«Πρέπει να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας», είναι η διαπίστωση των κκ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου έπειτα από τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους αυτή την τελευταία φάση της προετοιμασίας πριν από την έλευση της τρόικας αλλά και ενόψει της μεγάλης λύσης που επιδιώκουν για το ελληνικό πρόγραμμα και το χρέος.

Η σύσκεψη των δυο αρχηγών θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, και σε αυτήν θα επιδιωχθεί λύση στο θέμα των ναυπηγείων, για την ουσία της υπόθεσης και όχι για την πολιτική περιπλοκή της, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Επιπλέον αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σειρά συσκέψεων για τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έως ότου κλείσουν.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο σημείωναν ότι υπάρχει ενιαία στάση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να υπάρξουν βελτιώσεις σε μια σειρά θεμάτων που προκαλούν ενστάσεις από τους βουλευτές.

Σύμφωνα με όσα είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος σε δημοσιογράφους το πρώτο μέρος της συζητήσής τους αφορούσε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Αθήνα, Σεργκέι Λαβρόφ, και το δεύτερο την προετοιμασία και την επεξεργασία των προαπαιτούμενων ενόψει της επίσκεψης της Τρόικας την επόμενη εβδομάδα.

Την Πέμπτη πρόκειται να ακολουθήσουν δύο ακόμα συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, η μια θα αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκα και η δεύτερη την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τον φόρο στα ακίνητα ο οποίος έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, η Χαρ. Τρικούπη επισημαίνει ότι για τον φόρο ακινήτων έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις και ότι οι βελτιώσεις είναι συνεχείς, όχι μόνο υπό την πίεση των βουλευτών, αλλά και γιατί οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν πλήρη συνείδηση των δυσκολιών της κοινωνίας.

Το ΠαΣοΚ θεωρεί ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα είναι ήδη διαμορφωμένο και ότι η κυβέρνηση μένει στη δέσμευση της ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα που θα μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, θα προωθηθούν όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Επίσης, επισημαίνεται ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, εκφράζουν την αγωνία τους και την κοινωνία.

Μάλιστα επισημαίνεται από το ΠαΣοΚ ότι οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος, και ότι τώρα οι βουλευτές της ΝΔ κουβαλάνε βάρος το οποίο παλαιότερα το κουβαλούσε μόνο του το ΠαΣοΚ, ενώ «οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουν εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική».

Σχετικά με την πίεση της τρόικας για τις απολύσεις, ο κ. Βενιζέλος προτείνει να ξαναγίνει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και να εξεταστεί ξανά όλη η ατζέντα.

Επ’ αυτού ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνιζε μετά την συνάντηση των κκ. Βενιζέλου-Σαμαρά, «άλλο κινητικότητα και άλλο απολύσεις».

Η θέση του ΠαΣοΚ είναι ότι η κινητικότητα να διασφαλιστεί ως αυτοτελής θεσμός διαφάνειας και αξιολόγησης και να λειτουργεί προς όφελος της δημόσιας διοίκησης, ως ένας μηχανισμός αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης.