Σαν προειδοποιητικά καμπανάκια ήχησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα σοβαρά κρούσματα διαφοροποίησης κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες. Το επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα και ο ίδιος φάνηκε πως έλαβαν υπόψη τους και θορυβήθηκαν από τις επισημάνσεις, κυρίως, του κ. Μ. Γλέζου («Οι απαντήσεις μας για το πού θα βρούμε τα λεφτά δεν είναι πειστικές»), αλλά και το πρόβλημα που δημιουργούν οι «παραφωνίες» στελεχών και η εικόνα που διαμορφώνουν. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος σύμπνοιας, έστω και προσωρινώς, ώσπου να ξεκαθαρίσουν το συνολικό πολιτικό τοπίο και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών.
Βλέποντας το κλίμα που δημιουργείται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της συμπολίτευσης και τη σκληρή στάση της τρόικας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανατροπών, ελπίζοντας όμως ότι αυτές δεν θα είναι τόσο ταχύρρυθμες ώστε να βρουν τον ΣΥΡΙΖΑ απροετοίμαστο. Για πολλούς από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το κρίσιμο διάστημα φθάνει ως τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί το πεδίο στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις επόμενες αποφάσεις της, είτε αυτές αφορούν την έγκριση νέων μέτρων είτε κάποια άλλη επιλογή, που πάντως δεν φαίνεται ότι θα είναι ανώδυνη.
Για το διάστημα αυτό, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται με διαδικασίες κατεπείγοντος μια «ανακωχή», στην οποία δείχνουν πως συμφωνούν όλες οι εσωκομματικές παρατάξεις.
Εχοντας δεχθεί σφοδρή εσωκομματική κριτική για «συγκεντρωτικές» πρακτικές και για αυθαίρετες αποφάσεις, με αφορμή κυρίως την κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, ο ίδιος ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι απαιτείται καλύτερος συντονισμός.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώχθηκε ένας εσωκομματικός συμβιβασμός σε ένα θέμα που έδειχνε ότι θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις. Ειδικότερα: μεγάλη μερίδα βουλευτών αντέδρασε –και το διαμήνυσε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ –με την εσπευσμένη ανακοίνωση της πρότασης περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Πολλοί θεώρησαν, και το υποστήριζαν σε συσκέψεις και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στους διαδρόμους της Βουλής, ότι τα στοιχεία για την υποστήριξη μιας τέτοιας κίνησης δεν είναι επαρκή και ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί ένα κοινοβουλευτικό φιάσκο.
Αλλοι μιλούσαν για κινήσεις τακτικισμού, χωρίς πολιτική ουσία. Με βάση αυτά, ανώτερα κοινοβουλευτικά στελέχη μιλώντας στο «Βήμα» τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να κατατεθεί η πρόταση για την Εξεταστική προτού οριστεί ημερομηνία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της ακροδεξιάς έξαρσης στην Ελλάδα. Βρέθηκε έτσι μια προσωρινή διέξοδος από ένα διαφαινόμενο νέο εσωκομματικό μέτωπο.
Το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό η απευθείας επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Π. Λαφαζάνη. Οπως όλα δείχνουν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει πλέον να αντιμετωπίζει με δυσπιστία την εσωκομματική αντιπολίτευση, αναγνωρίζοντας (ή και φοβούμενος) ότι πολλές από τις θέσεις τις οποίες προωθεί η Αριστερή Πλατφόρμα μπορεί να επιβεβαιωθούν από τις εξελίξεις .
Από την πλευρά του κ. Λαφαζάνη έχουν ήδη υπάρξει δείγματα γραφής προς την ίδια κατεύθυνση, ειδικώς με τη στάση την οποία τήρησε στην ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, παρά τη διακηρυγμένη διαφωνία του με συγκεκριμένες διατάξεις της επίμαχης τροπολογίας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η επικοινωνία Τσίπρα – Λαφαζάνη είναι σχεδόν καθημερινή. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας στην πορεία προς τις εκλογές, ακόμη κι αν θεωρείται βέβαιο ότι από πλευράς Αριστερής Πλατφόρμας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εναλλακτική της πρόταση να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην κατάρτιση του προγράμματος που θα κληθεί να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που θα προκηρυχθούν εκλογές.
Ο κ. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα διαμηνύουν την ίδια στιγμή ότι σέβονται απολύτως –και ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν –τους όρους εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος.
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, στέλνοντας και ένα μήνυμα προς την ηγεσία, «εμείς δεν είμαστε ένα αρχηγικό, αστικό κόμμα, στο οποίο ο καθένας μπορεί να επικαλεστεί θέματα συνείδησης και να διαφοροποιείται από την κομματική γραμμή. Λειτουργούμε με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να εκφράζουμε τις διαφωνίες μας και τις απόψεις μας στα όργανα».
Κατά τον τρόπο αυτόν, το Αριστερό Ρεύμα διαβεβαιώνει πως στόχος του δεν είναι να δημιουργήσει κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να αμφισβητήσει την ηγεσία. Παρά ταύτα, στελέχη της Πλατφόρμας τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για τη νέα «ριζοσπαστικοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ και για την ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις οδύνες που συνεπάγεται η έξοδος από την κρίση, την οποία εξακολουθούν να μη θεωρούν πιθανή στο υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο κ. Τσίπρας δέχεται πάντως τα ισχυρότερα χτυπήματα από τον «Νέστορα» του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέμβαση του κ. Γλέζου, ο οποίος χαρακτήρισε μη πειστικές τις απαντήσεις του κόμματος για το «πού θα βρει τα λεφτά», προκάλεσε παραλυτικά φαινόμενα και ανάγκασε την Κουμουνδούρου να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να περιοριστεί σε σχόλια του τύπου «πρόκειται για καλοπροαίρετη κριτική».
Παρά ταύτα, οι θέσεις αυτές του κ. Γλέζου, σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λαφαζάνης («η κυβέρνηση δεν πέφτει σαν ώριμο φρούτο με τον λαό «στον καναπέ»»), συνθέτουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο προς το παρόν δεν διαφαίνεται λύση.

Φορολογία ακινήτων
«Φλερτ» με τους ιδιοκτήτες
Αίσθηση προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η συμφωνία σχεδόν όλων των πολιτικών «φυλών» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της φορολόγησης των ακινήτων. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα ζήτημα που θα αποτελέσει κεντρική προεκλογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία σε ανύποπτο χρόνο έχει μιλήσει και ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ι. Δραγασάκης, συνδέοντας το πρόβλημα με το περιουσιολόγιο, βάσει του οποίου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να διαμορφώσει τη φορολογική του πρόταση.
Τόσο ο κ. Γλέζος όσο και ο κ. Λαφαζάνης σημειώνουν ότι, με εξαίρεση τις πολύ μεγάλες περιουσίες, δεν θα πρέπει επ’ ουδενί υπό τις παρούσες συνθήκες να φορολογούνται η ιδιοκατοίκηση και οι σχολάζουσες αγροτικές εκτάσεις, εν ολίγοις τα περιουσιακά στοιχεία που δεν αποφέρουν εισόδημα.
Κατά τον τρόπο αυτόν στελέχη ακόμη και της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να επιχειρούν προσέγγιση προς κομμάτια της «αστικής» ή «μεσαίας τάξης», τα οποία διαβλέπουν ότι, λόγω της υπερφορολόγησης, απομακρύνονται πλέον μαζικά από τα «αστικά» κόμματα και αποτελούν εν δυνάμει, έστω και επιφυλακτικούς, ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ