου…».

«Αφού χάσαμε λεφτά απ’ το Crestor, γιατί η φαρμακευτική δαπάνη έπεσε 35 εκ. τον επόμενο μήνα;» απάντησε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης. «Μειώσαμε σε 700 φάρμακα τις τιμές. Γι’ αυτό έπεσε η δαπάνη – και εσείς είστε κοινός συκοφάντης» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Η πολιτική ηγεσία, ουδεμία ανάμειξη έχει στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Αυτή την κάνει μία επιτροπή, η οποία εξετάζει τις ενστάσεις των εταιρειών σχετικά με το αν η προηγούμενη τιμολόγηση ήταν σωστή ή όχι» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Για το ένα φάρμακο που αναφέρατε, η εταιρεία απέδειξε πως είχε γίνει λάθος στην τιμή – και μετά πήγε και έδωσε έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ. Αλλά εσείς ως ανεύθυνος έρχεστε στη Βουλή και λασπολογείτε» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απειλώντας τον Π. Κουρουμπλή πως, αν επανέλθει με την ίδια κατηγορία, ο ίδιος θα προσφύγει «σε άλλες αίθουσες».

«Άμα τη αφίξει σας, δώσατε τιμή σε 150 πρωτότυπα φάρμακα, τα οποία έπρεπε πρώτα να περάσουν από έλεγχο αξιολόγησης της καινοτομίας και σταδιακά να μπούνε μέσα» κατηγόρησε εκ νέου τον υπουργό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Με βάση αυτά τα φάρμακα βολεύτηκαν όλοι αυτοί οι φίλοι σας των πολυεθνικών, οι οποίοι όταν ζοριστήκανε δημιούργησαν την τεχνητή έλλειψη με κίνδυνο ζωής».

«Υπήρχαν δεκάδες αιτήματα και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν καινούργια φάρμακα» απάντησε ο υπουργός Υγείας. «Αυτά τα φάρμακα εκκρεμούσαν δύο χρόνια και τα χρειάζονται ασθενείς μας. Δεν έχετε το ηθικό ανάστημα να μου κάνετε ερώτηση μ’ αυτό το ύφος» είπε ο υπουργός Υγείας.

«Ο ΟΟΣΑ μας θεωρεί ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε αξονικούς τομογράφους και σε μαγνητικές μονάδες – 128 στο δημόσιο σύστημα και 160 στους ιδιώτες. Ο κ. Σαλμάς σας εγκαλεί πως αφαιρέσατε το πληθυσμιακό κριτήριο απ’ τις αδειοδοτήσεις των αξονικών τομογράφων. Ποιους ωφελεί λαλίστατε κ. Γεωργιάδη η απελευθέρωση αυτή;
» ρώτησε ο Π. Κουρουμπλής.

«Η απελευθέρωση της αγοράς είναι μνημονιακή υποχρέωση» απάντησε ο υπουργός και συνέχισε: «Δεν κατάλαβα όμως γιατί σας ενοχλεί. Το ξέρετε πως οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι δεν την θέλουν την απελευθέρωση; Μήπως εσείς τα παίρνετε τελικά τα λεφτάκια και ήρθατε εδώ να κάνετε όλο αυτό το σόου;»

Στη δευτερολογία του ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως το μέτρο θα είναι ωφέλιμο, καθώς «ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό, δεν θα μπορεί να πληρώνει παραπάνω λεφτά, άρα τα ιδιωτικά εργαστήρια θα έχουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό για να ρίξουν την τιμή».

Είναι 3 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι;

Κατά τα άλλα, ο πρώτος επερωτών του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επικαλέστηκε τους υπολογισμούς του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού ότι 3 εκατ. ασφαλισμένοι στον οργανισμό, έχουν χάσει την ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, προκειμένου να διαπιστώσει την ύπαρξη «ανθρωπιστικής κρίσης» στην Ελλάδα.

Ο κ. Ξανθός υπολόγισε πως το κόστος της φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ, και δεσμεύθηκε για λογαριασμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να κοστολογηθεί αναλυτικά και να αναληφθεί πλήρως.

«Αύριο στις 9 το πρωί, σας καλώ στο γραφείο μου να μας φέρετε τη μελέτη του ΣΥΡΙΖΑ και αν είναι 150 εκ. ευρώ εγώ θα τα πληρώσω» απάντησε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Έχετε πέσει έξω τέσσερις φορές – το κόστος είναι πάνω από 500 εκ. ευρώ».

«Τα στοιχεία περί 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων δεν ισχύουν» παρενέβη ο υφυπουργός Υγείας, Αντ. Μπέζας.

Αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ.Τριαντάφυλλου, ο οποίος υπογράμμισε: «Ανάμεσα στα 3 εκατ. ανθρώπους που δεν ασφαλίζονται, θα βρίσκονται τουλάχιστον 150.000 μετανάστες που διαμένουν στην πατρίδα μας επί δεκαετία, θέλουν να ασφαλιστούν, αλλά το ελληνικό σύστημα δεν τους αφήνει».

«Έχουμε αναρωτηθεί, πόσο κοστίζει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία; Μαζί με την εφάπαξ καταβολή των ενσήμων των τελευταίων δύο ετών, είμαι σίγουρος ότι καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος» υπογράμμισε.