Στην ολιγόλεπτη -5 λεπτών σύμφωνα με το Βερολίνο- συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα -πόσο μάλλον το ενδεχόμενο ελάφρυνσής του- λέει επισήμως η Α.Μέρκελ. Τονίζει ότι η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα παραμένει σταθερή.

Το Βερολίνο παραπέμπει για τα περαιτέρω στην τρόικα, κάτι που -όπως λέει η γερμανική πλευρά- ειπώθηκε και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο περιθώριο της Συνόδου και αν έχει αλλάξει η γερμανική στάση.

«Όχι, μίλησα με τον κ. Αντώνη Σαμαρά για πέντε λεπτά, αλλά όχι για το ζήτημα που αναφέρατε. Επομένως η στάση μας δεν έχει αλλάξει» ήταν η απάντηση της Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες εστιάστηκαν κυρίως στο μεταναστευτικό θέμα.

Τις δηλώσεις Μέρκελ για τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά δεν άφησε ασχολίαστες η Αξιωματική Αντιπολίτευση: ««Ο κ. Σαμαράς, ο υπάκουος και καλός μαθητής της κυρίας Μέρκελ, στα πέντε λεπτά συνομιλίας που η ίδια του χάρισε στο περιθώριο της Συνόδου, κατά δήλωσή της, εισέπραξε το αναμενόμενο μάθημά του. Ο υποταγμένος μερκελιστής και πιστός στην εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής πρωθυπουργός, ούτε θέλει ούτε μπορεί να διεκδικήσει τίποτα».