Tο θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μαν. Γλέζου και την πρόταση για τον εκλογικό νόμο που κατατέθηκε από την ΔΗΜΑΡ, άνοιξε νέο πεδίο σύγχυσης και διχογνωμίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, από το πρωί της Πέμπτης, κάποια στελέχη έσπευδαν να πουν χωρίς επιφυλάξεις «ναι» στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών, ενώ άλλα εμφανίζονταν κατηγορηματικά αντίθετοι με μία τέτοια προοπτική.
Εν τέλει, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης, αρχικώς με δηλώσεις σε ραδιοφωνικό σταθμό και εν τέλει με μία δήλωση στις τηλεοπτικές κάμερες στο προαύλιο της Βουλής, εξέφρασε την επίσημη θέση του κόμματος, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ «ναι» στην απλή αναλογική, αλλά ουσιαστικά «όχι» σε αυτό που προτείνει ο κ. Φ. Κουβέλης, υπονοώντας ότι δεν πρόκειται για «απλή και άδολη», όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ, βάσει και της πρότασης που έχει καταθέσει από το 2012 –και που ενδέχεται να επανακαταθέσει.
Μιλώντας νωρίς το πρωί της Πέμπτης στον ΒΗΜΑ Fm, ο κ. Δ. Παπαδημούλης, είπε για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας ουσιαστικά τη θέση του κόμματος: «H αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι’ αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε. Διότι ακριβώς δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτή τη λογική. Η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και στην εξίσωση της ψήφου κάθε Έλληνα, είτε ψηφίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόμμα, είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή».
Λίγο αργότερα, από την ίδια συχνότητα, ο κ. Π. Τατσόπουλος, είπε ουσιαστικά «όχι». Σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Δεν αμφισβητώ ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις ο Μανόλης Γλέζος, αλλά λέω ότι αν το εφαρμόσουμε σήμερα είναι ένας ιδανικός δρόμος προς την κόλαση και την ακυβερνησία».
Συμπλήρωσε δε ότι διαφωνεί με τα όσα είχαν προαναφέρει οι κκ. Παπαδημούλης και Γλέζος για την απλή αναλογική και τόνισε: «αν έρθει στη Βουλή οποιαδήποτε πρόταση, θα την καταψηφίσω. Θα εξαρτηθεί από το ποια είναι. Απλή και άδολη αναλογική; Να πάμε στο 50%; Αυτή δεν νομίζω ότι τη συζητάει κανένας, εκτός από τον Μανόλη Γλέζο. Δεν τη συζητάει κανένας στα μεγάλα κόμματα».
Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Σκάι, τις οποίες επανέλαβε και στο προαύλιο της Βουλής, ο κ. Σκουρλέτης, επιχείρησε να κλείσει το θέμα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση. Κατά συνέπεια, με βάση αυτή την κατατεθειμένη και παγιωμένη αντίληψή μας, προφανώς υποστηρίζουμε την υπόθεση της απλής αναλογικής. Αλλά της απλής αναλογικής, όχι άλλου είδους. Όχι τερτίπια που κατά καιρούς ακούγονται…». Συμπλήρωσε ότι «μιλάμε για μια συνολική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος», ενώ απαντώντας σε ειδικότερη ερώτηση ως προς το αν το σημερινό μπόνους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μάι εκλογική αναμέτρηση, είπε: «Μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες. Μια συνολική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βεβαίως είμαστε σύμφωνοι».