Τη διαπραγματευτική γραμμή έναντι της τρόικας που έχει στον πυρήνα της, το όχι στα νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά ναι στα διαρθρωτικά, ανέδειξε με έμφαση ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς το βράδυ της Δευτέρας με την αποκλειστική συνέντευξή του στον δημοσιογράφο κ. Ι. Πρετεντέρη και στην εκπομπή «Ανατροπή» του Μέγκα.

Σε μια άκρως αποκαλυπτική συζήτηση, τόσο για τη στρατηγική του, όσο και για τις απόψεις του για μια σειρά ζητήματα, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και έδειξε τον…οδικό χάρτη της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές με τους επικεφαλείς της τρόικας να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα και να αποδραματοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε διαπραγμάτευση. Υπεραμύνθηκε των θυσιών του ελληνικού λαού, εμφανίστηκε σίγουρος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και διαβεβαίωσε ότι το 70% αυτού του ποσού θα κατευθυνθεί για να αποκατασταθούν αδικίες, με πρώτους τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και να στηθούν οι κάλπες τον Ιούνιο του 2016, ενώ για τον ενδιάμεσο σταθμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί και πρόσωπο που δεν ανήκει στην κεντροδεξιά. Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες κκ. Τ. Μπαλτάκο και Χρ. Λαζαρίδη, τον δεύτερο με ιδιαίτερη θέρμη, ενώ επέκρινε με σφοδρότητα αρκετές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του κ. Αλ. Τσίπρα.

Στο μείζον θέμα των ημερών, μετά την δολοφονία των δυο νέωνανθρώπων στο Ν. Ηράκλειο, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είπε ότι η Δημοκρατία δεν υποκύπτει στην εγκληματική βία. Για τη Χρυσή Αυγή, επανάλαβε τον χαρακτηρισμό περί εγκληματικής οργάνωσης και εκτίμησε ότι η δύναμή της θα μειώνεται συνεχώς.
Η Δημοκρατία δεν υποκύπτει στην εγκληματική βία
Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι οδηγούμαστε σε εμφύλιο, μετά το περιστατικό της διπλής δολοφονίας, την περασμένη Παρασκευή έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
«Όχι, προς Θεού,κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση. Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων» είπε.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι’ αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε και σημείωσε ότι ο λαός που έχει πικραθεί θα είναι ανελέητος και θα καταδικάσει οποιοσδήποτε δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.
«Πιστεύω ότι ο λαός επειδή είναι σοφός και επειδή έχει αυτή την ευαισθησία και την αντίληψη θα αντιληφθεί ποιος –εάν γίνει αυτό ποτέ αυτό και εύχομαι να μην γίνει- δεν βοηθήσει όσο πρέπει προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ.Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Εγώ το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι χρειάζεται από τη μια πλευρά αυστηρότητα του κράτους και από την άλλη απαιτείται και μια ενωτική διάθεση».
Ιδιαίτερα σκληρός ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία. Στη συνέχεια αρνήθηκε να αποδεχθεί τον όρο δυο άκρα,λέγοντας ότι αυτός κάνει πολιτική και σημείωσε ότι γι’ αυτόν το θέμα είναι ξεκάθαρο: «Το ποιος το κάνει δεν με ενδιαφέρει. Όποιος όμως το κάνει είναι αποκλειστικά αυτός υπεύθυνος και περιμένω τα όποια κόμματα, όλα τα κόμματα, να καταγγέλλουν αμέσως και να απομονώνουν τέτοιες περιπτώσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η αναφορά του κ. Σαμαρά στην επισήμανση του κ. Πρετεντέρη, ότι με αφορμή τις δολοφονίες στο Ν. Ηράκλειο, υπήρξε μια πάνδημη απομόνωση και καταδίκη, αφού επέλεξε να επιτεθεί με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας μια σειρά από αντιφατικές του ενέργειες.
«Δεν είναι πράξη βίας, αλλά είναι ακραία συμπεριφορά το να έρχεται η αστυνομία να ξηλώνει άνδρα κουκουλοφόρων και να υπάρχουν κόμματα τα οποία διαμαρτύρονται» είπε μεταξύ άλλων και στη συνέχεια ανέφερε και άλλα παραδείγματα, όπως π.χ. τα όσα έγιναν στις παρελάσεις της 28ηςΟκτωβρίου,όπου υπήρχαν δηλώσεις για να κατεβεί ο κόσμος στα πεζοδρόμια, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση.
«Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τώρα να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το ναι μεν, αλλά είναι που κάνει πολλούς να λένε ότι αυτό είναι άκρο» είπε,παραδέχθηκε ότι είναι καχύποπτος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε:«Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλεις γεγονότα, όπως είναι, για παράδειγμα, ο εμπρησμός τηςMARFIN, ή οι Σκουριές με τον τρόπο που περιμένει ο κόσμος να το καταγγείλεις, όπως το κατήγγειλαν όλοι οι άλλοι. Δεν θέλω να φτάσω σε άκρα, ούτε θέλω ως Πρωθυπουργός να κάνω τώρα συζήτηση η οποία φτάνει στα άκρα. Να υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι να πηγαίνουν να καταθέσουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν. Εννοώ ότι όλα αυτά τα θέματα δείχνουν μια οσμή και αυτό ακριβώς το οποίο αισθάνομαι είναι ότι αυτό «ναι μεν καταδικάζω, αλλά …» είναι εκείνο που δίνει το δικαίωμα σε έναν κόσμο, είναι πολλοί αυτοί δυστυχώς, οι οποίοι λένε ότι βρίσκεται στο άκρο ο ΣΥΡΙΖΑ».
Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή
Ο Πρωθυπουργός, θέλοντας να ακυρώσει το επιχείρημα περί πολιτικών διώξεων στο θέμα της Χρυσής Αυγής, επανέλαβε μια παλαιότερη φράση του ότι «η δημοκρατία καταδικάζει πράξεις, όχι προθέσεις» και είπε ότι οι συλλήψεις της ηγετικής ομάδας της ήθελε πολιτική βούληση και τόλμη.
Αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές και τόνισε συγκεκριμένα τις 32 δικογραφίες που εστάλησαν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια στη δικαιοσύνη.
«Και με το που έγινε αυτό το αποκρουστικό γεγονός, ως εγκληματική οργάνωση, γιατί δεν τσακώθηκαν οι δυο και ο ένας να σκοτώσει τον άλλον,αλλά δόθηκε εντολή να έρθει ένας τρίτος να σκοτώσει αυτό είναι ο ορισμός της εγκληματικής Οργάνωσης» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση, διευκρινίζοντας πως «εάν είχε ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία από πριν, τα οποία να ανεδείκνυαν το ζήτημα της εγκληματικής Οργάνωσης, αυτός φταίει που δεν πήγε να τα καταγγείλει στον Εισαγγελέα».
Ο Πρωθυπουργός διαχώρισε τους απλούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής από την ηγεσία και τα στελέχη του ναζιστικού κόμματος, λέγοντας ότι αυτοί που την ψήφισαν δεν έχουν καμία σχέση με τις απόψεις της και το νεοναζισμό στην Ελλάδα.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι ο κόσμος αποδρά από τη Χ.Α., ευχήθηκε να συνεχίσει να μειώνεται η επιρροή της, αλλά για το πώς θα αποδομηθεί από εδώ και πέρα, δεν ήταν διαφωτιστικός, τονίζοντας πως αυτό θα το δει στην πράξη.
Στήριξη σε Μπαλτάκο και Λαζαρίδη
Ασπίδα προστασίας ύψωσε ο Πρωθυπουργός στους δυο στενούς του συνεργάτες, τους κκ. Τ. Μπαλτάκο και Χρ. Λαζαρίδη, κάνοντας ειδική αναφορά στον δεύτερο και στην πορεία του στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973.
Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε ουσιαστικά τον γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο, λέγοντας ότι ποτέ και κανένας δεν του εισηγήθηκε η ΝΔ να συνεργαστεί υπό προϋποθέσεις με την Χρυσή Αυγή. «Καθόλου, καμία τέτοια εισήγηση και θα σας πω το εξής: έχει ένα μόνιμο τικ ο ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως «ακροδεξιό» τόνισε και υπενθύμισε ότι αυτός πρώτος από τον περασμένο Μάιο φώναζε κατά της Χρυσής Αυγής.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ακροδεξιά ομάδα στον περίγυρό του και μάλιστα υπερασπίστηκε και τον στενό του συνεργάτη κ. Χρ. Λαζαρίδη, μιλώντας για λάσπη.
«Κανένας δεν μου έχει κάνει τέτοια εισήγηση, κανένας ακροδεξιός δεν υπάρχει…Εδώ έχουν πει για τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που ο άνθρωπος ο οποίος ήταν φυλακισμένος και βασισμένος επί χούντας μέλος της συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, ακροδεξιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε ότι ο κ. Λαζαρίδης μίλησε για τη θεωρία των δυο άκρων και προέβλεψε πως «θα έρθουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί αυτή η ένταση», ο Πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος τον συνεργάτη του, είπε: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».
Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί ακροδεξιάς ομάδας στο περιβάλλον του απορρίπτονται από τον Πρωθυπουργό που μίλησε για αθλιότητες. «Πείτε μου την ακροδεξιά πράξη, πρώτον. Και δεύτερον σας λέω ότι αυτά αν δεν είναι αστειότητες είναι αθλιότητες, ή αν δεν είναι αθλιότητες είναι αστειότητες» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.
Όχι οριζόντια νέα μέτρα – Ναι στα διαρθρωτικά
Λίγες ώρες πριν συναντηθούν οι επικεφαλείς της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της έως σήμερα στρατηγικής του έναντι των πιστωτών, μιλώντας για μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση που έκανε ο ίδιος και η κυβέρνησή του. «Και σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση σήμερα ερχόμαστε με την τρόικα, θα τη δεχθούμε, να δούμε πώς είναι τα πράγματα και τι θα κάνουμε» είπε.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, νέα οριζόντια μέτρα, δηλ. μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων, καθώς δεν το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, αλλά και πως δεν απαιτούνται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Απλά, ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι θα εφαρμοσθούν όσα έχουν συμφωνηθεί από παλιά και διευκρίνισε πως εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο, αυτό μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικά μέτρα.
Μάλιστα, αρνήθηκε ότι τα οριζόντια νέα μέτρα, βαφτίζονται «διαρθρωτικά», όπως οι καλόγεροι το κρέας «ψάρι» και μίλησε για την ανάγκη νοικοκυρέματος στο δημόσιο.
Είναι διαπραγμάτευση και όχι πόλεμος
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα , λέγοντας ότι πρέπει να βγει η έννοια πως η κυβέρνηση είναι σε πόλεμο και υπεραμύνθηκε της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. «Είναι διαπραγμάτευση» είπε και προέταξε το επιχείρημα πως η Ελλάδα είναι μια σταθερή χώρα σε μια ασταθή περιοχή και ο λαός της έχει κάνει απίστευτες θυσίες. Στο σημείο αυτό προέβαλλε το άλλο επιχείρημα που υπάρχει από την ελληνική πλευρά, ότι δηλ. οι πιστωτές θα πρέπει να σεβαστούν αυτές τις θυσίες, ενώ σημείωσε ότι μπροστά της η κυβέρνηση έχει το ζήτημα που λέγεται «προαπαιτούμενα».
Σε αδικημένους το 70% το πλεόνασμα
Ο Πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά, όπως έκανε και στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, προέβαλλε την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως βασικό στόχο.
Παράλληλα, θέλησε να δώσει ελπίδα σε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που αδικήθηκε από την μνημονιακή πολιτική των παρελθόντων ετών, επαναλαμβάνοντας ότι το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί πίσω τους περισσότερο αδικημένους και προσδιόρισε τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο, την επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι μοιράζεται κάπως πρόωρα το πλεόνασμα.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε, ως όφειλε, σίγουρος ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο, αν και απέφυγε να κάνει πρόβλεψη πότε θα γίνει αυτό.«΄΄Πότε;’’ δεν λέω.Επαναλαμβάνω «την Παρασκευή», αλλά μπορώ να πω ότι έχει ξεκινήσει αυτή η πορεία και αυτό είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνω. Με σταθερότητα» διευκρίνισε.
Εφαρμόσιμο το υπάρχον πρόγραμμα
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο. «Το θέμα είναι το καινούριο αυτό πρόγραμμα το οποίο έχουμε σήμερα είναι εφαρμόσιμο, είναι πρόγραμμα το οποίο μπορεί να βγει» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει.
Σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό, διευκρίνισε ότι είναι υποχρέωση των πιστωτών να το δουν, καθώς όπως σημείωσε «μας είπανε ότι εάν πιάναμε το πρωτογενές πλεόνασμα θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε.
Υπεράσπιση Στουρνάρα
Πολύ θερμός ήταν ο Πρωθυπουργός για τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, λέγοντας ότι σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και «γυρίσαμε το καράβι». Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο κ. Στουρνάρας μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται και δίνοντάς του πόντους, διευκρίνισε: «Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος » τόνισε και ξεκαθάρισε ότι τον στηρίζει.
Προσωπική επίθεση στον Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός επεφύλαξε και προσωπική κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα, λέγοντας ότι δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση.
«Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, «σκοτώνει» την οικονομία…Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και νομίζω ότι είναι ασυγχώρητα πράγματα, να καταδιώκεις δηλαδή τον επενδυτή στη Δικαιοσύνη» τόνισε.
Παράλληλα του υπενθύμισε ότι ο βουλευτής του, το ιστορικό στέλεχος, ο κ. Μ. Γλέζος, αμφισβήτησε την πολιτική του για το που θα βρεθούν τα χρήματα και είπε ο Πρωθυπουργός: «Θυμίζει έντονα το προηγούμενο «τα λεφτά υπάρχουν». Και είναι απαράδεκτο.».
Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεζέψουν από ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει και ουσιαστικά χαρακτήρισε «κομπογιαννίτη» τον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Αυτό ο Ίωνας Δραγούμης το ονόμαζε «κομπογιαννιτισμό». Δηλαδή να πρέπει να αντιγράφεις κάποιον άλλον συνέχεια, που τελικά χάνεται».
Δικαιώθηκα για το όχι στο πρώτο μνημόνιο
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της αρνητικής του στάσης στο πρώτο μνημόνιο, λέγοντας ότι δικαιώθηκε.
«Τότε ήταν στην έναρξη και ήθελα να προλάβουμε αυτό που μόλις είπατε: την κορυφαία ύφεση,που ήρθε δυστυχώς. Δεύτερον, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όπως είπαμε στην αρχή ήρθε το ίδιο το ΔΝΤ και είπε «με συγχωρείτε έκανα λάθος». Δεύτερη δικαίωση. Από εκεί και πέρα το τρίτο αποφασιστικό σημείο,ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έβαλε σε κίνδυνο το ευρώ και την Ευρώπη. Εκεί παρενέβην, είπα αυτό που το έχουμε έτσι κι αλλιώς τώρα –με συγχωρείτε για την έκφραση- «φάει», να το κάνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα και πιο καλά να τελειώσουμε. Και αυτή τη δουλειά κάνω έκτοτε, προσπαθώντας συνέχεια να διορθώνω ό,τι μπορεί να διορθωθεί» τόνισε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ΝΔ ψήφισε τα αναγκαία μέτρα, κάτι που σήμερα δενκάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η…«παρέα του»
Εκλογές το 2016 !
Ο Πρωθυπουργός ακύρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών και όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνουν οι εκλογές, είπε το 2016, στη λήξη της τετραετίας.
«Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, ναυπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια» τόνισε.
Για να φθάσει όμως έως το 2016, μεσολαβεί η προεδρική εκλογή το 2015 και ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ανοικτός ακόμα και για πρόσωπο εκτός ΝΔ. «Δενμπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015» είπε και διευκρίνισε πως δεν εννοεί απαραίτητα από την παράταξή του.
ΝΔ και ΠαΣοΚ δεν είναι το ίδιο
Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αλλά μέσα στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών αλλαγών, αλλά επέμεινε ότι αυτό που επείγει και είναι απολύτως αναγκαία αλλαγή είναι να τροποποιηθεί το εκλογικό σύστημα για τις δημοτικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός μίλησε υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο είναι προς την τελική του επεξεργασία, βάσει του οποίου θα υπάρξει κοινό ψηφοδέλτιο με τους υποψήφιους δημάρχους και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι ΝΔ και ΠαΣοΚ, ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να καθησυχάσει και την εκλογική βάση, σημείωσε ότι τα δυο κόμματα είναι διαφορετικά και είπε με νόημα:
«Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠαΣοΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠαΣοΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠαΣοΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠαΣοΚ».
Παράλληλα αρνήθηκε ότι υπάρχει σχέδιο κοινής καθόδου στις εκλογές μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ.
Στήριξη σε Βενιζέλο
Ιδιαίτερη σημασία είχε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στήριξε απόλυτα τον βαλλόμενο από πολλές πλευρές Ευ. Βενιζέλο, αν και είπε ότι πολιτικά τους χωρίζουν πολλά.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ βάλλεται για τα υποβρύχια, για τα οποία, όπως διευκρίνισε,έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα.
«Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται;Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότιστοχεύουν όπου βρουν,πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός» σημείωσε.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε παραληρηματικό το λόγο του κ. Π.Καμμένου και τη φράση του ότι το ΠαΣοΚ είναι εγκληματική οργάνωση.
Δεν γίνονται παρακολουθήσεις
Ο Πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός στο θέμα των παρακολουθήσεων, τονίζοντας ότι από πλευράς κράτους δεν υπάρχειτίποτα το οποίο να είναι κεντραρισμένο στο να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε πολίτη, για τον οποιονδήποτε λόγο.
«Αν χρειαστεί, για λόγους παραδείγματος (χάριν τρομοκρατίας ή οτιδήποτε), πας μέσω του Εισαγγελέα, παίρνεις την έγκριση και τότε τον παρακολουθείς. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο» διευκρίνισε και συμπλήρωσε: «Με βάση τα δικά μας, αυτά τα οποία έχουμε τα επίσημα, απολύτως τίποτα. Και είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό».


Ολόκληρη η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην «Ανατροπή»