Για το «οξύ και μακροχρόνιο» πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την ψηφιακή οικονομία, την τραπεζική ενοποίηση, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως για την απασχόληση των νέων. Είμαστε όμως εδώ και για να βρούμε λύση σε ένα οξύ και μακροχρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι χώρες της Νότιας Μεσογείου και έχει να κάνει με τη λαθρομετανάστευση. Έχουν τεθεί πολλοί στόχοι και προχωράμε».

Νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Σαμαράς είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντησή τους διήρκεσε περί τα 20 λεπτά και όμως αναφέρουν πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι οι έλληνες δεν αντέχουν και άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού που επικαλείται το Mega, το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί πριν από τις ευρωεκλογές, δίνοντας έτσι και το στίγμα του πλαισίου συζήτησης που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Μέρκελ.

Στο περιθώριο των συνόδων στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είδε και τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον ;eλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

Παρουσία Στουρνάρα

Σε μια κίνηση ισχυρού πολιτικού συμβολισμού ο κ. Σαμαράς πήρε για πρώτη φορά μαζί του στη σύνοδο του ΕΛΚ τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Κυβερνητική πηγή έλεγε στο Mega ότι η παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στο ΕΛΚ είναι από μόνη της είδηση και η κίνηση υποδηλώνει πολλά, γεγονός που τροφοδοτεί σενάρια για ενδεχόμενη αξιοποίησή του σε ευρωπαϊκή θέση.

Η Σύνοδος συνεχίζεται την Παρασκευή

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα κυριαρχήσει την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Στο θέμα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση μετά τα τραγικά ναυάγια ανοιχτά της Λαμπεντούζα που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες μετανάστες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει διευρυνθεί η ομάδα των χωρών που ζητούν λήψη μέτρων για την παράνομη μετανάστευση και την πρόληψη παρόμοιων τραγικών συμβάντων.

Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία ζητούν την ενίσχυση της Κοινοτικής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων (Frontex) και τη σύσταση μιας ειδικής Ομάδας Δράσης για την παράνομη μετανάστευση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ομάδα των χωρών αυτών, ενδέχεται να προστεθεί και η Γαλλία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.